Forumet - Ska köpa en dator!!!!!

Ska köpa en dator!!!!!

1546 3 43
Om du inte förstått det än så är ett grafikkort den delen i datorn som ansvarar för grafiken (eller bilden) i en dator, allt du ser på skärmen är det grafikkortet som har tillverkat.

Eftersom man ser grafik (i form av spel, filmer osv) på en dator i bilder per sekund (frames per second, fps) så spelar det stor roll hur måbga bilder per sekund grafikkortet kan tillverka och visa. En vanlig film ligger på 24fps, spel på konsol ligger på 30fps (60 i vissa sällsynta fall) och spel på dator vill man ska vara på 60fps eller mer. Ju högre fps grafikkortet kan hålla desto "mjukare" och mer naturlga känns rörelser i spel/på skärmen.

Hur man upplever olika hög fps varierar mycket från person till person, de flesta tycker att 60 är bra, vissa nöjer sig med 30 medans några inte klarar av under 144. Är fps:en under 30 så kommer du tycka att det laggar, fast du kan tycka att det känns hackigt och långsamt på 50 också, det är svårt att säga, det bästa är dock att sikta på runt 60.

Problemet med den datorn du först visade är att den inte kommer kunna visa mer än ca 40 fps på både fortnite och bo4 på lägsta i ställningar (med 1920*1080p upplösning), vilket är laggigt och dåligt. Detta är för att den datorn inte har något grafikkort och använder en del av processorn (datorns hjärna) till det istället, vilket inte är lika bra. 

Med Nvidia GTX 1060 grafikkortet kommer du hålla dig på 80-120fps på fortnite och bo4 med högsta inställningarna, vilket inte kommer lagga alls och kommer ge dig en otroligt mycket bättre upplevelse, plus att du kommer kunna köra nya spel några år framåt utan lagg också. 

Anledningen till att några säger att du ska köpa en skärm med 144hz är att vanliga skärmar (den du först visade) bara har 60hz. Detta betyder att den visar upp till, men inte mer än, 60 fps då det är en övre gräns den inte kan överstiga. Har en skärm 144hz kan den visa upp till 144fps, vilket är bra om du själv tycker att det behövs, om grafikkortet klarar av 144fps (eller mer än 60) samt om du vill lägga de extra kronorna på den skärmen. För mig funkar 60hz skärm bra och har gjort det i många år, dock känns 144 mycket mjukare på alla sätt. 

Gör inte det felet jag gjorde och köp en dålig dator som du sen behöver sälja nån månad senare när du lärt dig hur dålig den verkligen är. Köp nåt bra från början. 

Minimario188 :
Men kommer den passa att sätta in i doatorn, kommer den inte kosta typ 2 tusen mer, kommer fota på den skärmen som jag har fått nu, finns det någon annan billigare sådant "grafikkort" och kan man inte bara köpa den efter om jag hatar den andra?
Det bästa är att köpa en dator som redan har ett grafikkort för att slippa krångel med att sätta i och köpa nytt och så, men jo det går att köpa till det senare om den passar i chassit och på moderkortet. Det finns billigare, men de är då inte lika bra, gtx 1060 är nog det bästa för dig.