Aviseringar
Rensa alla

SKOLA: Sjung om studentens lyckliga dar'


Ämnesstartare

Nedräkningen pågår på fullt allvar! Det är som om man vänt på steken, jag har gått från att känna mig lugn och sansad till att bli helt hysterisk, och allt detta inom loppet av ett par veckor.

Det är två månader kvar, knappt det – sen står jag där glad och lycklig, fri och med hela livet framför mig. Men att vara lycklig, och att stå på trappan med en gymnasieexamen är inte bara en befrielse - jag är också på väg mot mitt livs största äventyr. Samtidigt som jag tar det första steget ut i livet, och samtidigt som jag är på väg att få påbörja vad som för första gången är mitt eget, står jag på en avsats där allting kan rasa under mig om jag inte är uppmärksam.

I 19 år, varav 12 är skolår har jag levt efter scheman och rutiner. Mitt liv har under 12 års tid bestått utav färgade rutor på ett papper. Givetvis har det funnits fritid att disponera så som jag själv behagat, men allt detta i en process av lärande. Nu anses jag fullärd, i alla fall så pass att jag skulle kunna bege mig ut i arbetslivet, men med min utbildning förväntas det säkert att jag skall fortsätta ytterligare ett par år i skolbänken. (Samhälle/Samhälle)

Just det: förväntningar! Om två månader kommer människor i min omgivning anse att jag bör klara mig själv, detta kommer innebära att jag måste skapa mina egna rutiner och scheman. Det kommer inte längre finnas någon som säger till mig vad jag skall, eller bör, göra. Jag är nu en vuxen individ redo att stå på mina egna ben. Det kommer att förväntas av mig att jag agerar moget, tar ansvar och beter mig vuxet. Den känslan skrämmer mig. Har jag verkligen all den kunskapen i mig? Det är lätt att tvivla, detta är minst sagt ett stort steg …

Men samtidigt som jag är obetingat vettskrämd över att vara på egen hand så längtar jag så fruktansvärt till dagen då jag är klädd i vit klänning, och lustig vit mössa á Lundamodellen. Examensdagen är inte bara det tillfället då jag får lov att känna mig befriad – även om många nyexaminerande unga fortsätter att bo hemma hos mor och far så är det också dagen då de kan andas ut – det existerar inte längre någon försörjningsplikt!

Studentexamen är inte en dag som ska rendera ångest och tvivel inför framtiden. Studenten är en dag av glädje och äventyr i min mening. Visst väntar en tid av eventuell arbetslöshet, studielån, begränsad ekonomi, bostadsköer och dilemman men ingenting i livet är gratis. Idag värdesätts gediget arbete om du så är en duktig student, eller en god anställd – men människor förväntar sig att Du tar ansvar. Jag inser att livet efter studenten inte kommer att vara en dans på rosor, men jag förväntar mig inget annat.

Nu vet jag på ett ungefär vad som väntar efter examensdagen – framtiden reflekterar både över ups & downs. Men finns det något sätt att förbereda sig för att undvika eventuella nervsammanbrott och ångestattacker som på vägen möjligtvis kan uppenbara sig?

Mitt råd till dig som går din sista termin på gymnasiet och snart står inför stora och viktiga val är att du inte skall oroa sig i onödan. Precis som med allting annat går det faktiskt att förbereda sig.

Du som har planer på att studera vidare och inte redan gjort det, besök http://www.studera.nu. Där hittar du dels utbildningar som går att söka men också information om hur du söker studiemedel och det finns även möjlighet att kontakta studievägledare. Det kan också vara idé att besöka Arbetsförmedlingen, så kontakta den närmaste och boka in ett möte.

Är du sugen på att studera utomlands ta kontakt med någon organisation som kan hjälpa dig, Kilroy erbjuder många bra alternativ. Men det absolut bästa rådet jag har att ge dig är att prata om dina drömmar med någon som du litar på. Det är ditt liv, och det är dina beslut, men det kan vara bra att bolla idéer med någon annan för att få perspektiv på saker och ting. Tills vidare önskar jag dig lycka till och allt gott!


   
Citera

Först och främst så bör du korta ner ingressen. Den ska inte vara mer än 4-5 rader.

Maria Ohlin:

Samtidigt som jag tar det första steget ut i livet, och samtidigt som jag är på väg att få påbörja vad som för första gången är mitt eget – står jag på en avsats där allting, om jag inte är försiktig faktiskt kan rasa under mig om jag inte är uppmärksam.

Samtidigt som jag tar det första steget ut i livet, och samtidigt som jag är på vär att få påbörja vad som för första gången är mitt eget, står jag på en avsats där allting kan rasa under mig om jag inte är uppmärksam.

Maria Ohlin:

I 19 år, var av 12

varav

Maria Ohlin:

detta är minst sagt ett stort steg…

Erik har lärt oss att man ska sätta ut mellanrum innan de tre punkterna.

Maria Ohlin:

och lustig vit mössa, á Lundamodellen

bort med kommat.

Maria Ohlin:

rendera ångest, och tvivel inför framtiden

bort med kommat

Maria Ohlin:

bostadsköer, och dilemman

bort med kommat även här

Maria Ohlin:

om det så är att du är en duktig student

om du så är en duktig student

Maria Ohlin:

Mitt råd till sig som

dig

Maria Ohlin:

det, besök www.studera.nu – där

Sätt punkt efter studera.

Maria Ohlin:

som går att söka, men

bort med kommat

Sen saknas det lite styckeindelning mot slutet.

I övrigt var det en finfin förstatext. Välskriven, intressant och nyttig! Jag kände precis som du när jag tog studenten, var lite av en skräckblandad förtjusning. Men det löste sig till slut [smile]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Väntar tills Andrés korr är rättad. Men jag vet hur det känns, eller visste snarare. Det är en läskig tid där det välbekanta försvinner men ändå den härligaste som man kommer sakna i all framtid, så känns det i alla fall ännu här.


   
SvaraCitera

Ser bra ut det här Maria, jag väntar också med att stavfelskorra tills Andrés är fixade.

För att ändra texten trycker du på plustecknet längst ner i ditt inlägg, och sedan på ändra-knappen. Då uppdateras ditt förstainlägg.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Maria Ohlin:

Nedräkning pågår på fullt allvar!

Nedräkningen

Maria Ohlin:

är inte bara en befrielse – jag är på väg

jag är även/också, då du innan använt inte bara och därför behöver lägga till ett förlängningsord.

Maria Ohlin:

men med min utbildning förväntas det säkert att jag skall fortsätta ytterligare ett par år i skolbänken.

Känns som en liten parentes om vilken utbildning du gick skulle sitta fint.

Maria Ohlin:

detta kommer att innebära att jag

- första att

Maria Ohlin:

skall, eller bör göra.

skall, eller bör, göra

Maria Ohlin:

Känslan den skrämmer mig!

Den känslan skrämmer mig. Det behövs inget utropstecken där heller.

Det verkar som du gärna vill använda utropstecken hit och dit, tänk på att det skall bara användas vid utrop, varningar eller liknande. Jag vet att man lätt vill sätta dit ett för att markera att något är viktigt, men en text med många utropstecken verkar lätt oseriös av någon anledning.

Maria Ohlin:

bostadsköer, och dilemman

Bort med kommat

Maria Ohlin:

uppenbara sig?
Mitt råd till dig

Radbrytningen har visst försvunnit

Maria Ohlin:

men också hur

men också information om hur

Maria Ohlin:

arbetsförmedlingen

Versal begynnelsebokstav

Maria Ohlin:

närmsta

närmaste

Maria Ohlin:

men det kan vara
bra att bolla idéer med någ

En radbrytning har smugit sig in.

Maria Ohlin:

allt gott! / Maria Ohlin

Du behöver inte skriva ditt namn där. Det kommer automatiskt under texten.

Maria Ohlin:

beslut – men

byt ut - mot ,

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sista stycket behövs för den delen delas upp i några små för att inte göra stycket för lång och förvirrande. Mitt förslag är att du gör radbrytningar mellan infon om studier, Arbetsförmedlingen och utomlandsstudier.


   
SvaraCitera

Det här var ju skitbra Maria. Fint och sammanhängande språk med bra flyt och kloka tips.

Fortsätt så här [y][cool]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Erik Nahlén:

Det här var ju skitbra Maria. Fint och sammanhängande språk med bra flyt och kloka tips.

Vadå, så är min text klar nu ?


   
SvaraCitera

Maria Ohlin:

Vadå, så är min text klar nu ?

Tyckte du inte det? [smile]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Erik Nahlén:

Tyckte du inte det?

hahah, joo - blev bara lite förrvirrad. men guu, vad bra det blev med bilden & sådär. jag gillar det ! 😀


   
SvaraCitera

Maria Ohlin:

hahah, joo - blev bara lite förrvirrad. men guu, vad bra det blev med bilden & sådär. jag gillar det ! 😀

Gött 🙂

Nästa steg är att lära sig lägga in texten själv och lägga till bilder. Det är inga konstigheter egentligen. Man går in på Texter -> Skriv ny text i menyn. Här alltså: http://ungdomar.se/text_pub.php

Sedan är det bara att följa instruktionerna där till höger. Vi kan ju prova på filmrecensionen sen.


   
SvaraCitera

Uppe


   
SvaraCitera

Tråden låst


   
SvaraCitera