Forumet - Samhälle

Samhälle

135 0 12

Spana också in:

PepperCakes:

dom snackar ju om att det är 50 000 som ska få sparken nu när vi är på väg in i en kraftig lågkonjuktur, vilka arbetare är det som får gå?


Naturligtvis kan ingen veta säkert vilka som kommer att få gå nu eller om det bli 500 personer eller 100 000.

Viktigt är också att tänka på att de varsel de snackat om i tv inte är samma sak som att ha blivit uppsagd. Så när de snackar om stora varsel så låter det ofta betydligt värre än va det är.

Kan även vara värt att notera att det just nu finns 35 000 lediga jobb på arbetsförmedlingens hemsida och då är ju de jobb som förmedlas genom arbetsförmedlingen bara en liten del totalt sätt.
Jakob_E:

Finns det nått klart tema om vad den ska handla om eller får ni skriva helt fritt (om tex helt andra saker än den svenska arbetsmarknaden)?


Sveriges ekonomi, så ska man typ använda sig utav en artikel, men jag har börjat nu, jag håller på att blanda om arbetsmarknaden & att sverige är/ är på väg in i en lågkonjuktur. Får hoppas att det går bra, så länge som man lämnar in den så får man ett G, så jag har i alla fall ett G, haha :P
PepperCakes:

jag håller på att blanda om arbetsmarknaden


När man tittar på Sveriges arbetsmarknad så kan det alltid vara intressant att jämföra med Danmark då dom som vårat grannland är rätt lika oss samtidigt som de har en arbetsmarknad som är utformad helt olika vår med helt andra regler och liknande.

Dvs två liknande grannländer med helt olika system för arbetsmarknaden. Då kan man ju jämföra dessa länder och system. Vilket land har lägst arbetslöshet?, vilket land har högst löner?, vilket land har lägst ungdomsarbetslöshet?, i vilket land upplever de anställda störst trygghet? i vilket land kan de anställda ställa högst krav på sin arbetsgivare? osv osv.

Naturligtvis kan man även på sikt jämföra hur dessa två olika system klarar av en lågkonjunktur.

Dessa länkar kan kanske vara av intresse:
Danmark som föredöme
Arbetslöshet - internationell jämförelse
Ungdomsarbetslösheten inom EU 2007