Forumet - Skillnaden mellan Tanke och Ord

Skillnaden mellan Tanke och Ord

466 0 23
Är det fel att berätta för någon vad man tycker om denne, om åsikten är osmickrande?

Frågan är föranledd av följande diskussion:

http://ungdomar.se/forum.php?thread_id=284386&page=13

vilken bidrog till trådens låsning, men eftersom jag anser ämnet intressant tycker jag att debatten kan få en ny chans, men denna gång i en seriös forumdel, utan s.k. pajkastning.

Det är inte viktigt att man läser den länkade tråden, men den ger lite kött på benen åt min fundering.

Spana också in:

Det är skillnad på att tala om för en att man ogillar personen för att människan kanske varit elak. Men att säga det för att man anser en sådan sak, utan egentlig grund är inte lika bra då de oftast säger sådant på internet utan att ta hänsyn till hur människan kan reagera. Nu menar jag alltså personangrepp och inte "Rör på asset och leta själv" lol.

Men så borde man inte heller kommentera någon annans beteende när man sekunden innan praktiskt tagit mobbat en annan människa, trots att det inte sades rätt ut.
Att sätta någon mall på vad som är "rätt" och "fel", orkar inte definiera "rätt" och "fel", trött.

Dock finner jag det god ton att inte påtala obekväma sanningar för en person om denne sannolikt är medveten om dessa, t ex "du är fet". Blir en del "Jaha, varför berättar du detta för mig, jag är medveten om detta. Varför berättar du detta för mig om ej för att få mig att må dåligt, då jag, som människor som är detta vanligen gör, ogillar denna sanningen." på det. Finner denna sakupplysningen överflödig och deskonstruktiv för båda parter.

Finner en viss skillnad mellan detta ovan, och att jag exempelvis säger till min pappa att han inte borde skriva mellanslag innan skiljetecken, då det ger ett väldigt dåligt intryck, och att han framstår som dum i huvudet om han skriver så. Obekväm sanning må vara att han framstår som dum i huvudet, dock gör jag detta uttalandet med sikte på konstruktivitet, aaah.

Ser dock inget egentligt fel i att upplysa någon om att man tycker illa om denne, konstruktiv upplysning så att denne känner till detta och ej exempelvis försöker sig på umgänge med någon som ej vill umgås med denne, dock anser jag det vara gott att utelämna detaljer som kan tänkas såra någon mer än nödvändigt, finner det överflödigt. Om denne därefter frågar varför man ogillar denne må det dock vara fritt fram att sakligt utveckla detta.

Nah, tycker ej att det rent objektivt är "fel" i sig. Man må göra vad man tycker, dock ser jag personligen ej varför jag skulle säga vissa saker högt, då det ej ger mig eller någon annan något egentligt gott att göra detta. Ogynnsamt.
Dekadent:

Finns väl få som sårar folk för skojs skull. Hoppas det i alla fall. [sad]


Jo det hoppas jag också, även om jag varje dag blir bevisad motsatsen...

Konstigt hur människor kan bete sig egentligen. Går ihop i en grupp, går fram till en människa, säger något riktigt elakt innan dom skrattar och går där ifrån. Samtalet om personens reaktion kan pågå i veckor och kan dessutom leda till ett nytt personangrepp.

Men antar att det inte var med mening. Dom är säkert bara stackars människor som är osäkra inuti, egentligen är det synd om dom. Så visst om dom är osäkra i sig själva men det är väl ändå ingen ursäkt för att bete sig så mot andra människor? Kan inte ens gå dit och säga det ensamma utan måste gå till en ensam människa i grupp? Som sagt osäkra människor... men det spelar ingen roll! Det är hemskt i alla fall! [mad]

Så till frågan... det har väl helt och hållet att göra med i vilken situation det gäller men också med vilken människa man säger det till. Skulle inte säga något som kunde uppfattas som negativt till någon som var mobbad. Det skulle liksom inte leda till något bra vad det än gällde. "Jaha, en till som mobbar..." tänker nog personen ifråga då och mår bara ännu sämre istället för att lyssna på vad jag egentligen sade. Så att veta vilken människa man pratar med och inte säga något negativt om en person när det inte är något personen själv kan ändra på.
easycure:

kommer från rätt person... [tired]


inga påhopp nu tack [cute]

Nachac:

Är det fel att berätta för någon vad man tycker om denne, om åsikten är osmickrande?


Är lite delad där
ibland kan man bli tvungen att göra det (bortser från den länkade tråden nu och utgår från andra erfarenheter).

Om du mår dåligt p.g.a vad denne personen gör/säger så kan det vara bra att säga det till den, hur den är osv, även om det inte är något man egentligen vill höra, för jag tror inte någon vill höra negativa saker om sig själv.
Dock hjälper det inte alltid att säga det till personen då den kanske inte är mottaglig för det som sägs, just då. Ibland kan det bli bättre efter att detta har sagts.

Att säga vad man tycker om den andra bara för att man ogillar den och vill snacka skit om den, så är det onödigt anser jag. Då får man hålla det till sig själv.
Nja, man kan säga något om en person t.ex: jag tror du skulle må bättre om du kom lite i form, på ett känsligt sätt så man inte låter elak och dömande. Tonen på rösten gör väldigt mycket. Men att säga en åsikt om någon enbart för att förnedra eller såra är fel och onödigt. Personangrepp är inte okej. Konstruktiv kritik är okej.