Forumet - Ska man vara med i facket?

Ska man vara med i facket?

4033 0 51
På min skola så kom några ifrån facket och hade föreläsning. Alla fick möjligheten att gå med. Jag tackade nej och sa att jag ville tänka på saken. Det finns en del smarta människor på den här sidan så jag startar en tråd. Borde man gå med i facket? Motivera gärna ditt svar.
Facklig organisering är en bra sak i allmänhet; på egen hand har du en ganska dålig förhandlingsposition gentemot din arbetsgivare, i synnerhet om du jobbar med någonting okvalificerat där du är relativt lätt att byta ut (tänk affär, restaurang, vård, etc.). Jobbar du i en sådan bransch borde du definitivt vara med i facket. Facket kan även erbjuda annat än ren bargaining power, så som gratis juridisk rådgivning, A-kassa, bra erbjudanden på försäkringar och annat, samt hjälp med att betala din kurslitteratur om du vill fortbilda dig.

Dock är jag själv inte med i facket. I min bransch är jag hänvisad till Unionen, som i allmänhet har betett sig som idioter varje gång jag varit i kontakt med dem. Exempelvis vägrar de skicka en kopia på sina kollektivavtal till icke-medlemmar, eftersom det är "en tjänst [de] erbjuder [sina] medlemmar". De verkar inte riktigt inse att kollektivavtalet är deras huvudsakliga "produkt", och om jag inte får se vilket avtal de förhandlat fram åt mig tänker jag naturligtvis inte ge dem några pengar för att förhandla fram fler. Jag lyckades få tag på Unionens tjänstemannaavtal på egen hand, och inte helt oväntat suger det getpung. Eftersom jag heller inte kan utnyttja Unionens A-kassa (då jag sannolikt kommer att börja på en doktorandtjänst inom kort och Unionen inte tillåter akademiker att vara medlemmar) ser jag ingen som helst anledning att bli medlem.

I allmänhet skulle jag vilja påstå att tjänstemannafacken är idioter. Se exempelvis lärarfackens verklighetsfrånvända krav på 10 000 mer i månaden, trots att deras medlemmar är underutbildade, självupptagna idioter med en uppblåst uppfattning om sin egen förträfflighet och misslyckas kapitalt med att utföra sina jobb på ett tillfredställande sätt. Metall, industri, handels, HRF och andra mer "arbetar"-inriktade fackföreningar är betydligt bättre.
Ja, det är viktigt att gå med i facket. Även om de kan ses som menlösa så är det viktigt att som arbetstagare/sökare att vara med i en förening som fungerar som en motpol mot arbetsgivaren.

Visst, man kan förhandla själv. Men då kräver det att man har en personlighet som klarar av det och en arbetsgivare som inte beter sig som Krösus Sork. Och ja, alla kan inte förhandla själv och alla arbetsgivare är inte Bamse. Så ja, gå med i facket.

End of Bamse-referenser.

Spana också in:

Så länge du fortfarande går i skolan fyller facket ingen viktig funktion. Men däremot senare när du börjar jobba på en arbetsplats är det viktigt att du är med i en facklig förening. Det finns ganska många att välja emellan, så se till att du väljer en som uppfyller dina behov. Även om du studerar på högre nivå (högskola/universitet) vet jag att unionen har en tjänst som heter Unionen student. om du funderar på att studera vidare kan det erbjuda ett bra alternativ.
AndreasTheCaptain:

Det finns ganska många att välja emellan


I lol'd. Som tjänsteman utan ingenjörsexamen har du exakt ett förbund som tar emot dig: Unionen. Är du ingenjör kan du välja mellan SI och Unionen. Som lärare har du LR och LF. Och så vidare. Känner du till en branch där det finns "många" alternativ får du gärna ge exempel.
AndreasTheCaptain:

Så länge du fortfarande går i skolan fyller facket ingen viktig funktion. Men däremot senare när du börjar jobba på en arbetsplats är det viktigt att du är med i en facklig förening. Det finns ganska många att välja emellan, så se till att du väljer en som uppfyller dina behov. Även om du studerar på högre nivå (högskola/universitet) vet jag att unionen har en tjänst som heter Unionen student. om du funderar på att studera vidare kan det erbjuda ett bra alternativ.


Tack för förslaget!
Gentlernen:

lol'd. Som tjänsteman utan ingenjörsexamen har du exakt ett förbund som tar emot dig: Unionen. Är du ingenjör kan du välja mellan SI och Unionen. Som lärare har du LR och LF. Och så vidare. Känner du till en branch där det finns "många" alternativ får du gärna ge exempel.


Nu vet ju inte jag vilka framtidayrkesplaner TS har. Därifrån generaliseringen.
Istechetvåpunktnoll:

Ja, det är viktigt att gå med i facket. Även om de kan ses som menlösa så är det viktigt att som arbetstagare/sökare att vara med i en förening som fungerar som en motpol mot arbetsgivaren.Visst, man kan förhandla själv. Men då kräver det att man har en personlighet som klarar av det och en arbetsgivare som inte beter sig som Krösus Sork. Och ja, alla kan inte förhandla själv och alla arbetsgivare är inte Bamse. Så ja, gå med i facket.End of Bamse-referenser.


Hehe [smile]
Gentlernen:

Facklig organisering är en bra sak i allmänhet; på egen hand har du en ganska dålig förhandlingsposition gentemot din arbetsgivare, i synnerhet om du jobbar med någonting okvalificerat där du är relativt lätt att byta ut (tänk affär, restaurang, vård, etc.). Jobbar du i en sådan bransch borde du definitivt vara med i facket. Facket kan även erbjuda annat än ren bargaining power, så som gratis juridisk rådgivning, A-kassa, bra på försäkringar och annat, samt hjälp med att betala din kurslitteratur om du vill fortbilda dig.Dock är jag själv inte med i facket. I min bransch är jag hänvisad till Unionen, som i allmänhet har betett sig som idioter varje gång jag varit i kontakt med dem. Exempelvis vägrar de skicka en kopia på sina kollektivavtal till icke-medlemmar, eftersom det är "en tjänst [de] erbjuder [sina] medlemmar". De verkar inte riktigt inse att kollektivavtalet är deras huvudsakliga "produkt", och om jag inte får se vilket avtal de förhandlat fram åt mig tänker jag naturligtvis inte ge dem några för att förhandla fram fler. Jag lyckades få tag på Unionens tjänstemannaavtal på egen hand, och inte helt oväntat suger det getpung. Eftersom jag heller inte kan utnyttja Unionens A-kassa (då jag sannolikt kommer att börja på en doktorandtjänst inom kort och Unionen inte tillåter akademiker att vara medlemmar) ser jag ingen som helst anledning att bli medlem.I allmänhet skulle jag vilja påstå att tjänstemannafacken är idioter. Se exempelvis lärarfackens verklighetsfrånvända krav på 10 000 mer i månaden, trots att deras medlemmar är underutbildade, självupptagna idioter med en uppblåst uppfattning om sin egen förträfflighet och misslyckas kapitalt med att utföra sina på ett tillfredställande sätt. Metall, industri, handels, HRF och andra mer "arbetar"-inriktade fackföreningar är betydligt bättre.


Dem verkar inte så bra med andra ord.
Man får betänka att nästan alla framsteg som gjorts och kommer att göras som gör gott för medborgarna i vårt land och dom flesta andra länder har kommit genom den typen av kamp som är fackens kärnverksamhet. Men dom svenska fackförbunden är i regel ganska urvattnade, försoffade och sålda, lite som deras kära allierade socialdemokraterna har man med åren tappat all form av ballsiness och tro på något bättre, nu är man i princip lakejer åt näringslivet. SAC skulle i sånt fall kunna vara ett alternativ.
dazed:

Man får betänka att nästan alla framsteg som gjorts och kommer att göras som gör gott för medborgarna i vårt land och dom flesta andra länder har kommit genom den typen av kamp som är fackens kärnverksamhet. dom svenska fackförbunden är i regel ganska urvattnade, försoffade och sålda, lite som deras kära allierade socialdemokraterna har man med åren tappat all form av ballsiness och tro på något bättre, nu är man i princip lakejer åt näringslivet. SAC skulle i sånt fall kunna vara ett alternativ.


Tack för förslaget!