Forumet - Skola och samhälle

Skola och samhälle

129 0 20
1. Det blir svårare och svårare för lärare att kontrollera sina elever. Eleverna blir mer och mer medvetna om sina rättigheter, media tar sig in i klassrummen via mobiler. Elever filmar klasskamrater och lärare och hänger sedan ut dessa på exempelvis "Youtube".

Hur kan lärarna ta tillbaka auktoriteten och makten i klassrummet?

Är det okej att hänga ut lärare och klasskamrater på internet? Om ja, hur hindrar vi detta?

Spana också in:

Jag tycker att de viktiga är att skolan ska vara hård och sträng som folkpartiet. Det viktigaste för mig är att skolan är bra och verkligen ger någonting, till alla!

Så enligt mig behövs det behövs det bättre lärare (yrkesstatusen måste höjds!). och system som gynnar alla, inte bara de bästa! jag skulle gärna se att betygen avskaffade, men jag vet att de är många som är imot mig på den punkten!
emilialucchesi:

Hur kan lärarna ta tillbaka auktoriteten och makten i klassrummet?


Jag ser helst inte att det ska finnas någon jävla maktkamp i klassrummet överhuvudtaget, och jag tror knappast att auktoriteter skulle förhindra att människor behandlar andra illa (snarare tvärtom).

emilialucchesi:

Eleverna blir mer och mer medvetna om sina rättigheter,


Och det skulle vara något dåligt eller?
AnnaElisabethA:

AnnaElisabethA F
I dag 20:12
Jag tycker att de viktiga är att skolan ska vara hård och sträng som folkpartiet


ojoj så fel de kan bli när man missar ett ord menade förstås: Jag tycker inte att de viktiga är att skolan ska vara hård och sträng som folkpartiet tycker. Det viktigaste för mig är att skolan är bra och verkligen ger någonting, till alla
yeahbiteme:

g ser helst inte att det ska finnas någon jävla maktkamp i klassrummet överhuvudtaget, och jag tror knappast att auktoriteter skulle förhindra att människor behandlar andra illa (snarare tvärtom).


För att definiera makt i detta sammanhang; Makten att upprätthålla regler.

Vissa regler finns redan skrivna i lagar och styrdokument, andra regler sätter läraren (helst tillsammans med eleverna) och läraren måste ha något medel att kunna upprätthålla dessa. Det jag frågar efter är alltså, hur gör vi så att dessa medel finns?

yeahbiteme:

Och det skulle vara något dåligt eller?


Det beror på. Om elever skulle känna till sina skyldigheter (ansvar, respekt) skulle det vara bra. När det bara handlar om rättigheter (som det gör för de flesta tonåringar) resulterar det i ansvarslöshet och respektlöshet, vilket förstör för andra elever och för lärare.
Jag kan bara prata utifrån vad jag har sett o problemet många gånger är att många elever pratar om att dom ska respekteras (o det ska man också) men samtidigt får läraren ingen respekt tillbaka. Det pratas mycket om att man får respekt om man förtjänar den men nån sorts form av grundrespekt har alla rätt till.

Ett exempel på grundrespekt mot alla är att man inte lägger ut saker på nätet utan att den som är med inte vet om det.