Forumet - Ska skolan få bestämma hur elever klär sig?

Ska skolan få bestämma hur elever klär sig?

8442 2 79
Idag sprids nyheten om klassen som inte fick spexa på skolfotot och deras socialpedagog ska ha sagt "om killarna har klänning lämnas skolfotot blankt". I efterhand gick skolan ut och bad om ursäkt för formuleringen och klargjorde att "inga elever fick spexa på skolfotot och att de fått information om det på förhand. Även fritidspedagogen säger att eleverna fick information innan fotograferingen ägde rum".

FirstClass.jpg?itok=O-ZDRz1E*

Socialpedagogens uttalande om att "killar inte kan ha klänning" kritiseras hårt av klassen. Många andra klasser får ju köra spex, var tycker ni gränsen går? Hur mycket ska skolan få bestämma när det väl är tillåtet att få spexa? Finns det någonting vi inte ska låta elever spexa ut sig till?


*personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Tycker fallet klänningar hade vart okej, men inte för att det skulle råka vara "normbrytande" eller något annat käckt man kan tänka sig, utan för att det skulle vara en kul grej. Men hade gärna sett dessa transvestitvurmare stå upp för uniformer, tangas eller annat käckt inom ramen för valfrihet. 

time: Jag tror att åsikten att rätten att heila och bära hakkors (just med Nazityskland i åtanke), att det är något vi bör värna om, är en åsikt som bara de som inte haft nära släktingar som dött i lägren kan åtnjuta. Det är en symbol som representerar uppbrutna familjer och sorg och helt vansinnigt onödig död. Många har turen att inte förstå vad det innebär.
Järnkorset då? hur ser du på den?Spana också in:


Weeaboo:
Järnkorset då? hur ser du på den?Inte lika laddat men personligen är jag inte särskilt pepp på den heller. Mest för att de som bär den idag (som inte fått den som en militär utmärkelse) ofta är människor som har ganska nära till värre symboler ändå. Mitt ex hade svettband med järnkorset, lät honom inte komma in i mitt hem när han hade det på sig. (observera att det här var mitt _hem_ och att jag inte i övrigt försökte tvinga honom av det, även om jag tyckte det var rätt off att han hade det i alla fall)
Tror hon blev argare än jag faktiskt. Var nog inte så arg, var mest illa till mods över att han vurmade för nazism på den nivån han gjorde. Kändes rätt kontraproduktivt att vara wannabe-nationalsocialist och ändå ha en relation med mig. Ska man vara nazist ska man ju i alla fall vara konsekvent och inte hålla på och dejta judinnor kan en ju tycka.
Nationalsocialism behöver nödvändigtvis inte kopplas direkt till antisemitism, israels egna beteende under efterkrigstiden visade om inte annat på detta.

Men du vore okej med den ifall det förekom andra förevändningar än hat? typ vilka pseudoreligiösa förklaringar som helst skulle hålla?

Judar bar f.ö järnkorsen med samma stolthet som vilka andra tyskar som helst innan 30-talet. De var åtminstone i sina egna ögon lika mycket tyskar de, även om de var tyska judar.

Weeaboo: Men du vore okej med den ifall det förekom andra förevändningar än hat? typ vilka pseudoreligiösa förklaringar som helst skulle hålla?
Jag är helt okej med militära dekorationer, ja, förutsatt att man faktiskt gjort sig förtjänt av dem. Naturligtvis var det en ärofylld symbol som även judar bar, precis som du sa. Symbolens betydelse har ju dock förändrats och det tror jag man bör ta i beaktande när man som ickedekorerad rör sig med symbolen idag.


Weeaboo: Nationalsocialism behöver nödvändigtvis inte kopplas direkt till antisemitism, israels egna beteende under efterkrigstiden visade om inte annat på detta.
Nä, men i hans fall var det nog det. Åtminstone riktat mot mig(?), jag vet inte hur det ser ut för andra som stött på honom senare i livet, men efter att vi gjorde slut fick jag nog höra ett och annat om mitt ursprung, ofta i kombination med tillmälen som diskret och vänligt antydde att jag tog betalt för sex. 
Tycker nog ändå att man som skola ska ha rätt att bestämma över elever när det gäller olika "officiella" foton för skolan när klädseln är uppenbart stötande, så länge man är konsekvent. Helst hade jag dock sett att man införde skoluniform istället vilket hade sluppit alla liknande problem.

Yttrandefrihet ska däremot alltid gälla och därmed bör lagen om hets mot folkgrupp avskaffas. 

time: Jag är helt okej med militära dekorationer, ja, förutsatt att man faktiskt gjort sig förtjänt av dem.
Varför måste man gjort sig förtjänt av dem? Förvirrad

time: Förtydligande: vilka "pseudoreligiösa" anledningar som helst är inte godkända av mig, nej.
Hittade inget bra ord i farten, men ville egentligen fråga om det vore acceptabelt att hänvisa något så fånigt som en religiös övertygelse till att bära utmärkelsen, som så ofta ger idiotier fripass.