Forumet - Självmördare

Självmördare

787 0 81
Med Maxwinners självmordstråd och döög som krävde att den respekterades, började jag fundera lite på min inställning till självmord och självmördare.

Det är helt klart tragiskt när en människa beslutar sig för att ta sitt eget liv innan tiden är kommen. Tragiskt. Men är det värt respekt? Ska självmördaren respekteras? Självklart bestämmer man över sin egen kropp och man ska ha rätten att ta sitt liv.

Men självmord är bara, enligt min åsikt acceptabelt och värt respekt när det är i protest. En protest emot en korrupt stadsmakt eller emot ett samhälle där det helt enkelt inte går att leva. Det är rationella, genomtänkta självmord. Inget "Åh, mitt liv suger och allt är skit! Nu ska jag hoppa från andra våningen! [cry][cry][cry][cry][cry][cry]"

Sen finns det de som har svåra psykiska problem och inte ser någon annan utväg, de som utsätts för tortyr eller onda tvång. Det första är mer förståerligt, men fortfarande tragiskt och fortfarande svårt för mig att respektera. Det andra går snarare under protest och är således acceptabla och värda respekt.

Är det någon som håller med, eller hatar alla mig nu?

Spana också in:

Jag anser att man nog skulle ångra sig om man begick självmord.
Men sen tycker jag att man inte ska göra så stor uppståndelse utav självmord, det är ens eget val att avgöra om livet är värt att leva, eller inte. Och dom med psykiska problem ska åtminstone bli erbjudna hjälp, men har rätt att neka hjälpen.
Alltså, självmord är nästan alltid en indikator på psykiska problem eller psykiska sjukdomar. Man ska försöka få dem friska, med terapi, psykofarmaka eller tvångsintagning.

Det går ju att dra exakt samma resonemang på anorektiker, att varje människa har rätt till sin egen kropp och göra vad de vill med den, och därför skall de ges respekt.

Kalla mig antiliberal, men jag tycker inte att folk som skadar sig själva är värda respekt i annan mån än att man hjälper (eller tvång, om du nu anser att ofrivillig hjälp är tvång) dem att avvärja sig sitt beteende.
Blivande_japan:

old text: tror du på himlen el vad?


Nääe, men om man skulle kunna se vad dom levande håller på med så tror jag man skulle ångra sig.
Dold text: Fast jag vill tro på att dom döda blir spöken, och att dom lever i en exakt kopia av våran värld, och vandrar runt och "lever" som vanligt..
Gentlemen:

Det går ju att dra exakt samma resonemang på anorektiker, att varje människa har rätt till sin egen kropp och göra vad de vill med den, och därför skall de ges respekt.


Det är ju också lite problematiskt. Men ett medvetet och rationellt självmord är ju ungefär som att medvetet och rationellt gå ner i vikt. Bara lite mer permanent. En anorektiker är psykiskt sjuk och i många fall är självmördare också psykiskt sjuka. Men begrunda att det finns självmördare som varit psykiskt friska, men inga anorektiker som varit det.