Forumet - "Saklig" info om islam till skoluppgift

"Saklig" info om islam till skoluppgift

586 0 16

Andra året i gymnasiet och självklart ska man än en gång traggla genom islam.
Dock handlar frågorna den här gången inte om vad diverse arabiska ord betyder, utan vilka värderingar religionen har gällande bestraffning, omskärelse, hedersmord, slöja och terrorism.
Problemet är ju då att islam är en gigantisk och oorganiserad religion, så hur i perkelevittu ska jag hitta "saklig" info om detta???
I slutändan handlar det ju ändå om hur någon högt uppsatt arab tolkat koranen, och känt är ju att människor gladeligen tolkar religiösa skrifter till eget gagn. Kolla bara på katolikerna.

Spana också in:


hahaha det är ju hur lätt som helst att gooogla..

hedersmord ses som mord, och det är förbjudet enligt koranen.  hedersmord fanns låångt innan islam kom, från kritsendomens tid och är poppis i mellanöstern oftast pga: traditioner.  svingamla traditioner. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_terrorism
http://islam.se/terrorism/
http://www.expressen.se/debatt/medierna-demoniserar-islam-som-terrorism/


http://illvet.se/fraga-oss/varfor-gar-muslimska-kvinnor-med-sloja 

Citat ur koranen ang. slöja.

Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar - och till [alla] troende kvinnor - att de [utanför hemmet] noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända [som anständiga kvinnor] och undgår att bli ofredade. Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Manlig_omsk%C3%A4relse
http://islam.se/kvinnosyn/kvinnlig-omskarelse-konsstympning/
Ordbajsa på en massa om skillnaderna mellan sunni och shia ba. 
nej!

.
Problemet är ju då att islam är en gigantisk och oorganiserad religion, så hur i perkelevittu ska jag hitta "saklig" info om detta???
I slutändan handlar det ju ändå om hur någon högt uppsatt arab tolkat koranen, och känt är ju att människor gladeligen tolkar religiösa skrifter till eget gagn. Kolla bara på katolikerna.
fast islam är mer organiserad än så, och det finns en ''allmän'' tolkning av koranen och islam.  att det är någon högt uppsatt arab som har tolkat hela? va :S 

isola: Finns inte sådant att finna i läroboken? Googlade lite och använde läroboken, eller om jag bara googlade, och fick bra betyg på det.
Ordbajsa på en massa om skillnaderna mellan sunni och shia ba. Det var rätt intressant. Synd bara att man snabbt glömmer bort sådant.
fanns google på din tid

kekeoxo: hedersmord ses som mord, och det är förbjudet enligt koranen. hedersmord fanns låångt innan islam kom, från kritsendomens tid och är poppis i mellanöstern oftast pga: traditioner. svingamla traditioner.
Återigen så är det just ordet "saklig" som jag tycker bli direkt olämpligt i sammanhanget.
Religioner som utgår från vissa skrifter kan ju inte annat än tolka skriften, eller hur? Alltid blir det gränser för var man ska tolka något bokstavligt och bildligt.
Visst kan en religion med flera förgreningar ha gemensamma nämnare, men för att illustrera vad jag menar så kan man kort och koncist fråga: Vad säger kristendomen om avlatsbrev?
Möjligen vrida tillbaka klockan ett antal år också för att det ska bli tydligare.

kekeoxo: fast islam är mer organiserad än så, och det finns en ''allmän'' tolkning av koranen och islam. att det är någon högt uppsatt arab som har tolkat hela? va :S
Vem har kommit fram till den tolkningen och utefter vilka premisser tolkade han (kan nog satsa mina ädlaste kroppsdelar på att det inte var en eller flera "hon") koranen?

Bakric: I slutändan handlar det ju ändå om hur någon högt uppsatt arab tolkat koranen
Ja precis. En religion utgörs av sina utövare och vill du studera islams syn i en fråga får du rimligen utgå från vad en högt uppsatt tolk säger då det är den utgångspunkten modern praktisering utgår ifrån. Egna studier utifrån källmaterial av äldre skrifter (koranen) skulle i bästa fall vara ett dåligt komplement då ens egna tolkningar iofs i lika hög grad skulle vara subjektiva, men inte är lika auktoritärt bindande för de människor den muslimska entiteten berör. Det betyder att mer tonvikt ska läggas på hur den ter sig i verkligheten och inte vilka förhoppningar som finns på den. 

Vi har på Fryshuset i Stockholm startat en Religionsmottagning för ungdomar som har frågor och är nyfikna på religion. Här kan man få kontakt med utövare från olika religioner en präst imam en religionslärare som också är koordinator i ungdomsprojektet Tillsammsn för Sverige där vi jobbar med religionsdialog och möte mellan ungdomar från olika religioner och kulturer. För mer info om vår religionsmottagning och hur du kan komma i kontakt med oss se länken här nedan . Inga frågor är tabu alla frågor är välkomna http://tillsammansforsverige.fryshuset.se/aktiviteter/pa-fryshuset/