Forumet - SÄPO höjer hotnivån mot Sverige till 4 vilket är näst högsta!

SÄPO höjer hotnivån mot Sverige till 4 vilket är näst högsta!

2190 0 50
SÄPO höjde idag hotnivån mot Sverie vilket är näst högsta som är 5.

Säpo bekräftar att hotnivån för Sverige har höjt till nivå fyra på en femgradig skala.

Tidigare på efterniddagen rapporterade nyhetsbyrån Six att anledningen till höjninge är att en irakisk man, krigstränad i Syrien, "någon gång under dagen" ska ha tagit sig in i landetm, enligt en anonym källa. Syftet med att ta sig in Sverige ska vara att utföra terrorhandling.

"Ett av skälen till höjningen är att Säkerhetspolisen har tagit emot konkret information och gjort bedömningen att vi måste agera inom ramen för vårt kontraterrorarbete", skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Men Säpo går inte ut med några detaljer om bakgrunden till höjningen av hotnivån utan skriver att hotbedömningen vilar dels på kända uppgifter om nuläget och bedömningar om hur säkerhetsläget kan utvecklas i närtid.

"Vi kan inte berätta om detaljer kring detta eftersom vi inte avslöjar detaljer kring enskilda personer eller vårt operativa arbete", skriver Säpo.

Däremot skriver Säpo att "både underrättelser samt nyligen genomförda attentat" pekar mot att sannolikheten för att terrororganisationen IS kommer att genomföra fler attentat i Europa har ökat.

"Sverige har ett stort antal personer som återvänt efter att ha deltagit i strid i Syrien och Irak. Ytterligare fler finns på plats och kan återvända till Sverige", står det i pressmeddelandet.

En presskonferens kommer att hållas 19.30 på onsdagskvällen. Åklagarmyndigheten för säkerhetsmål bekräftar för flera medier att en förundersökning om terrorbrott har inletts men att alla detaljer är sekretessbelagda.

Skalan över terrorhot är femgradig. Grad 4 motsvarar ett högt hot, samma nivå som Danmark höjde till tidigare på onsdagen. I september 2010 höjde Säpo hotnivån från 2 (lågt) till 3 (förhöjt) hot på en femgradig skala.

Inrikesminister Anders Ygeman vill inte kommentera den förhöjda hotnivån utan hänvidar till Säpo, uppger TT.

"Vi litar självklart på Säpos bedömningar och övriga frågor hänvisas till dem", säger utrikesminister Margot Wallström, som befinner sig på regeringsplanet efter en resa till Ukraina, till Expressen.

Expressen rapporterar också att polisen nu satt in extra bevakning av vissa tidningsredaktioner, bland annat Gefle Dagblad. Enligt tidningens nyhetschef Linda Berglund har det inte riktats något hot mot redaktionen utan är en fråga om allmän säkerhet.


Källa: http://www.di.se/artiklar/2015/11/18/sapo-sverige-har-gatt-upp-till-terrorhotniva-4/

Spana också in:

Sverige måste nu välja mellan att ta flyktingar till Sverige, värna EUs fria rörlighet och att inte utsätta Sverige för stor säkerhetsrisk. 

Gränsen måste stängas omedelbart, invandringen stoppas och människor i Sverige som ej identifierats måste avisas från landet.
Finns dock enligt mig inte direkt någon större anledning att gå runt och oroa sig. Även om det allra värsta skulle hända och det skulle ske ett terrorattentat där hundra människor dör, skulle det visserligen vara riktigt hemskt men risken för att just du skulle dö är 0,001%. Det är större risk att du dör i en trafikolycka nästa år.

Ruttenfisk: Finns dock enligt mig inte direkt någon större anledning att gå runt och oroa sig. Även om det allra värsta skulle hända och det skulle ske ett terrorattentat där hundra människor dör, skulle det visserligen vara riktigt hemskt men risken för att just du skulle dö är 0,001%. Det är större risk att du dör i en trafikolycka nästa år.
Man kan väl oroa sig för annat än sitt egna liv.