Forumet - Så vad det det här med "frivilja"

Så vad det det här med "frivilja"

1834 0 24


Såg precis filmen ovan och reagerade på hur den hävdar att frihet kräver att man måste bekämpa känslor som inverkar på människors tankar, värderingar och uppfattningar. Jag tänker spontant att det är en mycket svår utmaning att bekämpa människors känslor.

Men min uppfattning är att det inte finns något sådant som frivilja i praktiken. Exempelvis utformar man butiker och köpcentrum på sådant sätt som man vet kommer att bidra till att kunderna omedvetet lockas till att köpa mer. Det finns ett flertal faktorer som inverkar på ett beslut och jag rekommenderar denna BBC dokumentären om man är intresserad av hur vi människor gör våra val:
https://www.youtube.com/watch?v=kEQxruannjU

Förutsatt att det inte finns någon riktigt frivilja, utan att mänskligheten är emotionella varelser som i stor utsträckning styrs av känslor och impulser, tycker jag att det är berättigad kritik att uttrycket frivilja är missvisande när man förespråkar liberalism eller frihet.

Således tolkar jag detta som att det innebär att den enskildes avsaknad av frivilja gör att man inte rationellt kan få denne att sluta styras av av känslor och impulser. Detta resulterar i att man inte kan skapa det fria samhälle som filmen förordar. Jag tycker att människor ska ha möjlighet till att göra sina egna val men jag tror inte att det finns något som faktisk frivilja. 

Observera att jag inte beblandar frivilja med frihet utan att jag ser dessa som separata begrepp i sammanhanget.

Kritik, tankar och uppfattningar?

Spana också in:


Rävpojken: Du menar att räcker med att det känns som att man har fri vilja?
Ja. Det är givet att ur ett kosmiskt perspektiv finns det vissa mekanismer som leder fram till vissa händelser som i förlängningen påverkar och avgör våra beslut, men för att på detta sätt förutsäga dem krävs kunskap om alla variabler, vilket i praktiken innebär omnisciens och då vet man allt ändå. Jämförelse: Ifall en spåkvinna förutsäger din framtid och du sedan handlar så innebär inte det att hon har tagit ifrån dig din valfrihet, bara förutspått den. Utifrån vår egen subjektiva upplevelse upplever vi att vi fattar våra egna beslut, att vi har fri vilja, och det är vår uppfattning av vår verklighet som spelar roll.

Nachac: .
Bara för att man inte kan förstå att man är i en bur betyder inte att man är fri, det känns som att vi kan lämna buren om vi skulle vilja vilket vi dock inte kan, vi kan tycka att vi kan göra buren oändligt stor men det är enligt mig en illussion. Jag tänker ur samma kosmiska perspektiv, alltså om man hade all information över hur mycket och av vad som rörde sig åt vilket håll hur snabbt vid "big bang" samt större processorkraft än universum så skulle man kunna räkna ut exakt vad som skulle hända på en "given" "punkt" en "given" "tid" alltså; vi föds som ett resultat av vårt dna, alltså en kombination av våra förfäders dna som "slumpmässigt"(utifrån individens perspektiv) resulterar i en bebis, denna bebis har redan från födseln olika anlag, styrkor och svagheter, bebisen hamnar i en miljö som denne på intet sätt kan påverka, där möter den intryck som den behandlar och gör till erfarenheter som i sin tur spelar in vid hur nästa intryck behandlas osvosvosv

Rävpojken: Bara för att man inte kan förstå att man är i en bur betyder inte att man är fri
Frihet,måste ju i likhet med allt annat vara relativt. Att röra sig med idéer om total frihet ter sig ju meningslöst eftersom det säger sig självt, mer eller mindre, att det är meningslöst. Hur effektiv är en bur man aldrig upptäcker och aldrig kan påvisa existensen av?

Rävpojken: därav: vi har lika mycket fri vilja som en sandlåda
Visst är det det så, har ju inte sagt annat. Poängen är ju bara, som sagt, att upplevelsen av fri vilja är vad som spelar roll. Allting har en början, ett slut och en given resa dit, men vi har ingen möjlighet att se hur den ser ut, vi vet inte vilka variabler som spelar in och heller inte våra beslut innan vi gör dem, för inom vår egna specifika bubbla har vi fri vilja, ty vi är isolerade enheter i mekaniken, utan kunskap om den stora bilden.

Nachac: Frihet,måste ju i likhet med allt annat vara relativt. Att röra sig med idéer om total frihet ter sig ju meningslöst eftersom det säger sig självt, mer eller mindre, att det är meningslöst. Hur effektiv är en bur man aldrig upptäcker och aldrig kan påvisa existensen av?
Otroligt effektiv skulle jag vilja påstå.
Nachac: Visst är det det så, har ju inte sagt annat. Poängen är ju bara, som sagt, att upplevelsen av fri vilja är vad som spelar roll. Allting har en början, ett slut och en given resa dit, men vi har ingen möjlighet att se hur den ser ut, vi vet inte vilka variabler som spelar in och heller inte våra beslut innan vi gör dem, för inom vår egna specifika bubbla har vi fri vilja, ty vi är isolerade enheter i mekaniken, utan kunskap om den stora bilden.
Jag håller med dig helt och fullt, jag lever ju själv livet, det är när fri vilja ska användas som argument till "straff"(bura in på vatten o brö!!) eller till diverse system, t.ex. som det tråden handlar om, det blir väldigt tokigt. Jag är inte kapabel att vilja någon illa annat än måhända väldigt ögonblickligt på grund av mina mer primitiva känslor. 
df rqp: handlar inte så mkt om beräkningskraft som om att själva idén om "kunde ha gjort annorlunda" är inkoherent nonsens.
Ja, tänkte att det skulle vara enklare att förstå både för mig själv och andra vid min förklaring dock.

Rävpojken: Otroligt effektiv skulle jag vilja påstå.
Beror ju på vad buren syftar till och nu är det ju inte en sådan bur vi talar om.

Rävpojken: Jag håller med dig helt och fullt, jag lever ju själv livet, det är när fri vilja ska användas som argument till "straff"(bura in på vatten o brö!!) eller till diverse system, t.ex. som det tråden handlar om, det blir väldigt tokigt. Jag är inte kapabel att vilja någon illa annat än måhända väldigt ögonblickligt på grund av mina mer primitiva känslor.
Helt överens. Utgång från att man inte är ensam ansvarig för sina handlingar på en samhällelig nivå är det bästa.

Nachac: Beror ju på vad buren syftar till och nu är det ju inte en sådan bur vi talar om.
En bur med alla innestängande egenskaper en bur har, utan att vara synlig och utan att man kan vara medveten om den annat än teoretiskt, den existerar på ett annat plan.
Nachac: Utgång från att man inte är ensam ansvarig för sina handlingar på en samhällelig nivå är det bästa.
mm, oavsett vad så är det klurigt.

Nachac: Jo, så kan man ju se det!
samt ingen idé att vara osäker över ett skit eller ångra någonting så länge man fortsätter göra sitt bästa. mycket rogivande, även om det visar sig att man har gått runt hela livet och varit en riktig jävla idiot så hade man ändå inte kunnat göra något åt det, alltså.