Forumet - Så här tänker du dig lycklig. Så här får du självförtroende. Mat som minskar stressen. Örterna som gör dig frisk.

Så här tänker du dig lycklig. Så här får du självförtroende. Mat som minskar stressen. Örterna som gör dig frisk.

168 0 7
Vill du ha bättre självförtroende? tro mig, det fungerar!
Det kan handla om kärlek, höjdhopp eller att prata inför klassen. Om att ta initiativet till en kyss eller att säga ifrån till en orättvis lärare. Eller att komma till skolan och vara den man egentligen är, utan att behöva vara rädd för vad andra tycker. Efteråt vet man precis hur man skulle ha gjort, om man bara hade vågat. Det gäller att träna upp sitt mod. Lära sig att se på sig själv som en som vågar.

DET FINNS SÄLLAN någon enkel förklaring till ett dåligt självförtroende. Kanske har du varit med om något tidigare som fick dig att känna dig misslyckad. Även om du har förändrats sedan dess, så kanske du lurar dig själv att tro att du kommer att misslyckas igen. Om du verkligen har ett så uselt självförtroende att du själv tycker att du suger, så finns det ändå saker att göra som får dig att känna dig säkrare på dig själv. Det gäller att ta reda på i vilka situationer ditt självförtroende faktiskt finns. Även om det är pyttelitet.

SÅ HÄR GÖR DU TA FRAM PAPPER OCH PENNA. Sätt dig ner och fundera. Vad tänker du om dig själv? Skriv sedan ner sådant som du är bra på och är nöjd med i ditt liv. Skriv ALLT, till exempel att du:
• har rätt så bra hand med djur
• är bra på att lyssna
• är generös/pålitlig/snabb/ omtänksam
• har humor
• vågar hoppa från femman
• har bra smak när det gäller skor
• kan åka skidor
• har rätt bra fantasi
• njuter av att lyssna på Eminems senaste
• håller vad du lovar

GÖR DET HÄR SÅ NOGA du kan, även om du tycker att du bara kommer på små ”skitsaker”. LÅT DET TA TID. Stressa inte. Även om du tycker att det låter lite väl Dr Phil-aktigt och tvivlar på att det kommer att ge resultat, så fortsätt. Bara genom att göra de här listorna har du börjat ett slags psykologisk bearbetning av ditt dåliga självförtroende.

FÖRSÖK ALLTSÅ ATT HITTA minst femtio – ja 50, gärna fler – grejer där du inte tycker att du suger. Har du någon kompis du litar på, be henne eller honom om hjälp att komma på flera saker. Eller någon i familjen.
• vet hur man fiskar med kastspö
• har starka händer • tycker om att rita serier
• kan namnet på en massa stjärnbilder
• kan några av stegen i salsa
• har skrivit en bra låttext
• förstår dig på datorer
• har schysst färgkänsla • vet en del om fotboll/ 70 talspop/hästar/motorer
• har lätt för att upptäcka orättvisor
• nästan aldrig ljuger
• är hyfsad på att hitta på goda milkshakes
• skriver rätt roliga grejer när du chattar … allt möjligt där du faktiskt INTE är helt usel.

SÅ HÄR GÅR DU VIDARE…
FÖRSÖK NU KLUMPA ihop vissa av sakerna på listan till ett större område. Om du till exempel tycker att du har bra färgkänsla, gillar att teckna och har bra fantasi, så kan man säga att du har en konstnärlig begåvning. GÖR NU LIKADANT med allt på listan. Nu har du kanske en lista med 5 eller 10 områden. Känn efter vilka områden som känns viktigast och roligast. SEDAN ÄR DET dags att hitta sätt att utveckla dig själv inom de områden där du alltså redan har lite självförtroende. Börja hålla på mer med det. Du kan läsa böcker och tidningar som handlar om det. Du kan söka på Internet, kolla film och teve, kanske gå någon kurs och träffa andra som gillar samma sak. Eller bara börja snacka med andra om dina intressen. Till slut har du utvecklat ett riktigt intresse av någonting inom dig som du från början knappt ens tänkte på. DET VIKTIGASTE när du jobbar för att få bättre självförtroende är dina egna tankar. DU FÅR INTE börja tänka negativa tankar om dig själv! Inte ens om det går riktigt dåligt för dig ibland. Försök i stället att tänka att du lär dig något av situationen.

DET HÄR KAN TA TID. Men fortsätt! Om du utvecklar intressen och talanger som utgår ifrån dig själv, så vrider du effektivt din syn på dig själv så att självförtroendet får en puff uppåt. Den säkerhet som du får inom dina intressen kommer att smitta av sig så att du känner dig säkrare på andra sätt också!

KOM IHÅG
• Vissa lever på att du har dåligt självförtroende. Skönhetsindustrin till exempel: ”Du duger inte utan våra produkter!!!”. Men du blir inte mer säker för att du köper en foundation för 300:–. Genomskåda dem som lever på att pumpa oss fulla med budskapet att vi inte duger. GE DEM FINGRET!
• Ljug inte för att imponera. Det blir bara krångligt och den som mår sämst av det är du själv. Dessutom är det grymt pinsamt om lögnerna avslöjas.
• Man kan tro på sig själv även om man inte hörs och syns hela tiden. Du måste inte ändra hela din personlighet och bli klassens clown eller skolans coolaste. • Du behöver inte ha bäst självförtroende i världen. Det räcker att ha ett ganska okej självförtroende!

Lycka kan inte köpas för pengar, detsamma gäller kärlek. På samma lista tänker jag nu lägga till skönhet. Jag klättrar inte på snygghetsskalan för att jag byter schampo eller klistrar på lösnaglar. Inte heller rankas jag högre för att jag byter mascara och konstaterar att ja, ögonfransarna är faktiskt lite längre, för det är saker som bara håller för stunden. Ett par nya häftiga solglasögon kan inte mätas med ett äkta leende. Inget kan mätas med ett äkta leende, för det är nog det vackraste som finns, och det tror jag att alla håller med om.

Lita på mig när jag säger att detta hjälper, jag har gjort allt själv för ett tag sen. Och det hjälpte mig så mycket med att få bra självförtroende. Jag var osäker på mig själv, jag tyckte jag var ful, vågade inte visa vem jag var till 100%. Jag var bara inte helt mig själv. Det är man inte när man har dåligt skälvförtroende och dålig självkänsla.
När jag hade gjort det här så är allt över, nu älskar jag mig själv. Jag kan verkligen vara den jag vill och det finns INGET med mig själv som jag är missnöjd med. Såklart man har gjort misstag i sitt liv, det har alla! Men jag står ändå för det jag har gjort även om det var hemskt.

Så ångra ingenting i ditt liv, hur hemska saker du än gjort. Det kan repa sig tillslut, men då måste du tro på det!

http://www.expressen.se/halsa/1.1569284/har-ar-maten-som-minskar-stressen

http://www.expressen.se/halsa/1.1581659/orterna-som-gor-dig-frisk

http://www.expressen.se/halsa/1.1581529/sa-tanker-du-dig-lycklig
Pepparkaksgubbe:

Jag var osäker på mig själv, jag tyckte jag var ful, vågade inte visa vem jag var till 100%. Jag var bara inte helt mig själv. Det är man inte när man har dåligt skälvförtroende och dålig självkänsla


har typ vart med om samma sak. från att inte gilla mig själv till att älska mig själv. det är ett stort steg[y] och bara genom att ändra mina tankar. låter så klyschigt men det funkar ju :)
Pepparkaksgubbe:

det finns INGET med mig själv som jag är missnöjd med


fast samtidigt måste man kunna se sina negativa sidor, för alla har dem. det gäller bara att försöka acceptera dem och göra d bästa av situationen.

Spana också in:

Eller läs boken gränslös kärlek av eb & deb shapiro
det funkar.

eller tala om för dig själv att du är vacker, att du duger och att du är värd att leva det liv du vill leva. samt meditera.

Sätt upp mål och var nöjd med det du har just nu, samtidigt som du ser drömmar i framtiden[zzz] mer sammanfattat.

Att skriva att man är bra på saker är en simpel väg att gå, att gå ner i djupet och lära känna sig själv ger en evig kärlek och lättare att övervinna de svåra sakerna i livet. så mitt tips är istället att hitta sig själv och få kontakt med sitt hjärta/inre. [smile]