Forumet - Ska de båda blocken ignorera Sverigedemokraterna?

Ska de båda blocken ignorera Sverigedemokraterna?

191 0 68
http://www.dn.se/opinion/signerat/lat-storsta-blocket-regera-1.981856

Som det svenska parlamentariska systemet är konstruerat, är det fullt möjligt för en regering att sitta kvar vid makten även om den saknar en majoritet av riksdagen bakom sig. Kravet är att merparten av ledamöterna inte fäller regeringen i en misstroendeomröstning.


Om alliansen blir större än de rödgröna efter nästa val borde
det vara självklart att Fredrik Reinfeldt fortsätter som statsminister, även om Sverigedemokraterna är tungan på vågen mellan blocken. Om oppositionen på motsvarande sätt får fler röster än de borgerliga är det logiskt att Reinfeldt släpper fram Mona Sahlin – och låter henne utöva makten. Båda blocken avstår därmed medvetet från att blockera varandras regeringar under mandatperioden för att skydda demokratin mot "främlingsfientliga krafter".

Tycker du att det borde bli såhär?
Så som du beskriver detta, ja det tycker jag.

Fast å andra sidan när Sverigedemokraterna kan bli vågmästare och Alliansen tycker att de inte förstört färdigt så blir det lätt att de tar sig an SD om det röda blocket får majoritet. Hemskt men sant. Det räcker med att jag inte vill ha SD i riksdagen. Reinfeldt har inte varit klar med att inte släppa in SD i alliansen.

Jag tror emellertid att Kd hamnar under 4% vid valet och detta inte kommer att ske.

Spana också in:

Jag lutar också åt att det blir åtta partier i Riksdagen från nästa höst och framåt. Fyra röda och fyra blå. Maud Olofsson kommer att kickas och Centerpartiet tar på sikt rollen som ett blått miljöparti, särskilt med tanke på Miljöpartiets enorma framgångar den senaste tiden.

Sverigedemokraterna kommer fortsätta att utmana Mona Sahlin, det är ingen hemlighet att det är sosserösterna Jimmie Åkesson är ute efter. Det är främst därifrån man har stulit väljare, och med Sahlin som partiledare kommer man fortsätta att blöda till Sverigedemokraterna.
6laxari1laxask:

Kristdemokrater är dock en utdöende ras skulle jag tro.


vore väl halvbra men barnfamiljer o frikyrkofjantar kommer alltid finnas. förvisso gjorde kd två dåliga val i rad men kd har en mkt trogen väljarkår. dvs dom röstar konsekvent på sitt parti. inga hoppjärkor, once u go kd you dont go back osv. om du vill kolla döende partier så är väl sossarna det parti som det går åt helvete för
lacostekrokodilen:

konsekvent på sitt parti. inga hoppjärkor, once u go kd you dont go back osv. om du vill kolla döende partier så är väl sossarna det parti som det går åt helvete för


Sossarna har tappat mycket på senare år, hur det blir i framtiden är lite svårt att sia om, beror väldigt mycket på partiledare osv.
Men jag tror ärligt att KD går i graven inom några år. Det behöver inte betyda att dom är borta för alltid, men det är inte allt otroligt att dom trillar under spärren i nästkommande val, lr något val därefter.
Det är även tänkbart att SD kommer försvinna. brukar vara så med populistiska missnöjespartier. Ny demokrati är ett exempel
6laxari1laxask:

Sossarna har tappat mycket på senare år, hur det blir i framtiden är lite svårt att sia om, beror väldigt mycket på partiledare osv


sossarna har legat under 40% i över 10 år på raken, inte skett sen början av århundradet (då partiet grundades). har tappat ännu mer o kommer troligtvis göra ett sämre val nästa år.
6laxari1laxask:

Men jag tror ärligt att KD går i graven inom några år


somsagt, kd:are har en mkt trogen röstkår, brukar ge ganska mkt när dte väl gäller, underskatta aldrig kd.
6laxari1laxask:

men det är inte allt otroligt att dom trillar under spärren i nästkommande val, lr något val därefter.


går i graven = dör
om dom kommer tillbaka så har dom inte dött. gick inte kd upp sista månaderna 2006 om jag minns rätt?
6laxari1laxask:

Det är även tänkbart att SD kommer försvinna


sd klarar max 1 mandatperiod. extremism o populism har aldrig varit särskilt omtyckt i sverige, kolla bara under andra världskriget då såväl extremvänstern och nazisterna hade marginella röster.
lacostekrokodilen:

har tappat ännu mer o kommer troligtvis göra ett sämre val nästa år.


Är troligt.

lacostekrokodilen:

går i graven = dör
om dom kommer tillbaka så har dom inte dött.


haha mja, Jesus dog och kom tillbaka (enligt vissa)


lacostekrokodilen:

extremism o populism har aldrig varit särskilt omtyckt i sverige, kolla bara under andra världskriget då såväl extremvänstern och nazisterna hade marginella röster.


så sant
Bara för att SD kommer in i riksdagen betyder inte detta att SD blir vågmästare. Det finns ett exempel från en kommun, minns ej vilken, där följande partier bildade ett sammarbete, Just för att stänga ute SD.

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet.

Inget är omöjligt, nästa val kommer bli mycket intressant, tror jag.
Nu förstod jag,

Jag tror inte att partierna kan ignonera dem eftersom att de (sd) kommer att vara med och bestämma/ rösta i riksdagen, de kommer också finnas med i utskotten. Men om majoriteten tycker något annat än SD då kanske det blir lite så ändå, att Sd blir ignonerade [zzz]