Forumet - Saker som är bra med Ryssland

Saker som är bra med Ryssland

2220 0 35

Spana också in:

Min far ser lite ut som Nikita Kruschev vilket är rätt coolt.

De har rätt god mat också! I Armenien äter man en del mat från Ryssland och de har en jättegod grej som är typ fyllda pannkakor... Tror de heter ungefär "Blinchik". Vanligtvis är de fyllda med köttfärs, men finns vegvarianter med. Jag brukar äta dem fyllda med svamp eller spenat, är asgott. Ja nu sökte jag på YouTube och det kom fram recept! Fast bara på pannkakorna, ej fyllningarna. Naw söt tant. Hjärta


De har rätt mycket pondus som stat. Liksom, Sverige kissar på sig av paranoia över att "RYSSEN KOMMER!!!!11".. Måste vara rätt coolt att vara självaste ryssen. Cool Intressant med maktbalans osv. Okej nu börjar jag statsvetarnörda mig igen...

Andra coola grejer:
  • Sjukt STORT land till ytan ju! Täcker väl en sjundedel av jordens yta? Asballt!
  • Volga verkar fin, och om jag minns rätt är det den längsta floden i Europa.
  • Tchaikovsky. Hjärta Fantastisk tonsättare!
  • Dostojevskij. Hjärta Behöver jag ens säga mer?
  • Sputnik! 
Tetris kom från ryssland, ett underhållande spel som har sjukt bra soundtrack. På tal om bra soundtracks så har de världens bästa nationalsång ever (no como), Putin hade vett nog att återinföra den om än med omskriven text. På tal om Putin så för han enväldigt en realpolitisk hållning både utåt och inåt som åtminstone är lätt att sammanfatta även om krig inte är så najs. På tal om krig så är sovietunionens insats i försvaret mot nazi-tyskland extremt underskattad jämfört med de på västfronten, historien har omformats något av media och vi har svårt att förstå hur pass mycket idén av invasion har genom historien påverkat det ryska nationalpsyket. På tal om historia så har landet en väldigt intressant tillkomst som kan tänkas angå Sverige och Roslagen såväl som Ukraina, sistnämnda som anses vara en central aspekt av slavisk kultur. På tal om kultur så har det ur sprickorna i tsarregimen grott en mängd gripande konstnärer som nästan alla brann för att förmå uttrycka vad de upplevde som den ryska folksjälen och de idéer som präglade deras samtid. På tal om idéer så har den ryska överklassens intellektuella sugit åt sig de brödsmulor av kultur och idéer som sipprade genom säkerhetsapparaten och tagit dem till sin spets. På tal om spets så lär ryska kvinnor klä (jag vet jag vet) i det mesta, även om de tenderar att slås av the babushka bomb och bär lätta genetiska drag av steppfolk. På tal om steppen så har den länge tjänat som en spelplan för allehanda spännande nomader och kaukasus som hem åt bergsfolk som alla bidragit till den ryska karaktären, tvetydigt vagt bekant för västeuropén men ändå helt främmande och lätt att romantisera.

Zymba: Sjukt STORT land till ytan ju! Täcker väl en sjundedel av jordens yta? Asballt!
Det finns de som argumenterat för att avsaknaden av vad som kan kallas för naturliga gränser (så som bergskedjor och hav) lett till ett historiskt mönster av expansion (påbörjat under Ivan IV) som i tur krävt intern stabilisering i form av en säkerhetsapparat om makten över de stora ytorna ska ha stannat i samma centrala händer. Två gånger (Napoleon och Hitler) har stora ytor visat sig vara ryssens gräns och försvar, varför många i Kremlin tycker som de gör om EU och NATOs expansion österut.
För övrigt dricker ryssarna mer té (tänk samovarer) och är bättre på att stå i kö (tänk "brödkö" i en planerad ekonomi) än britterna, som är världens mest överskattade pissfolk.

Juste de döpte även sin coola 90-talsrymdstation efter deras ord för vad som var typ ett bondekollektiv.

Det enda dåliga jag kan komma på med Ryssland är att det i princip alltid har varit en totalitär stat som förtrycker minoriteter och torterar dissidenter tillförmån för en obildad, xenofobisk, potatisvodkadrickande och bokstavligt talat patriarkal värdegrund. Men det är off topic.
Kan bara komma på två saker som är bra med Ryssland: 

* dom svenskar som investerade sina sparade slantar i rysk olja- och gasaktier och aktiefonder i slutet av 1990-talet har blivit mång-mång-mång miljonärer eftersom aktierna och fonderna har gått drygt 30x pengarna de senaste åren. HURRA!

* de ryska vargpälsarna är mästerverk. Inget annat land kan sy vargpälsar som ryssarna kan och djurhudarna/pälsen som abvänds är av absolut högsta TOPPKVALITET! HURRA!!
Var jättekär i en rysk kille när jag gick i fyran. Och kanske femman också. Han hade en blå basker med en flaggpin på min jag. Vill minnas att hans pappa antingen satt fängslad av politiska anledningar i Ryssland eller självmant stannat där. Han var så jävla rolig. Killen alltså. Såg honom för några år sedan på en buss och han såg jättetråkig ut. Lång hade han blivit också.