Forumet - Ska musikbranschen anpassas efter teknologin eller tvärtom?

Ska musikbranschen anpassas efter teknologin eller tvärtom?

81 0 24
Torrent​Freaks skribent Ernesto intervjuade Chris Zabriskie om hur musik inte längre är bundet till skivbolaget och den öppna scenen, utan hur det skiftats till lyssnaren som själv väljer om och hur den vill stödja musiker;

“That’s the future of music. It’s completely in your hands, not mine, not anyone else’s who makes music. Yours. Don’t let anyone judge you for how you choose to find and experience music. The soundtrack to your life is up to you. All music is free, everywhere. Don’t take that for granted. Share it, disappear into it. It’s yours.”

Varm artikel, önskar att alla piratjägare kunde få samma ideologi.

Är det dags för skivbolagen att anpassa sig efter den nya marknaden och släppa taget om sina produkter?

Spana också in:

Det är faktiskt inte så lätt, men jag antar att det är precis som med allt annat. T.ex. bildspridning av en person på internet utan lov är också olagligt, förvisso kan man inte stoppa spridningen på samma sätt. Men jag som artist äger väl rättigheten att bestämma över min musik, och hur den ska spridas/säljas? Självklart kommer den olagliga spridningen av min musik fortsätta, men att det kanske ändå känns bra att den går att stoppa?

Finns även andra sidan, där en del artister kanske inte bryr sig särskilt mycket om pengarna, utan mer att nå ut till sina fans genom musiken? Och är det riktiga fans så stöttar dem en genom att handla istället för att ladda ner.

Se till att man åker ut på konserter oftare så löser det nog sig på pengafronten, eller? :>
Svårt.
Det största problemet är ju inte musik, i och med att vilken lallare som helst kan ta en mic framför sig, och skivbolagen är till stor del redan redundanta inom industrin.

Problemet med om man skulle avskaffa upphovsrätten är snarare för filmer/mjukvara. Skivbolagen är dock drabbade hårdast eftersom musik är det som är lättast och effektivast att piratkopiera.
Run Riot:

Synd om det går så långt så att man till slut inte kan köpa cd-skivor eller filmer nånstans. Då skulle jag dö!


har aldrig köpt en cd-skiva eller film i mitt liv.

Synd om det går så långt så att man till slut inte kan ladda ner musik eller filmer nånstans. Då skulle jag dö! [wink]
Run Riot:

[surprised] Skojar du? Jag är shoppoholic när det gäller sånt!


nä, mycket av min musik finns inte i skivaffärer, att hitta skivorna och få dem skeppade skulle kosta väldigt mycket tid och pengar.
jag har laddat ner sedan napster var stort, ifall det inte längre skulle gå att ladda ner skulle det vara en katastrof för mig. Att fylla min spelare med musik från iTunes Store kostar 9000 kr. jag tror inte heller att jag hade hittat mycket av min musik ifall det inte vore för torrentsidor.

torrent och liknade sidor har hjälpt flera små band, speciellt indieband som inte har stora skivbolag som kan sponsra dem, att bli stora. ifall det inte vore för nedladdning tror jag att musik hade blivit mer mainstream.
artister tjänar ofta på nedladdning, att få sin musik hörd av så många som möjligt är ett bra sätt att få gig, vilket är vad artister tjänar sina egentliga pengar på.
de som förlorar på nedladdning är de stora skivbolagen och filmindustrin. båda har stora reserver att ta av tills de hittar bättre distrubueringstekniker.
iosib:

artister tjänar ofta på nedladdning, att få sin musik hörd av så många som möjligt är ett bra sätt att få gig, vilket är vad artister tjänar sina egentliga pengar på.


Artister får dessutom ingen ersättning för all piratjakt utan det går till de stora bolagen.