Forumet - Skadestånd till steriliserade transpersoner

Skadestånd till steriliserade transpersoner

3497 0 65
1972 började man få ändra juridiskt kön i Sverige. Fram till 2012 var man tvungen att steriliseras (utan att få spara könsceller) för att få det beviljat, oavsett om man ville ändra sitt könsorgan för att likna motsatt kön eller bara ville få sitt kön bytt i alla myndighetspapper (sk juridiskt kön). Upptäckes det att de sparat könsceller så fick de inte ändra juridiskt kön eller opereras.

Nu vill ca 120 stycken transpersoner ha skadestånd (à 200 000 var) för att om de inte redan hade barn missade den chansen i och med sin ändring. De som ska skaffa ett neokön (ett "konstgjort" kön) blir ändå automatiskt inkapabla till att föröka sig, men de andra hade kunnat få förbli fertila.
Man kan ju argumentera för att de hade kunnat skaffa barn innan de påbörjade denna delvis skattefinansierade process, men det hade ju varit oansvarigt om de inte var redo för barn just då.

De har fått avslag på sin skadeståndsansökan med motiveringen att det är frivilligt att byta kön, till skillnad från de som på riktigt blivit tvångssteriliserade pga  nationalitet eller mentala och/eller fysiska handikapp, och nu fått ersättning för detta.
RFSL tänker dock inte ge sig.

http://www.rfsl.se/?p=4257&aid=12453
https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Fragor-for-skriftliga-svar/Upprattelse-for-transpersoner-_H211407/

Vad tycker du?

mens: Fram till 2012 var man tvungen att steriliseras (utan att få spara könsceller) för att få det beviljat, oavsett om man ville ändra sitt könsorgan för att likna motsatt kön eller bara ville få sitt kön bytt i alla myndighetspapper (sk juridiskt kön). Upptäckes det att de sparat könsceller så fick de inte ändra juridiskt kön eller opereras.

vad var anledningen till dett

Spana också in:


Ruttenfisk: De hade två alternativ (att byta kön eller inte) och de valde av fri vilja att gå igenom det, medvetna om steriliseringen. Då tycker jag att det är rimligt att de får ta konsekvenserna av sina val och inte har rätt till skadestånd. 
Mjo fast för dem var det ju på liv och död då de kände att detta var viktigare än allt, viktigare än att få barn, kan man ju då säga.
Förstår inte riktigt hur det förändrar ens dagliga liv att få folkbokföras som ett annat kön då det ju inte påverkar en speciellt mycket. Förstår ju förstås att det betyder mycket att bli erkänd. De som ändras från kvinnor till män och passerar i sitt dagliga liv kanske åtnjuter en högre lön än vad de annars skulle fått iof.
Att vara transsexuell är en sjukdom som man föds med eftersom man föds i fel kropp och även om man väljer att byta biologiskt kön så kan man ändå inte få barn den naturliga vägen eftersom man är transsexuell. Nej, det ska inte få ett skit. Om de vill ha snabba pengar så kan de lika gärna köpa en trisslott.

SvenskWithAttitude: Att vara transsexuell är en sjukdom som man föds med eftersom man föds i fel kropp och även om man väljer att byta biologiskt kön så kan man ändå inte få barn den naturliga vägen eftersom man är transsexuell. Nej, det ska inte få ett skit. Om de vill ha snabba pengar så kan de lika gärna köpa en trisslott.
En upplevd sjukdom, ja. Hur menar du med "även om man väljer att byta biologiskt kön"? De kunde bli föräldrar innan.

mens: Nej!
De visste vad konsekvenserna av sitt handlande var, men genomförde det ändå. De behövde inte ens betala för det själva som man får i de flesta andra länder.

Synd att steriliseringskravet togs bort, men transor är precis som muslimer. Ger man dem ett lillfinger så tar de hela handen.

RFSL är ju skattefinansierat dessutom så de kan ju betala för det själva och ändå inte förlora något på det. Dessa missfoster har fått tillräckligt med skattepengar.
konstig och dåligt innan men det var inte som att personerna blev lurade, all info fanns.

Samtidigt är det svårt att diskutera rationellt kring det här, att säga att staten inte gjort något fel nu är som att argumentera för samma sak om man t.ex. säljer ett glas vatten för 1 miljon i öknen, det finns inget alternativ liksom.

Svårt.. men kan ändå inte riktigt ställa mig bakom att de ska få skattepengar Ledsen

superpojken: Förvirrad


om sterilisering fortfarande var ett krav (för någon anledning) så skulle jag inte tycka att de kunde kräva något skadestånd. men i och med att de har kommit till insikt och sagt "åh skit, det här mer sterilisering kanske är lite dumt ändå.." och strykt det kravet gör de berättigade i mina ögon
relevant poäng

klurigt värre

blir ganska uppenbart att rättvisa är ett löjligt koncept i grunden

superpojken: okej kanske en transperson inte längre är i lika bra form för att kunna bära barn i och med ändringar som skett i kroppen? rent fysiskt?

obs förstår inte riktigt hur könsbyte går till
Har du opererat ditt kön kan du inte få barn då du nu har ett konstgjort kön. Ändrar du bara juridiskt kön har du kvar dina könsdelar. Dock tar du ofta hormoner så din kropp liknar mer motsatt köns. Har du en penis skärs denna bort och en öppning liknande en vaginas skapas. Oftast görs det av en del av tarmen. Man måste under hela livet, dock mer sällan med tiden, använda en dildo/dilator/penis för att säkerställa att den inte växer igen. Är du kvinna kan en konstgjord penis sys fast, eller skapas av din klitoris med hjälp av hormoner etc. Det finns videos om detta på bl a youtube.