Forumet - Skeitzo vs peronstörd

Skeitzo vs peronstörd

1024 0 64
Eller bara flera timmar med grubbel och icke existerande sömn.

Har tänkt (woooh): Om man hör en röst eller ser en annan människa så har jag uppfattat det som att man är schitzofrenisk. Eller?

Men om man nu hör en röst, som alltså är ens egna tankar, men som man själv är säker på att de är smittade eller påverkade av någonting annat som inte är en själv? Jag kallar dem mina hjärnspöken, vilket jag har gjort i sisådär ett eller två år. En läkare på psyket frågade om jag kände mig förföljd. Jag svarade nej, eftersom jag kan känna mig iakttagen och påverkad av någon annan. Men inte förföljd.

Jag har dock inte sagt detta till någon annan än internet förut, så jag antar att jag får på sätt och vis skylla mig själv.

Men det jag egentligen undrar är om det kanske är någonting ändå eller om det är normalt att faktiskt ha en tanke av att vilja begå självmord, en impuls, trots att man innerst inne inte känner att det är ens egen tanke?

Spana också in:

Schizofreni kan, men behöver inte innebära att man hör röster. I grund och botten är det en långvarande psykos, vilket (förenklat beskrivet) innebär avsaknad av verklighetsuppfattning, vilket utmärker sig genom hallucinationer, vanföreställningar, desorganiserat tal och/eller handlande, viljelöshet, utarmat känsloliv och en del andra saker. Sällan allting på samma gång.

Tycker inte att det du beskriver låter särskilt mycket som schizofreni, men du borde nog ta upp det med en läkare ändå.
Eh, mediakatt hann före. Men nä, låter iaf inte som de diagnosticerade schizofrena jag träffat. Har då varit mycket mer omfattande hallucinationer och vanföreställningar. Men vet inte om du haft andra sådana saker, och är som sagt bara anekdotiskt; kan inte uttala mig exakt om vad schizofreni kan och inte kan innebära, bara jämföra med de jag känt som haft det.

Men det finns en del olika andra diagnoser som innefattar den här typen av semi-hallucinationer.
Blev du inte diagnostiserad med borderline? Har för mig att borderline har hög komorbiditet med Schizotyp PD också.

Gör dig inte besväret att kolla upp det på svenska wikipedia eller liknande, det är inte tillräcklig information där för att få en översikt över det hela.
KingGurka:

Men det finns en del olika andra diagnoser som innefattar den här typen av semi-hallucinationer.


Som?Waving Hands:

Blev du inte diagnostiserad med borderline? Har för mig att borderline har hög komorbiditet med Schizotyp PD också.


Well, diagnoserad som det men har inte sagt något om detta till någon av dem. Varför vet jag inte.

Att se spöken och känna sig förföljd fick jag veta att det berodde på ångesten men inte tankarna.
Harpyja:

Well, diagnoserad som det men har inte sagt något om detta till någon av dem. Varför vet jag inte.


Ett av diagnoskriterierna för borderline är ju att under stress falla in i sånt som du sysslar med nu, dissociativa symtom och paranoia. Så det är inte ovanligt att detta hör ihop med resten av symtombilden för borderline.
Som sagt, schitzfreni är en ren psykossjukdom med positiva och negativa vanföreställningar. Positiva betyder att psykosen tillför något, t.ex. en röst, en skugga, etc. etc.; negativa innebär att något saknas eller försvinner.

Man kan få psykoser utan att vara schitzofren. Många psykiska sjukdomar kan ge psykoser. Även en fullt frisk människa som ställs under extrem stress kan hamna i en psykos – precis som att vem som helst kan få en panikattack utan att ha panikångest.

Paranoia, att känna sig förföljd, avlyssnad, spionerad på, etc. etc. är symptom som stämmer in på vissa psykiska problem och sjukdomar. Om du upplever att det är ett problem bör du söka hjälp. Om du hör röster så finns det antipsykotisk medicin som kan ta bort dessa. Note bene: är rösterna trevliga och du inte upplever dem som ett problem behöver du inte behandla dem. Det finns många schitzofrena som faktiskt saknar de inre rösterna när de försvunnit, och slutat medicinera bort dem för att de uppskattat ‹sällskapet›.

Summa sumarum: mår du dåligt av det eller upplever det som ett problem i ditt sociala liv och att det stör skola eller arbete: sök hjälp. Annars kan du låta bli.
Hampie:

med positiva och negativa vanföreställningar.


Du tänker på positiva och negativa symtom. Vanföreställningar är positiva symtom.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Hampie:

Negativa psykoser då :P


Vad är det? Verkar inte finnas någonting som heter så.
Frågan är om man bör klassa schizofreni som en sjukdom, patienterna uppvisar ju inte samma symptom. Möjligtvis är det ett samlingsnamn på ett antal sjukdomar, ursprungligen så talade man om "schizofrenierna" vilket tycks mig rimligare.

Ingen verkar riktigt veta vad det är, förutom att det är ett dissociativt tillstånd där man har svårt att skilja den psykiska verkligheten från den omgivande, ungefär som om man drogar sig på Ketamin eller DXM. Kända orsaker är höga stressnivåer, socialt utanförskap (avvika från normen), komplexa sociala miljöer (tillståndet är avsevärt vanligare i storstäder än på landsbygd).


Harpyja:

Men om man nu hör en röst, som alltså är ens egna tankar, men som man själv är säker på att de är smittade eller påverkade av någonting annat som inte är en själv?


Det framgår inte riktigt om du hör en röst, precis som när du hör en person prata bakom ditt öra, eller om det bara är en ofrivilliga tankar. Man "hör" ju på sätt och vis även sina vanliga tankar men det är på ett annat sätt.


Du har med största sannolikhet inte någon form av schitzofreni, du är antagligen "bara" väldigt stressad, kanske lite traumatiserad och kluven. Jag vet inte. Men det är tyvärr ganska vanligt.