Forumet - Sänka eller höja löner

Sänka eller höja löner

401 0 21
Jämför nästan alla (om det finns särskilda undantag) högbetalade jobb och jämför dem med jobben som krävt lika många år på högskola/universitet men som ger minst 15000 mindre i lön -  hur tycker ni man kan göra det mer rättvist eller jämna ut de stora skillnaderna? Tycker ni man bör göra det mer rättvist eller är det redan rättvist?

slänger in en röstgrej/poll med läkare och lärare som exempel men det kan röra vilka yrken som helst som antingen krävt (bakgrund; studier/erfarenhet) eller kräver lika mycket arbete.

Spana också in:


Anino:
Ja vi kan sluta betala skattepengar till massa kulturtrams
Tkr "kulturtrams" kan vara bra för att mötas tillsammans & förstå varandra. identitet är också viktigt
MarcusKing: Läkare anser jag är lite viktigare än lärare, även om lärare är ett av de viktigaste yrkena
Hahah... Det är lärarna som "producerar", lär ut till läkare. Utan lärarna hade det knappt funnits några läkare

Läkare är väl heller inte på jobbet lika ofta som lärare? & ja, jag vet att de jobbar lika många timmar men att arbetet utförs/kan utföras på annan plats än arbetsplatsen. 

S3ON:
inte säkert. om folk är friska blir ju ej läkare enormt efterfrågade osv 
Så du tycker den som är mest efterfrågad ska få högt lön? Lite så är det väl även nu? Man lockar folk med löner alltså...

Tycker sj man ska sikta sig in på att göra samhället till en tryggare plats och helst utbilda sig till något som gynnar sig sj men även samhället - om man har kapaciteten. Det bästa är såklart att sikta & satsa på att utbilda sig till något man är duktig på lr tkr om, men om ngn som har andra intressen, pluggar lika länge känns det lite surt för mig - förstår du hur jag tänker?

De har tagit lika mkt lån, utför lika hårt arbete, jobbar lika länge osv. men får olika lön pga. olika intressen - kan man säga
kan utbildningarna räknas som lika långa? en nyexad underläkare tjänar ungefär lika mycket som en sjuksköterska (tre års utbildning) och det är inte förrän efter 1-2 års allmäntjänstgöring & flera års specialisttjänstgöring (visserligen betald vidareutbildning men man utför ju ett arbete) förrän man har hög lön som läkare.

S3ON: musikproducenter exempelvis, är sällan utbildade alls, men de ger människor mycket nöje. anser du att dessa skall ha lägre lön än lärare bara för att de ej är utbildade?
Nej, jag har inte sagt det... Jag tar ej upp min personliga åsikt eftersom den ej existerar. utgår bara från det som är rimligast sedan har jag inte tänkt på om det stämmer överens med det jag tror fungerar i praktiken osv. 

Har aldrig sagt att man ska få lägre lön för att man har lägre utbildning... Har ifrågasatt det att 2 personer som studerat lika länge och jobbar lika mycket få rolika mycket lön. Det har ingenting med exemplet du tog, att göra...
böghög: utbildningarna är definitivt inte lika långa.
trodde det var 5.5 år för både läkare & lärare
& snackar genomsnittet nu, inte ingångslöner 

obs har ej sagt att jag är insatt. tog just de yrkena som två exempel. Är det inte så det fungerar i samhället finns det väl inte mer att diskutera om det, då är det så.
S3ON: Alla lärare blir ej heller bra lärare bara för att de har en högskoleutbildning med sig..  


vrf ksriver du så? Det är väl sjklart
dessutom presterar man säkert sämre om man får sämre lön

S3ON:
Så du anser att lärare skall ha lika hög lön som musikproducenter? 
Är du journalist lr? :p anser ingenting, jag ställer frågan till dig... Tycker du det är rimligt?

jag tänker inte jämföra musikproducenter med lärare. Det verkar finnas stora skillnader mellan t.ex. läkare & lärare eller sjuksköterskor och ingenjörer 
Enda anledningen jag ser till att det är så är för att det kanske behövs fler sjuksköterskor och lärare än läkare & ingenjörer & att man drf inte kan betala mkt lön till många lärare men att man kan göra det till få läkare.
Hört mkt om att lärarna vill ha sin lön höjd men jag tror (åsikt, ja) att det är bättre om vi sänker de jättehöga lönerna lite, lite och höjer lönerna för yrkena som krävt/kräver lika hårt arbete 

S3ON:
ja. 


ja men håller inte med.  

musikproducenter exempelvis, är sällan utbildade alls, men de ger människor mycket nöje. anser du att dessa skall ha lägre lön än lärare bara för att de ej är utbildade? Glad
De får ingen lön, de säljer sin produkt och får betalt för det. De flesta musikproducenter lever fattigt. Men ja, man tjänar oftast mer på privata sektorn än den offentliga.