Forumet - SD åter inte välkomna på Nobelfesten

SD åter inte välkomna på Nobelfesten

15708 0 86
Känns som att den här debatten dyker upp årligen men det är onekligen en het fråga som är värd att ta upp.

Åter igen så portas alltså SD från nobelfesten med samma motivering som tidigare, partiets särskiljning på individer av främmande hudfärg, härkomst och religion, demokrati etc.

Kritiker pekar dock på inkonsekvensen i resonemanget med att man bjuder in representanter från diktaturer.

Vad tycker ni om saken? motivera gärna era åsikter.

SD inte välkomna på Nobelfesten


Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kommer inte att bjudas till Nobelfesten i år heller.
Och Nobelkommittén låter bli att bjuda in någon av de vice talmännen, så SD:s Björn Söder är inte heller välkommen.


"Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande demokratiska principen om alla människors lika värde – oavsett hudfärg, härkomst eller religion. Nobelstiftelsen väljer därför att inte bjuda in Sverigedemokraterna till årets Nobelfestligheter", skriver Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i en kommentar till TT.
När det gäller Björn Söder som är riksdagsledamot för SD och vice talman, skriver Lars Heikensten:
"Nobelstiftelsen ser kontinuerligt över många olika aspekter av evenemangen den 10 december. Gästlistan förändras över tid och i år kommer vi endast att bjuda in talmannen, inte vice talmännen."


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19694595.ab

Diktatorns män bjuds på Nobelfesten

Nobelfestens gästlista är privat – men full av frågetecken:
Ständigt dessa ambassadörer från diktaturländer.
– Samtliga ambassadörer är bjudna, säger Annika Pontikis, informationsansvarig för Nobelstiftelsen.


De tveksamma ambassadörernas inbjudan blev ett dilemma för stiftelsens vd Lars Heikensten redan förra året.
Han fick då frågan om det inte var inkonsekvent att utesluta Sverigedemokraternas partiledare men samtidigt bjuda in representanter för Syrien och Eritrea.
– Det kan man möjligen säga. Men å andra sidan är det två helt olika frågeställningar, sa Heikensten då till Aftonbladet. I år vill inte Lars Heikensten kommentera frågan närmare.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15903401.ab

Spana också in:

Nobelfesten bjuder in både representanter från Iran och Nordkorea. SD, som representerar Sveriges tredje största parti, är samtidigt inte välkomna överhuvudtaget. Detta på grund av " bristande respekt för den grundläggande demokratiska principen". 

Den ironin alltså haha.. Glad
Ja, hur folket som ställer sig bakom nobelkommitens rätt att inte bjuda in SD ser på att diktaturer bjuds in har ju inte riktigt framkommit. Det är en sak att basunera sitt sedvanliga agg mot SD, men det vore intressant att veta om de finner SD vara jämbördiga dessa diktaturer i sin människosyn. Det skulle förvisso te sig bisarrt om så vore fallet, men vanvettet från sd-hatare vet man sedan tidigare inte besitter några gränser.

Situationen som den ser ut är att 13% av svenska folket satt sitt förtroende för SD och jimmie åkesson, han sitter på mandat framröstat av svenska folket. Att förvägra hans närvaro är lite som att trycka på de hundratusentals svenskar som varit med och valt fram honom. Samtidigt som representanter från länder med begränsad yttrande och pressfrihet, minoritetsskydd, styrs av religiösa dogmer mm inte nekats, värderingar som åkesson och co står långt ifrån. Nobelkommiten har alltså inte visat att de har större problem med extremister, utan bara när "extremisterna" är svenskar. Av någon underlig anledning har man det enklare att frysa ut sina egna landsmän än representanter utomlands, även de som råkar vara från diktaturer. Vad mer kan tilläggas om detta ovärdiga beteendet?