Forumet - SÄPO blir underställt regeringen

SÄPO blir underställt regeringen

3218 0 30
Från och med imorgon blir SÄPO en egen myndighet, direkt underställd Stefan Löfven och regeringen, istället för rikspolisstyrelsen som det var förut.

http://www.sakerhetspolisen.se/ovrigt/pressrum/aktuellt/aktuellt/2014-12-29-sakerhetspolisen-blir-egen-myndighet-2015.html

"En nyhet är att Säkerhetspolisen nu får ett eget insynsråd med förtroendevalda politiker som följer verksamheten på nära håll och har möjlighet att ifrågasätta och komma med förslag."

Bara jag som tycker det låter oroväckande likt SS och Nazityskland?

Spana också in:

Känns ganska oroväckande med tanke på att SDs företrädare är helt beroende av SÄPO för att kunna arbeta. Ifall samma vänster som är ute efter att inskränka yttrandefriheten och tysta meningsmotståndare med hjälp av våld också får makt över SÄPO och polisen i allmänhet är det en mycket farlig utveckling. 

qazedctgb:
ska inte lova men det känns som det kommer med polisens omorganisation som var bestämd innan regeringen tillträdde.
Vad jag förstår av trådbeskrivningen samt kommentarerna så tyckte det såg ut som att det var den nya regeringen/nya statsministern som kommit fram till det, men kan som sagt ha fel, är ju en människa. Ingen robot Glad

N.W: Känns ganska oroväckande med tanke på att SDs företrädare är helt beroende av SÄPO för att kunna arbeta. Ifall samma vänster som är ute efter att inskränka yttrandefriheten och tysta meningsmotståndare med hjälp av våld också får makt över SÄPO och polisen i allmänhet är det en mycket farlig utveckling. 
ja usch tänk om vänstern och högern skulle behandlas lika av våldsmonopolet... hur skulle det se ut....
Har ju svårt att se att en minoritetsregering ledd av Stefan Löfven ska urarta till ett nazityskland-SS-typ av förfarande man ja visst ser det tämligen problematiskt ut på pappret. Möjligtvis kan man dra någon långsökt pararell till IB, men nåväl Nicke blir iaf grinig, alltid något.
Gulag [gulaʹk], egentligen ryska Glavnoje upravlenije ispravitelno-trudovych lagerej, ’Huvudstyrelsen för korrektions- och arbetsläger’, beteckning för den administrativa ledningen för ett utbrett system av fång- och arbetsläger i Sovjetunionen.Redan under åren efter oktoberrevolutionen 1917 inrättade bolsjevikledningen läger för politiska motståndare. Under Stalineran systematiserades och utökades dramatiskt detta bruk, och Gulag upprättades 1930 som en underavdelning till inrikeskommissariatet och säkerhetspolisen.
Särskilt under 1930-talets utrensningar och de förnyade förföljelserna efter andra världskriget fylldes läger över hela Sovjetunionen med miljontals fångar. Vissa läger befolkades endast av kvinnor och barn, andra betecknades som mentalsjukhus, medan en tredje typ, på grund av det uppdrivna arbetstempot och de hårda klimatiska villkoren i ishavsområdet eller i Centralasien, gick under namnet ”dödsläger”. Syftet med lägersystemet var inte bara att oskadliggöra politiska meningsmotståndare utan även att skapa en jämn tillgång till arbetskraft. Gulag betraktades följaktligen som en integrerad del av Stalintidens planekonomiska administration. Institutionen upplöstes under avstaliniseringsåret 1956, men arbetslägren har varit i funktion också under senare tid.
Gulag blev bekant för en bredare allmänhet i väst genom Solzjenitsyns självbiografiska roman ”En dag i Ivan Denisovitjs liv” (1962) samt den dokumentära ”Gulag-arkipelagen” (1973–74).