Forumet - Skillnaden mellan liberaler och socialister i Sverige

Skillnaden mellan liberaler och socialister i Sverige

1407 0 5
Liberaler som står för enbart negativa rättigheter existerar inte i Sverige som en politisk kraft. Liberaler tenderar ha en väldigt naiv uppfattning av våld. Vilket i förläggningen blir en naiv uppfattning av maktrelationer. Liberalen säger att bara vi släpper ut människor på marknaden så kommer alla nå sin fulla potential. En socialliberal kan tänka sig här att hjälpa personer som hamnat ekonomiskt snett. Och man inser att för att alla ska få åtminstone en chans till samma möjligheter så behövs det en bra skola. Det är också därför skola är väldigt viktigt ideologiskt för liberaler. En socialist ser hur ekonomisk ojämlikhet skapas ur de ekonomiska systemets utformning samt en maktrelation, vi har borgare och vi har arbetare som är beroende av borgarna som grupp för att försörja sig. En socialists mål är att att omforma samhället på ett sådant sätt att fattigdom ska vara omöjligt. Och att klassklyftan, eller den ojämna maktrelationen ska annihileras. I realiteten har socialister dock nöjt sig med att skapa en välfärdsstat, som även socialliberaler har accepterat. Det finns alltså olika syn på vad en välfärdsstat egentligen är eller bör vara. Håller ni med? Eller hur skulle ni förklara skillnaden?


Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande, Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.
Senast ändrad 27 Aug 2014, 15:23 av Fingerprints
Liberaler värderar individens frihet högst. Socialister värderar det klasslösa rättvisa samhället högst. I Sverige finns det ytterst liten skillnad mellan partierna. Skulle säga att alla partier i Sverige är socialliberala förutom möjligtvis SD och V. Finns inga riktigt liberala etablerade partier i Sverige.

Spana också in: