Forumet - Sekter i sverige

Sekter i sverige

2744 0 31
Jag vet att det är svårt att göra något åt det, men när jag läser om t.ex laestadianismen och hur religiösa ibland behandlar och utsätter sina barn i hela världen undrar jag om det inte är på plats att faktiskt kritisera hela kärnfamiljen. Hur stor rätt och makt ska man ha över sitt barn? Borde man verkligen ha så stor rätt att hjärntvätta, manipulera och utsätta sitt barn för de faktiska övergrepp som sker?

Det finns ungefär 20,000 livets ordare och 20,000 laestadianer i sverige. Plymouth är en sekt som i princip stänger sig helt från omvärlden och där du som barn redan då "ägs" av din familj och de andra. Tar du dig ut från sekten är du helt ensam. Den enda gemenskap du har är i den sekt som försöker kontrollera och styra över ditt liv.

Människor får tro på vad de vill - men hur pass långt då? Det är ju uppenbart att många sekter sysslar med att aktivt bryta ner, utsätta medlemmar och andra för mind-control genom att t.ex svälta, slå, och utsätta de som bara blivit erbjudna en snabb kurs i "personlig utveckling."

Jag vill på intet sätt generalisera och säga att alla sekter är lika dåliga eller att alla laestadianer eller livets ordare är onda.

Hur ska man göra med sekter? Jag blir så förbannad av att läsa om dem, men jag vet inte hur man kan arbeta mot dem utan att samtidigt inskränka människors frihet och annat - och var ska gränsen dras, vad är en sekt och vad är inte det?

Spana också in:

dazed_and_confused:

Det värsta är ju att de får starta friskolor där dem kan indoktrinera de unga från ännu en vinkel.


Skolorna sysslar ju inte med faktiskt indoktrinering, men ja, de är ju en skyddad zon där sekterna kan hålla barnen från andra, men t.ex plymouthskolans rektor är ju inte troende utan de drivs ju som vilken annan friskola som helst.

Blivande_japan:

hur tänker du där?


Förtydling: faktiskt kritisera hela maktmonopolet i familjer.
Anarkandi:

Det finns ungefär 20,000 livets ordare och 20,000 laestadianer i sverige.


Hade en tjej som var laestadian i min gamla klass. Hon var lite speciell och kunde få förbud att komma hem om hon gjorde något som inte var i enlighet med tron eller nåt. Men det riktigt skrämmande var ju egentligen att hon var utstött av hela klassen också. Visst det är illa att barnen knappt kan lämna sekten och så vidare, men ifall de lyckas så tar ju tyvärr inte samhället emot dem med öppna armar direkt.
Diederik:

men ifall de lyckas så tar ju tyvärr inte samhället emot dem med öppna armar direkt.


Nej, de betraktas typ som missbrukare ofta. [sad]

Blivande_japan:

Jag förstår ändå inte vart du vill komma.


Anarkandi:

hur religiösa ibland behandlar och utsätter sina barn


Anarkandi:

Hur stor rätt och makt ska man ha över sitt barn? Borde man verkligen ha så stor rätt att hjärntvätta, manipulera och utsätta sitt barn för de faktiska övergrepp som sker?


Jag vet inte själv exakt var jag vill komma, ämnet i tråden är alltså hur man ska göra med sekter och jag ifrågasätter också hur stor rätt de ska ha att behandla sina barn och hjärntvätta människor på det sättet.
Anarkandi:

Jag vet inte själv exakt var jag vill komma


då var det inte konstigt att jag inte förstod med andra ordAnarkandi:

jag ifrågasätter också hur stor rätt de ska ha att behandla sina barn och hjärntvätta människor på det sättet.


hur menar du att man ska lösa det då? Göra listor över vilka grupper som kan klassas som sekter och sedan ta barnen ifrån alla som anses höra till en sådan grupp?
Blivande_japan:

då var det inte konstigt att jag inte förstod med andra ord


Är väl aldrig konstigt när du inte förstår.


oooouuuf [cool]

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Blivande_japan:

hur menar du att man ska lösa det då? Göra listor över vilka grupper som kan klassas som sekter och sedan ta barnen ifrån alla som anses höra till en sådan grupp?


Tråden handlar btw om att han inte vet vad man ska göra åt det.
Bara upp till ännu en maktgalen (sekt)ledare att skriva hela den svarta listan över vilka som får leva och inte...

Hugrmunr kanske vill ha jobbet?

Finns fullt av er våldsbejakande "problemlösare" till hycklare på nätet, ta en kölapp.

Vem ska definiera vem som är vem och vem som gör vad baserat på en inneboende ondska, en liberal uppfostran, en för hård uppfostran eller i övrigt knasigt liv av tidigare hjärntvätt?
Vem vet hur mycket av tidningarna skriverier om varenda detalj om sekter som är sant dessutom (kom inte o flejma om Knutby lr nåt sånt omoget nu bara).

Läste FRI:s lista senast idag, var förvånad över att finna exempelvis Amway där, samt att jag kände till många av de andra rörelserna antingen genom att ha läst vad de skrivit eller genom att ha träffat någon som är med. Vad det verkar är de flesta ganska harmlösa utåt. Men det här samhället vill ha något slags monopol på vad som får kalla sig fakta, vad som får läras ut till barn, vad som är åsikter eller "sinnessjukdom," vilka som tycker ok eller inte.
Hela konceptet bakom denna tråd skulle utmynna i en betryckande diktatur om någon skulle försöka praktisera det.

Du kan inte göra något åt saken om du inte själv vill bli en galen sektledare är min slutsats.
isola:

Soc råder ju över dem också, precis som över alla andra som har barn.


Tyvärr så betraktas inte isolering inom en sekt som ett tecken på att man inte är kapabel att ta hand om sina barn, och sättet som sekter fungerar på behöver inte innebära några fysiska övergrepp eller ens psykiska på ett sätt som ses som misshandel.
Anarkandi:

Människor får tro på vad de vill - men hur pass långt då? Det är ju uppenbart att många sekter sysslar med att aktivt bryta ner, utsätta medlemmar och andra för mind-control genom att t.ex svälta, slå, och utsätta de som bara blivit erbjudna en snabb kurs i "personlig utveckling."


Sekter (åtminstående ledaren/ledarna) handlar inte om Tro.
Det handlar i Grund och botten om 4 saker.

Maktutövning/Kontroll

Pengar

Utnyttjande (sexuellt osv)

och njuta av att kunna manipulera folk till det man vill.

_________
sekter:

Mormonkyrkan (ej kristna fast de älskar att påstå det.)

(det var det ända jag kunde komma på för tillfället)