Forumet - Sjukskriven - vilka rättigheter har man?

Sjukskriven - vilka rättigheter har man?

182 0 1
Det är så att jag går andra året på gymnasiet och jag har nu, VT 2011, blivit sjukskriven på grund av min depression. Jag kommer alltså i princip missa hela den här terminen. Tanken är att jag skall tillbaka till skolan HT 2011.

Jag skall nu ha ett möte med min rektor och jag undrar vad jag har för rättigheter vad gäller mina studier. Har skolan t.ex. skyldighet att låta mig gå klart de kurser som jag har påbörjat? Alltså inklusive individuella val? Jag tror mig ha hört att skolan har skyldighet att låta mig avsluta påbörjade kurser. Stämmer detta?

Och har jag rätt att läsa Ma c? Jag läser Ma b nu, men behöver Ma c för att komma in på den linje jag vill senare. Jag går samhäll så skolan skall ju erbjuda Ma c – vilket de gör. Men i och med att jag kanske får läsa igen en del av Ma b till hösten så behöver jag antagligen extra stöd när det kommer till Ma c. (Jag kommer ju att få läsa dem parallellt, eller börja lite senare med Ma c). Men ja, har jag rätt till detta fast jag har varit sjukskriven?

Och hur mycket kan jag begära när det kommer till extra stöd av lärarna för att ta igen saker som jag behöver hjälp med? Kan de då istället kräva att jag tar igen kursen efter att jag har ”tagit studenten”, alltså gå en termin extra för att kursen går då och inte innan jag går ut?
Sedan undrar jag hur det ligger till med anpassad studieplan eller liknande. Vissa grupparbeten och kan jag ju inte göra då de andra i min klass redan har gjort dem. Så några moment i vissa kurser kan jag ju inte göra. Men då måste väl skolan se till så att jag får andra uppgifter där jag kan nå kursmålen i de kurserna? Och jag undrar även huruvida man måste göra Nationella prov? Är det ett krav på att jag gör ett nytt eller kan jag göra ett gammalt? Jag tänker på att jag kommer att missa vissa Nationella prov och det blir ju rätt mycket att göra dubbla Nationella prov i trean.

Ha gärna med källor på saker och berätta hur det har gått för dig om du har varit i en liknande situation.

Behöver all hjälp jag kan få. Tack på förhand.