Forumet - Ska man anmäla våldtäkter eller inte?

Ska man anmäla våldtäkter eller inte?

628 0 30
Såg på Veckans brott igår, och Lotti Helström (överläkare på akutmottagningen för våldtagna kvinnor) sa att hon inte tycker att tjejer ska anmäla våldtäkter pga den psykiska påfrestningen det är.
Tyckte det var konstigt. Hellre kan man väl utbilda folk som kan förhöra de våldtagna på ett bättre sätt, för självklart är det ju inte särskilt kul att gå igenom händelsen om och om igen, men visst vill man väl ha fast han som gjorde det?
Om ingen anmäler brott, hur ska vi då kunna motverka dem?
framtidstron lever:

Men jag ser inget fel i att avråda folk från att anmäla när verkligheten ser ut som den gör


Men det löser ju inga problem. Vi kommer aldrig få bukt med våldtäkterna om alla våldtäktsmän får gå fria?

Renesmee:

Så hon tyckte att tjejerna skulle hålla tyst och typ.. bita ihop, eller va?


Så uttryckte hon sig ja [cute]

Spana också in:

Jag tycker inte att det är rimligt att insistera på att någon som redan upplevt ett trauma ska gå igenom ytterligare psykisk påfrestning och riskera ett ännu sämre mående om de själva inte vill det. Det ideala i mina ögon vore att alla våldtäkter och alla övergrepp anmäls, men jag tänker knappast klandra någon för att de prioriterar sin psykiska hälsa framför principer om att våldtäktsmän inte bör komma undan och att alla brott bör anmälas.

Tar man emot någon som blivit våldtagen som läkare så bör man såklart dokumentera bevis om sådana finns, men jag tycker inte att man bör avråda från eller uppmuntra till anmälan.
loom:

sa att hon inte tycker att tjejer ska anmäla våldtäkter pga den psykiska påfrestningen det är.


men lol...
blir det inte mer påfrestning om man inte alls gör något åt saken?

mediakatt:

men jag tänker knappast klandra någon för att de prioriterar sin psykiska hälsa framför principer om att våldtäktsmän inte bör komma undan och att alla brott bör anmälas.


well said [y]
Knarko:

blir det inte mer påfrestning om man inte alls gör något åt saken?


Fast att inte anmäla något innebär ju inte automatiskt att man helt struntar i saken. I och med att målet med en våldtäktsrättegång rimligen är att fastställa om en våldtäkt skett och om den åtalade hade uppsåt till detta så är det rätt naturligt att det kommer upp frågor angående samtycke, saker som kan fått någon att uppfatta att samtycke fanns, hur tydliga protester som förekommit och liknande. Det finns ganska goda chanser att det upplevs som att man blir ifrågasatt och anklagad utav personen som ska svara på dessa frågor, och det är klart att det är jobbigt. För många är det säkert lättare att låta bli att anmäla och försöka bearbeta det ändå. Knappast en självklarhet vilket någon upplever som jobbigast, och förmodligen rätt individuellt.
mediakatt:

Fast att inte anmäla något innebär ju inte automatiskt att man helt struntar i saken.


Nejnej självklart inte (nackdelen med att skriva kort och "koncist" när man borde skriva alla tankar om det är väl att folk missförstår en).

Jag har inte varit med om något sådant fall på närmare håll så jag vet inte vilka frågor som ställs och vad som undersöks men jag är övertygad om att det är väldigt jobbigt för offret och kan säkert vara det för den anklagade också (vare sig den är skyldig eller ej).

Folk har olika sätt att bearbeta saker på.
loom:

men visst vill man väl ha fast han som gjorde det?


Den mesta kvinnomisshandeln, och typ 9/10 våldtäkter eller nått sker i hemmet och begås av deras egna män oftast, så det kanske typ är lite komplicerat för kvinnorna att anmäla ibland och om deras män är alkoholister eller nått så kanske de är snälla när de är nyktra, och de inte vet vad de ska göra riktigt, men om det är upprepade misshandlingar och våldtäcker måste ju såklart något göras, så kan man ju inte ha det.
Knarko:

Folk har olika sätt att bearbeta saker på.


Ja. Alltså, jag håller med om att det säkert känns mycket värre för en del personer att inte anmäla. På dig lät det dock som om det vore självklart att alla mår bättre av att anmäla våldtäkter, vilket jag inte alls tror. Men jag kanske övertolkade.
Skulle kunna skriva massa men orkar inte. Tycker väl mest att man inte kan ha någon generell riktlinje och att man inte ska trycka på de som råkat ut för grova övergrepp (inte minst div. sexuella övergrepp!) någon särskild typ av handling eller inställning.

Tror att när man pressar på våldtäktsoffer på det sättet man gör nu, och gör en enorm grej av det även utanför offrets huvud, ofta kan tänkas göra hela saken värre. Menar inte att inte våldtäkt är en hemsk sak att råka ut för, eller att man ska blunda bort problemet, men när man tjatar på ett offer just om att denne är ett offer som råkat ut för något fruktansvärt tror jag (även om det stämmer) att det kan göra det hela värre - för de som "tar det bra" kan tänkas ta det värre.
Att man i dagens sverige kan rådfråga ifall man blivit våldtagen bevisar att lagstiftningen är en aning skev. Så många har en föreställning om att våldtäkter utförs under dom grymmaste av omständigheter. Hela våldtäktsdebatten är så stigmatiserad att tjejer bara mår sämre än vad som är nödvändigt. Jag tror inte heller att så många går ner sig mentalt som man vill ge sken av. Där tjejer anammar destruktivt beteende och målar dystra teckningar. Kanske är det inte många som gör en stor sak av det.