Aviseringar
Rensa alla

Skriva CV/Personligt brev


Ämnesstartare

Hej!
Hade tänkt sommarjobba och nu är det ju dags att börja söka då. Förra sommaren så hade jag ett sommarjobb, fast det var ett kommunjobb och man behövde bara anmäla sig utan cv, fast det var kasst betalt. Sökte till ett annat ställe också, fast med ett cv därför det är ett ställe som inte ägs av kommunen eller vad man ska säga, typ en Ica t.ex.

Men jag fick bara "Tack för din ansökan" i brevlådan nån gång efter påsk så nu vill jag veta hur jag kan förbättra mig. Jag skrev mitt cv ganska formellt ( ), nåt i den stilen. Nu så här i efterhand så känner jag att det känns tråkigt för dem att läsa något som är så formellt från en ungdom som jag så jag hade tänkt att försöka med ett personligt brev den här gången.

Men hur skriver jag det? Jag förstår ju att namn och adress och telefonnummer ska vara med och lite arbetslivserfarenheter och så där men utöver det så vet jag inte hur jag ska skriva.


   
Citera
Hando

(Nu kanske du menade detta från början, i så fall var det lite oklart för mig pga hur du formulerade texten men hur som haver: )

Skriv/skicka in CV och personligt brev. CV är bara till för erfarenheter och kunskaper, personligt brev beskriver dig som person och utvecklar ditt CV där du också kan beskriva dina tidigare erfarenheter.
Tvivlar någon arbetsgivare kallar in någon på intervju om inget personligt brev är med och vice versa. Lite som en outtalad regel att båda ska med vid en seriös ansökan.

Personligt brev är ganska svårt att skriva. Början är väldigt jobbig. Men en början kan vara att göra en lista på dom positiva egenskaper du vet att du har som person och som kan tänkas efterfrågas från en arbetsgivare och försöka spinna vidare på det.
Dåliga egenskaper bör du utelämna tills frågan kommer på någon intervju. Se då till att ha någon/några småsaker att säga i förväg.

Till exempel om du ska söka in till Ica kan du trycka på att du är väldigt serviceminded och flitig. Då kan du skriva att du är väldigt hjälpsam som person och tar dig gärna tid för att hjälpa kunder och ser till att grönsaksdisken alltid är ren, fräsch och påfylld eller åt det hållet.
Det är inte hela världen om man överdriver lite på sitt personliga brev om det är inom rimliga gränser, bra sätt att säkra sina chanser till intervju. Blink

Kolla på olika mallar för personliga brev för att få en liten starthjälp.  Det gjorde jag sist och det hjälpte mig mycket.


   
SvaraCitera

kolla på  https://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Tips-och-rad/Cv---sa-gor-du.html
kanske kan av till hjälp, och personligt brev ligger på listan till vänster


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Skriv/skicka in CV och personligt brev. CV är bara till för erfarenheter och kunskaper, personligt brev beskriver dig som person och utvecklar ditt CV där du också kan beskriva dina tidigare erfarenheter.

Aha, då ska jag INTE göra det igen 😀


   
SvaraCitera
Hando

Lazarus:

Aha, då ska jag INTE göra det igen 😀

Tumme upp


   
SvaraCitera

Skriv att du är lat, slarvig och långsam och att du ofta kommer för sent och går hem för tidigt.


   
SvaraCitera

När du skriver ett personligt brev skriv inget som kan tolkas direkt negativt visa bara upp dina bästa egenskaper som är relevanta för tjänsten. Undvika att inleda med  tex " jag heter xx och är xx år" eller "mitt namn är xxx...". Arbetsgivaren får hundra sådana brev och orkar inte läsa samma sak en gång till. Du ska gå pang på rödbetan varför du vill ha tjänsten och vad du kan tillföra samt namn och kontaktuppgifter skriver du i sidhuvudet.


   
SvaraCitera