Forumet - Sex timmars arbetsdag?

Sex timmars arbetsdag?

2470 1 35
Pilotprojektet där undersköterskor i Göteborgs äldreomsorg jobbar sex timmar om dagen förlängs. Hittills har sjukfrånvaron minskat drastiskt jämfört med andra arbetsplatser, rapporterar DN.

För att undersköterskorna ska kunna arbeta sextimmarsdagar har man anställt 14 nya sköterskor för att täcka upp för de som jobbar kortare tid. Det är en ökad kostnad men det betyder samtidigt att fler har fått jobb vilket är bra för samhällsekonomin.
Vad säger ni? Är det en bra idé med sex timmars arbetsdag eller är vi svenskar bara bortskämda och lata?
Senast ändrad 29 Oct 2015, 14:23 av André

Spana också in:

Det är väl helt ok att sänka arbetstiden från 8 timmar per dag till 6 timmar per dag om de anställda accepterar att få motsvarande mindre lön i lönekuvertet. Däremot är det ju helt vansinnigt om de anställda kräver att få lika mycket lön för 6 timmar som för 8 timmar. Det skulle i så fall innebära en löneförhöjning med 25%. 
Tror definitivt att kortare arbetsdag är något man ska sträva mot på lång sikt. En enorm investering i medborgarnas livskvalité och hälsa. När, hur eller om det går att lösa vet jag dock inte. Skulle väl kräva att staten på något sätt går in och kompenserar ekonomiskt för minskade arbetsinkomsterna. 

stoner: Det är väl helt ok att sänka arbetstiden från 8 timmar per dag till 6 timmar per dag om de anställda accepterar att få motsvarande mindre lön i lönekuvertet. Däremot är det ju helt vansinnigt om de anställda kräver att få lika mycket lön för 6 timmar som för 8 timmar. Det skulle i så fall innebära en löneförhöjning med 25%. 
Detta är något som ska göras på lång sikt och inte över en dag. Men det är absolut inte orimligt som du skriver. På samma sätt som man kan sänka skatten kan man istället lägga pengar på sänkt arbetstid. Det har gjorts förr i snabb takt, dock har man slutat med det efter 70-talet, trots att produktiviteten har fördubblats sedan dess. 
Låter bra. Krävs ju dock en massa roddande innan men det  går väl att ordna. Såhär höll ju folk på när det var tal att sänka arbetsdagen till åtta timmar också. Kanske kan fler människor få jobb nu. Känns väl dock dumt med all elförbrukning som blir när branscher har öppet längre (pga känns ju dumt att ha folk inne för två timmar) men ah