Forumet - Skönlitterärt om andra världskriget? Behöver tips!

Skönlitterärt om andra världskriget? Behöver tips!

2225 0 18
Vi ska jobba om andra världskriget i skolan nu och en del av det är att läsa en skönlitterär bok som utspelar eller handlar om andra världskriget. Den ska senare analyseras och reflekteras över. Så gärna en ganska djup bok.

Vore tacksam för tips och en kort beskrivning av boken.

Spana också in:

A-6171 - jag överlevde Auschwitz är bra. Det är en självbiografisk bok skriven av Ferenc Göndör. Han kommer ursprungligen från Ungern, men bor nu i Sverige. I boken berättar han om hur han från och med han var 16 år fick utstå ett liv i diverse koncentrationsläger pga. att han var jude.

Ferenc Göndör har även åkt runt i svenska skolor och berättat om hur det var. Boken finns i lättläst och vanlig version. Läs den vanliga, den är mycket mer detaljerad och lättare att analysera.
radioapan:

Och otrligt dumt att glömma. Jag vill inte att det ska hända igen.


Ja men historien upprepar ju sig, och varför skulle den inte, logiskt sett?
Det blir ju en generationsfråga hur man än vänder och vrider på det, det kommer alltid bli och finnas stora konflikter, för folk lever ju inte hur länge som helst, och såna grejer faller i skym undan.

De två världskrigen var dock ganska avgörande för världen... [rolleyes]
Tickstart:

Ja men historien upprepar ju sig, och varför skulle den inte, logiskt sett?


A det är nog sant. Det kommer säkert att upprepa sig, men vem vet hur det kommer att se ut då?

Skulle ett världskrig bryta ut idag skulle det få större konsekvenser än vad det fick på världskrigens tid. Tänker man bara på hur mycket pengar det läggs ner på vapenindusrtin och forskning är jag inte sugen på ett nytt världskrig. Och alla kärnvapen[shake]

Andelen av offren som är civila har bara ökat sen första världskriget. Det är inte längre soldater som är avlönade som är de som får sätta livet till. Det är vanliga människor som mister sina släktingar och får sina hus förstörda av misiler som skjuts från andra sidan gränsen. Och resten av världen, jag inräknad, bara ser på vad som händer. Se bara på Gaza.