Forumet - Skulle en värld styrd av kvinnor präglas av fred?

Skulle en värld styrd av kvinnor präglas av fred?

8872 0 85
Väldigt intressant fråga som uppstod i en annan tråd, och som jag själv tänkt på ett tag. Elin Wägner hade ju bl.a. en del intressanta tankar om feminism och fred. Motivera, argumentera och diskutera!

Skulle en värld styrd av kvinnor präglas av fred?

Spana också in:


ppussy galore: mekanismerna kring makt skulle vara oförändrade men vem vet
Men makt behöver väl inte nödvändigtvis upprätthållas med våld och militära medel, eller?

Greken: Nej. Jag tror att kvinnor är mer fredliga biologiskt men en värld styrd av kvinnor hade inte accepterats av männen vilket i sin tur lett till kontinuerliga terrordåd och inbördeskrig som vardagsmat.
Ok, men ponera istället att världens alla länder styrdes till 50% av kvinnor och till 50% av män... hade den världen varit fredligare än dagens? Trådens fråga behöver inte tolkas bokstavligt, spetsade till den lite...
Mer fred kanske, men inte totalt.

Men hela premissen är ju fel då en värld som styrs av kvinnor aldrig kan bli av. Kvinnor kommer aldrig enhetligt att styra världen på det viset som män gjort och i stor utsträckning fortfarande gör. Därför blir det lite ovisst att tala om eventuella konsekvenser av det.
kanske därför "kvinnor" ofta tror att det skulle bli fred i världen om "de" fick styra, för att de inte förstår det här med att ord inte behöver betyda någonting.. iaf det som är anledningen till att kvinnor här i väst blir mer traumatiserade av en våldtäkt än kvinnor ifrån u-länder, eller än killar som blir misshandlade.

ojjjj nu är jag ute på hal is Galen

Weeaboo: Men hela premissen är ju fel då en värld som styrs av kvinnor aldrig kan bli av. Kvinnor kommer aldrig enhetligt att styra världen på det viset som män gjort och i stor utsträckning fortfarande gör. Därför blir det lite ovisst att tala om eventuella konsekvenser av det.
Spetsade till frågan för diskussionens skull, det du beskriver är inte trådens premiss. Mitt fel dock, borde varit tydligare. Glad

Feberyra: Du är inte bara ute på hal is - du verkar även ha halkat och slagit i skallen. Osäker på om du är ironisk eller ej dock...
du kan inte vara lite konstruktiv istället? Galen våld finns inte kring oss alls på samma sätt som det gör kring folk i tredje världen, och våld finns i sin tur inte kring kvinnor på samma sätt som det finns kring män. 
blir man utsatt för ett fysiskt övergrepp så har man inte kontroll över vad som händer med en, något man trodde att man hade innan det hände, att man har någon sorts universell rätt att inte bli utsatt för hemskheter. Många gånger är det lika mycket smärtan av att illusionen om kontroll krossas (under så sjukt traumatiska former) som själva övergreppet som leder till att offret mår otroligt dåligt.

ppussy galore: det skapar en illusion om att det alltid går att välja bort våld, men sanningen är att våld har veto över allt annat (tyvärr.. måste förtydliga att jag inte skriver detta för att jag tycker det är bra, tycker att det är så jävla dåligt :))))
Förstår inte riktigt hur det du skriver hänger ihop. Vad är det som skapar en illusion om att det alltid går att välja bort våld? För mig är det rätt självklart att empatiska och civiliserade människor alltid kan välja bort våld, möjligen med undantag för våld i självförsvar.

Feberyra: Förstår inte riktigt hur det du skriver hänger ihop. Vad är det som skapar en illusion om att det alltid går att välja bort våld? För mig är det rätt självklart att empatiska och civiliserade människor alltid kan välja bort våld, möjligen med undantag för våld i självförsvar.
om du och jag är i ett rum och jag bestämmer mig för att skada/döda/våldta dig, hur kan du då välja bort våld?

Feberyra: Det kan jag inte, men i precis alla andra situationer kan jag det. Vad är det du vill ha sagt? Det är inte menat som en kaxig fråga, utan jag greppar helt enkelt inte vad du menar...
du kan det i "alla andra situationer" för att samhället har vissa regler för att det ska fungera så friktionsfritt som möjligt, men precis som i alla  andra situationer så gäller bara orden så länge någon lyssnar, när det kommer till kritan gäller samhällets makt bara så länge samhället har människor som kan försvara dessa regler. Nu är de flesta överens om att samhället behöver finnas och då automatiskt ha vissa regler för att samhällets överlevnad ska kunna säkras, men det ger ändå oerhört mycket utrymme för våld gällande vem/vilka som bestämmer reglerna.