Forumet - Ska åldersgränsen för tobak höjas?

Ska åldersgränsen för tobak höjas?

6453 0 48

Tidigare idag publicerades en artikel i Hufvudstadsbladet om att staden New York röstat igenom ett förslag om att höja åldersgränsen för tobaksprodukter till 21 år - samma åldersgräns som för alkohol. Tidigare har gränsen legat på 18. Inom 180 dagar kommer lagförslaget bli verklighet.

New Yorks borgmästare, Michael Bloomberg, säger såhär: "– Genom att höja åldersgränsen till 21 år gör vi det lättare att rädda en generation från sjukdomar och en kortare livstid som rökandet förorsakar."

Tycker ni att det här är bra eller dåligt? Kommer det innebära att färre börjar röka, eller resulterar lagförändringen i att yngre rökare tar till farligare medel för att få tag på nikotin? 

Ni kan läsa artikeln här!

Senast ändrad 31 Oct 2013, 14:54 av time

Spana också in:


time: Jag är rökare och tycker det är ett dåligt beslut
Jag kan säga såhär: Är man myndig bestämmer man själv. Jag började röka som minderårig och kunde inte få tag på egen tobak såvida inte jag lyckades hitta nån kiosk i Stockholm som inte hade det som brukligt att kolla leg. De gånger det inte fungerade och jag hade nikotinabstinens behövde jag be andra. Det skönaste med att fylla 18 var just känslan av att jag fick bestämma själv, jag är myndig, om jag vill försämra min kondition och min kroppslukt så är det i alla fall mitt eget val.

det är väl typ bra. eller visst, folk får väl egentligen göra vad de vill med sina kroppar osv, men nikotin är rätt värdelöst i de flesta bemärkelser, och det är rätt dyrt för samhället. färre hade förmodligen börjat röka om åldersgränsen var 21 snarare än 18, vilket jag ser som en bra grej. 18-åringar är ändå inte särskilt mycket mer kapabla än 15-åringar att fatta rimliga beslut angående något alls.

tvekar. folk får göra som de önskar, men det är väl bra att de hindras svärta lungen och förstöra andedräkten om det går - det går det inte, de får tag på det ändå, men färre. tja. i slutändan låter jag folk göra som de vill, men en markering, varför inte, för all del. några lungor får i alla fall bli färdigutvecklade innan de förstörs

Det pratas hela tiden om unga som börjar röka. Men skrivs sällan om hur länge dom röker. Jag började röka när jag var 15. Flera av mina kompisar rökte och en hel del elever i den skolan jag gick på. Idag är jag 27 och nästintill ingen av dom jag delade cigg med på högstadiet röker längre. Samt i min umgängeskrets kan jag inte komma på en enda som är annat än feströkare. 

Jag har arbetat i butik och sålt tobak. Dom personerna som dagligen eller ofta köpte cigaretter var personer vid åldern 50+. 

Extremt få i dagens generationer blir heltidsrökare och att höja gränsen till 21 kommer inte hålla dessa borta ifrån rökandet.