Forumet - Ska vi riva gruvan eller värna lokalbefolkningen?

Ska vi riva gruvan eller värna lokalbefolkningen?

441 0 28
http://www.survival-international.org/films/mine

Sedan hur länge de kan minnas, har lokalbefolkningen tillbett berget som deras gud, de har använt det som en plats för ceremonier och de lever fina liv, dit civilisationen ännu och förhoppningsvis aldrig kommer nå.

Nu kommer ett dilemma.
Vi i väst kommer kunna göra stor profit om det här gruvbolaget får nyttja, och förstöra berget. Men lokalbefolkningen, som egentligen är de som har rätt att nyttja berget, skulle skakas enormt av förlusten av deras hem och gud. Så vad är viktigast, klarar vi oss utan en extra ipod?

Tänk på att tusentals far illa av gruv, uran och oljebrytning. I gruvindustrin dör tusentals över hela världen, särskilt i Afrika, som är enormt rikt på naturresurser, en förbannelse för landet då västs fabriker har enorm makt över befolkningen - som får arbeta under svältlöner och vars jordbruk, industriresurser, exporteras till andra, rikare delar av världen.

Tusentals far illa i uranbrytningen, där infödingar får fly i t.ex australien - för att australiensiska regeringen har beslutat att tillåta det. Även i Sverige kommer snart uranbrytning bli aktuellt - din bakgård, din kommun kan rivas upp för att ta upp massa gifter som kan förstöra området i flera år framåt.

Saudiarabien är en framstående exportör av olja, och också det land som står för mest utsläpp av CO2/person. Landet är en diktatur varifrån folkets röst aldrig hörs. Inget land vågar kritisera landet - de är beroende av deras olja, vi är beroende av deras olja - och därför stödjer vi hur de förtrycker sin befolkning medans några få oljeshejker håvar in miljarder.

Vilket fötryck är berättigat för våran vinnings skull?
Naiv:

Vi tjänar ju pengar på det.


De vill ju bygga en gruva, inte riva, eller fattade jag fel? Och ja, klart som fan att vi ska köra bort de där infödingarna. Vi behöver uranet till våra kärnkraftverk, Sverige importerar allt sitt uran. Om du inte håller med kan du ta och stänga av strömmen hemma, inklusive dator och Internet.

Spana också in:

Naiv:

Men vad har vi för rätt att göra det?


Det är väl skit samma. Det finns ingen här inne på ungdomar.se som bryr sig för ett jävla ögonblick om de där blattarna. Faktiskt. Det är klart att alla såna här snyfthistorier kan göra folk illa till mods, men om man ska tvingas välja. Valet står mellan att kraftigt minska vår elförbrukning och att köra bort de där indianerna. Jag tror ingen här vill sluta surfa på Internet, använda Facebook, msn, mobiltelefoner, iPods, äta lagad mat osv bara för att rädda några infödingar i djungeln.
Naiv:

Vilket fötryck är berättigat för våran vinnings skull?


De kan ju jobba i gruvan[y]

Även om imperialism är sjukt o fel så kan vi inte vrida tillbaka klockan, reservat är inte heller en bra lösning. Det som kommer hända, och måste hända är att ursprungsbefolkningar utrotas. Det enda andra alternativet är kommunism.
Nortexius:

Riv gruvan och säg åt de lata jävlarna att skaffa sig ett jobb


Orb_Fiedeli:

Utan gruvan lär det väll knappast finnas mycket till lokalbefolkning där uppe?


Ee_Mungu:

Riv gruvan, inte berget.


Det handlar inte om att riva gruvan, det handlar om att riva byn där infödingarna bor för att bygga en gruva.