Forumet - Situationen i Ukraina.

Situationen i Ukraina.

16138 3 168

Kortfattat (Så som jag har förstått det):

  • Ukraina stod mellan val att ta Rysslands sida, eller EUs sida. Regeringen lutade främst åt Ryssland, folket åt EU.
  • Den ukrainska regeringen gick igenom med en ny lag som gjorde det förbjudet att protestera på alla medium. Till exempel:
  1. Smutskasta politiker genom sociala medier.
  2. protestera på offentlig mark.
  3. Blockera trafiken med 5+ bilar genom att åka i långsam fart och sprida budskap.
  4. Protestera inom regeringens byggnader.
  5. Blockera offentliga platser, som vanliga butiker.
  6. Att samla material (fotografier) på politiker.
  • Det har skett protester non-stop nu sen ungefär söndag och poliser samlar upp protesterande för "omplacering".
  • Folk som har protesterat kommer få större straff nästa gång de begår brott. De hamnar automatiskt i fängelse för att de protesterade idag även om de begår brott om 1 år. De placeras i register.

Det är påväg att bli inbördeskrig. 

http://www.ustream.tv/channel/euromajdan <- Livestream från en av platserna med mest händelser. Det ser ut som något ur en post-apokalyptisk film. 

ad07AA6.jpg

ojaCO0I.jpg

kFwmq93.png


Vad tycker ni? 

Spana också in:

Konflikten är väldigt mycket mer komplex än så. Det är verkligen inte så enkelt som att "folket Hjärta EU och regeringen Hjärta Ryssland". Ledande krafter på EU-sidan är t.ex. nyliberala och fascistiska organisationer, bl.a. Svenskarnas Partis systerparti Svoboda. Det är t.ex. de som ockuperade en regeringsbyggnad och rev ner en Lenin-staty.

Kort kan man säga att Ukraina är ett land där både landet och kapitalistklassen är splittrad. Den västra sidans ekonomi är integrerad i EU och kapitalistklassen där tjänar på att knyta sig närmare Europa, den östra sidans är integrerad med den ryska ekonomin och vill behålla sin maktposition genom nära band till Ryssland. Även folket är splittrat i en europeisk och rysk sfär.

Parallellt med detta finns en slags student-/ungdomsrörelse i stil med Occupy Wallstreet.

Denna artikeln förklarar det mer ingående:

Ukraine: what's going on, and what does it mean?

Tycker det är farligt och på gränsen till oseriöst att prata om "folket" och att "folket" tycker si och så. Jag är inte så insatt att jag tänker säga att någom sida har mer av en moral en den andra även om man förstås bör ha rätt att demonstrera osv. Saker är i regel mer komplicerande än så.


dazed: Tycker det är farligt och på gränsen till oseriöst att prata om "folket" och att "folket" tycker si och så. Jag är inte så insatt att jag tänker säga att någom sida har mer av en moral en den andra även om man förstås bör ha rätt att demonstrera osv. Saker är i regel mer komplicerande än så.
Det var så man fick läsa det från utsideskällor. En grov generalisering men jag är ju inte från ukraina eller bor där så jag kan ju inte detaljerna. Men nyhetskällor och privatpersoner ser det som "folket vill X". Döda inte the messenger.Rodnar

Kudhos:
Det var så man fick läsa det från utsideskällor. En grov generalisering men jag är ju inte från ukraina eller bor där så jag kan ju inte detaljerna. Men nyhetskällor och privatpersoner ser det som "folket vill X". Döda inte the messenger.Rodnar

Visst men du problematiserade inte så då tog jag mig den friheten.