Forumet - Skapa DVD film

Skapa DVD film

127 0 3
Har en kort fråga.
Jag har gjort en video.. inte så många filter och effekter på den men det är typ 10 Gb stort..
Den är bara 40 minuter långt..
jag använder Ulead Media studio..
Hur ska jag göra för att minska den?
Jag brukar spara i .Avi format..

tack på förhand
Imgood:

Har en kort fråga.
Jag har gjort en video.. inte så många filter och effekter på den men det är typ 10 Gb stort..
Den är bara 40 minuter långt..
jag använder Ulead Media studio..
Hur ska jag göra för att minska den?
Jag brukar spara i .Avi format..


Det verkar som om du har en 10 GB AVI fil. För att komprimera filstorleken behöver du 1) en codec och 2) ett program som fungerar med codecen och kan komprimera. Det finns massor av program och codecs för denna uppgift så tänkte nu introducera ett sätt att göra det och vilka program som behövs och hänvisar sedan till guider på Internet.

Du kan använda t.ex. Divx Pro codec http://www.divx.com/en/products/software/windows/divx-pro för att komprimera AVI. Måste vara pro versionen av Divx och den kostar men finns en 15 dagars gratis provperiod om man inte vill köpa det. En annan codec är Xvid http://www.xvid.org/ som är helt gratis. Dessa två nämnda codec komprimerar självaste videon och du behöver endast endera av dem.

Du behöver även ett codec för att få ljudet komprimerat, Lame MP3 codec har jag hört om, verkar vara populärt:
http://www.free-codecs.com/download/Lame_Encoder.htm

Sedan då codec installerats behöver du ett program som t.ex. Virtualdub http://www.virtualdub.org/ .

Det finns många guider på Internet för hur man komprimerar AVI till Divx t.ex.
1) http://www.videohelp.com/oldguides/avi2divx
2) http://www.divx-digest.com/articles/avi2mpeg4.html

Den dator där de komprimerade filerna ska spelas upp behöver ha codec installerat som klarar av formatet videon är komprimerad med.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Imgood:

Skapa DVD film


Märkte nu jag glömde läsa din rubrik att du ville skapa en DVD film av AVI filen. Jag gav i inlägget ovan instruktioner för hur man komprimerar en AVI till divx/xvid som kan spelas upp som en fil i datorn. Men ska det vara DVD så är det egentligen MPEG-2 video och inte divx/xvid. Det går att göra som jag skrev ovan, men isåfall måste man först komprimera AVI i divx/xvid format och sedan konvertera divx/xvid till DVD format.

Jag tror att ett effektivare och bättre sätt att göra det är att konvertera direkt från AVI till DVD format. En del brännprogram kan göra detta i samband med bränningen. Har man t.ex. programmet Nero Vision som är en del av Nero brännprogrampaketet så kan man använda det för att göra detta (guide om detta: http://www.dvd-guides.com/content/view/125/59/ ). Ett annat program som kan konvertera direkt från AVI till DVD: http://www.winavi.com/en/video-converter/video-converter.htm (programmet kostar men finns provversion att ladda ner). Kanske Ulead Media studio kan spara filer i DVD format?

I samband med att ett program gör en AVI till DVD format så kommer filen att komprimeras i MPEG-2 format. MPEG-2 är nämligen den video kompression som används i DVD filmer.