Forumet - Ska till rätten.

Ska till rätten.

948 0 15
Jag ska till tingsrätten och agera vittnesmål pga att jag varit vittne till en misshandel, och jag har ingen aning om hur detta går till. Och varför har jag och min kompis fått olika tider om när vi ska närvara? Jag ska dit 26/10, hon ska dit 21/10.
Någon som kanske varit vittnesmål och kan berätta hur det går till?
lovestoned:

Någon som kanske varit vittnesmål och kan berätta hur det går till?


Du går dit och anmäler dig. Sedan får du vänta tills du blir inropad. Domaren(?) frågar efter lite uppgifter och om du har någon missad inkomst på grund av vittnesmålet och så.
Sedan får du berätta din historia och sedan kanske de ställer lite frågor.
Så var det i alla fall när jag vittnade.
http://www.domstol.se/upload/R%C3%A4ttegang/dov.html

Spana också in:

lovestoned:

Okej, hur många är dom som sitter och lyssnar? Alltså, är de många som kollar på mig och så.. för jag har väldig scenskräck och avskyr när folk tittar på mig för länge,


Det kan vara ett 10-tal personer i rummet, domare, advokater, nämndemän, stenograf etc. Har du scenskräck är det dags att växa upp.

Du kommer få svära en ed där du lovar att inte ljuga. Att ljuga eller missleda är straffbart som mened. Det enda viktiga du behöver komma ihåg är att bara berätta exakt det du minns och det du sett, inte vad du tror eller hört av andra.

Du kan begära vittnesstöd om du känner dig orolig, det är en person som är med dig i domstolen och som berättar hur alltig går till och visar dig runt, de har även tystnadsplikt.
AndyH:

Har du scenskräck är det dags att växa upp.


Jag har haft scenskräck sen jag var 10 och känner flera st som är över 30 år som också har scenskräck.

Iallafall så är det ca 4 månader sen misshandeln överhuvudtaget inträffade, jag har redan varit på polisförhör och jag kommer säkert berätta saker annorlunda nu, för jag minns inte polisförhöret.
lovestoned:

känner flera st som är över 30 år som också har scenskräck


Det finns tillfällen i livet då ingen bryr sig och man helt enkelt får bita ihop. Men om du pratar med rätten kanske du kan få vittna per telefon, det har jag fått göra en ggn när rättegången var i en annan stad.

lovestoned:

kommer säkert berätta saker annorlunda nu, för jag minns inte polisförhöret.


Berätta bara sånt du minns med säkerhet, har du glömt är det ok, men hitta inte på saker för att fylla i luckorna. Att ljuga i rätten är ett grövre brott än misshandel, och har du sagt konstiga saker i polisförhöret är det ändå viktigast att du är ärlig i rätten.
XMinGrönaLampaÄrDödX:

Antagligen för att ni ska vittna vid olika tillfällen. Men det är förstås bara en vild gissning.


men no shit? -.- det visste jag redan men eftersom jag trodde hon skulle höra när jag vittna så

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Knak och brak:

Det kan ju komma oinbjudna gäster också, för jag antar att ert fall inte är sekretessbelagt. Då kan hela klasser komma på besök.


ajdå .__. jag har ingen aning, men jag hoppas ju inte där kommer massa klasser