Forumet - Sjukgymnast

Sjukgymnast

2365 0 16
Jag ska besöka en sjukgymnast på grund av problem med leder och rygg. Har vart hos läkare och fått remiss, men ska boka tid med någon sjukgymnast själv.

Bör kanske säga att herr doktor tycker att vattenidrott skulle passa bäst..

Har nu dessa frågor: Kostar det? Ska jag uppsöka landstingets sjukgymnaster eller kan jag uppsöka vemsom? Hur länge går man hos en sådan och vad gör man?

:c
Idoufe:

Har nu dessa frågor: Kostar det? Ska jag uppsöka landstingets sjukgymnaster eller kan jag uppsöka vemsom? Hur länge går man hos en sådan och vad gör man?


Har du fått en remiss innebär det att du kommer bli kallad av den sjukgymnast som läkaren remitterat dig till. Den kostnaden täcks av landstinget. Det kostar som, om jag inte har fel, ett läkarbesök (140 första gången, 70 resten). 900:- = frikort inom vården. Be om stämpelkort hos närmsta vårdmottagning om du inte har ett.
Hampie:

Har du fått en remiss innebär det att du kommer bli kallad av den sjukgymnast som läkaren remitterat dig till.


Nej, han sa att jag skulle kontakta sjukgymnasten själv. Fick sedan ett papper som jag skulle överlämna.

Hampie:

Be om stämpelkort hos närmsta vårdmottagning om du inte har ett.


Även fast jag är under 18/20?

Spana också in:

Om din sjukgymnast har högkostnadsskydd på din behandling ska det väl kosta 120:-, det gör det för mig (går till kiropraktor). Du bör ha ett högkostnadskort som du får stämplat vid varje tillfälle som "bevisar" vad du har betalat, så att du, när du har uppnåt en summa på 900:-, kan få ett frikort(det blir gratis).
Idoufe:

För att du ska diskutera detta på lämplig plats så länkar jag: http://ungdomar.se/pm.php?to_user_id=179893


Ursäkta? Jag tror jag har rätt bra koll på vad, hur, när, varför, vem, eller vad man nu skulle kunna undra om det här forumet med tanke på att jag hängt här sedan 2003. Därtill så har jag svarat på din fråga, förklarat hur högkostnadskyddet funkar, och varit allmänt trevligt. Vill du inte ha din tråd på väg åt sidan ämnesmässigt föreslåt jag att vi låser den – då du fått svar på din fråga tvådubbelt och den saknar fortsatt syfte.
Idoufe:

Är ej tillfredställd med svaren, tack ändå


Vad mer vill du ha svar på? Vad man gör hos sjukgymnasten??
Det är olika från person till person eftersom alla har olika problem. Din sjukgymnast kommer kanske att utforma ett program för dig för att avhjälpa ett problem.

Idoufe:

fått remiss,


om en remiss har utfärdats för dig kommer du att bli kallad av en sjukgymnast. Remissen ges inte till dig utan den skickas till den som skall behandla vidare.
Idoufe:

Är ej tillfredställd med svaren, tack ändå.


Nej det kommer inte kosta något. Du kan gå till vilken sjukgymnast som helst som är ansluten till ditt landsting, privat eller inte. Du kan till och med gå till en vårdcentrals om är privat bara den är ansluten till ditt landsting. Numera funkar det precis som det gör med skolor: din ‹sjukpeng› flyttas dit du går. Jag går på privatägd psykiatri, har opererats på privatägd urologi, etc. etc. etc. Är du under 18 är det _gratis_ är du under 20 är det gratis i _vissa landsting_, men det är lätt att avgöra: kostade det då du gick till doktorn kostar de hos sjukgymnasten, kostade det inte hos doktorn så kommer det inte kosta hos sjukgymnasten.

När man varit hos landstingsansluten vård så behöver man aldrig betala mer än 900:- för sjukvårdsbesök. Kommer du upp i den summan på ditt stämpelkort, vilket du kan få om du ber om ett i kassan på en mottagning, så kommer du få ett sött inplastat kort som gör att du slipper betala för sjukvårdsbesök i ett år framöver från och med det första stämpeltillfället.

Gällande medicin så är kostnaden 1800:- för högkostnadsksyddsberättigad medicin utskriven av läkare, för medicinteknisk utrustning är den 2000 och för sjuktransport är den 1500.

Vill du läsa om vad som krävs för att bli legitimerad sjukgymnast kan du kolla här. Här är en lista på ​alla tillgängliga sjukgymnaster i Stockholms Läns Landsting. Här är en rapport från statens medicinska utvärderingsråd om vad som är mest effektict vid akut nack- och ryggvärk: http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Ovrig/Akut-rygg--och-nacksmarta/

Finns det något som du inte är nöjd med nu?