Forumet - Självmordsattack på flygplats i Moskva, 31 döda och flera skadade.

Självmordsattack på flygplats i Moskva, 31 döda och flera skadade.

181 0 9
http://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-tio-doda-i-explosion-pa-flygplats

"Minst 31 personer har dödats och 130 har skadats i en självmordsattack på Moskvas största flygplats. Polisen söker nu tre män som misstänkts ha planerat explosionen, uppger ryska nyhetsbyrån Interfax.

Explosionen ägde rum på Domodedovos internationella flygplats i Moskva vid halv fem på måndagseftermiddagen lokal tid. Minst 31 personer rapporteras ha dött och över 130 har skadats i vad man tror är en självmordsattack.

Polisen söker tre män som misstänks ha planerat explosionen, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Rysk polis söker även igenom Moskvas tunnelbana och andra platser i staden där mycket folk samlas. Samtidigt har säkerheten höjts på Moskvas andra flygplatser efter bombdådet.

Cirka 50 ambulanser körde efter larmet i ilfart mot flygplatsen för att ta hand om offer, uppger källor inom sjukvården. Ett vittne har, enligt Moscow news, berättat att folk täckta i blod vandrade runt på flygplatsen.

Lokalerna ska ha blivit rökfyllda i samband med explosionen, som ägde rum vid en asiatisk restaurang i avgångshallen. Passagerare passerar platsen innan de går igenom tullen.

Svenska utrikesdepartementet (UD) har i nuläget inga uppgifter om att några svenskar ska finnas bland de dödade eller skadade.

– Vi har skickat i väg en förfrågan till vår ambassad i Moskva som får undersöka den saken med ryska myndigheter, säger Tobias Nilsson på UD:s presstjänst.

Flera internationella flygningar till Domodedovo-flygplatsen är försenade efter explosionen. Flygplan från Kina, Tyskland, Turkiet, Vietnam och Armenien är försenade, enligt ett uttalande på flygplatsens webbplats.

Säkerheten skruvas också upp på andra flygplatser i Ryssland. Allt bagage tillhörande passagerare genomsöks.

Elisabeth Manzi, presschef på SAS, påpekar att bolagets flygningar till Moskva inte går till Domodedovo-flygplatsen utan till Sjeremetjovo-flygplatsen.

– För närvarande påverkas inte våra flygningar men vi följer ändå utvecklingen noga, säger Manzi.

Marknaden reagerade samtidigt omedelbart på nyheten om en självmordsattack mot den ryska huvudstadens största flygplats. Aktien i det ryska flygbolaget Aeroflot föll med över 4 procent på Moskva-börsen, vars Micex-index samtidigt föll med drygt 2 procent."

Spana också in:

Galvmeister:

varför är tjetjenerna gramse på ryssland?


Det går rätt långt bak i tiden, men det har att göra med att Tjetjenien vill ha självständighet.

Två krig har utbrutit pga detta, så det sitter långt inne. Egentligen har det pågått stridigheter enda sedan 1700-talet.