Forumet - Självbedrägeri

Självbedrägeri

697 0 28
När man överger sina egna normer och ideal för att istället följa omgivningens/samhällets när man gör sina val.


Diskutera!

Formas man inte i det samhälle man lever i, så pass att ALLA val man gör egentligen är samhällets och omgivningens? Hur individuella är vi egentligen? Inte ett piss.

Spana också in:

När du lever som samhället vill - är det du som lever, eller är det samhället?

Uppenbarligen det sistnämnda. Vi formas till att tycka vad vi vill, och därför är vi ganska blinda. Speciellt människor som säger att de inte tror att anarki, etc, kan fungera. Det vet de inget om, de har aldrig sett något annat än det nuvarande, och jag antar att de sett det så länge att de inte tror att det finns något annat.

Nationalism är ju också ett exempel på självbedrägeri.
mjölk:

Hur menar du då? Att man sätter staten framför sig själv?


Även nationalism är ju baserat på tron att det samhället man vuxit upp i är det bästa, och eftersom man inte vuxit upp i något annat samhälle är det ju ganska lätt att påstå det.

Istället för att inse att det finns något mer än det man sett under hela sin livstid så tror man att det land man bor i är det rätta och bra. Nationalism är också i grunden konservativt och skräms av förändring.
Något som är enkelt att se som jag själv noterat antal gånger(men inte på samma sätt som i Hovnarrens artikel) är att man gärna förlåter misstag inom gruppen, men misstag som begås utanför gruppen blir plötsligt väldigt stora och "idiotiskt" utförda. Tänk vad spännande det skulle vara om vi inte hade känslor och vaa helt objektiva.
Generna är roten till hur man tar emot information så som sociala förväntningar som sedan påverkar ens handling. Vissa människor försöker exempelvis trösta sig själva med alkohol, socker och fysisk skada, medan andra agerar mer konstruktivt. Oavsett kultur, exempelvis kan socker vara substitut för alkohol för helnyktra familjer och filmmaraton för idrottarfamiljer.