Forumet - Skulptera..

Skulptera..

2725 0 23
Funderar på att börja exprimentera så smått med lera. Just nu är det mest ansikten som gäller och jag har klurat ut att jag bör göra huvudet "runt" en pappersboll för att dra ned på vikten.. Men vad för lera bör jag använda? Var köper jag den? Behöver jag några verktyg?

Och så behöver jag lite allmäna tips :)
Jag arbetar inte med lera men dock har jag en från någon random konstbutik.

Image

Det är en sån som man inte torkar i ugnen, utan låter den stå framme i några dygn. Det kan ju vara kul att öva med om inte annat.

Gick på runt 40-60 spänn i den dyra butiken, så den kanske är billigare annars.

Spana också in:

De gånger jag har skulpterat annat än föremål har jag använt mig av Super Sculpey. Finns i lite olika varianter beroende på hur hård/mjuk man vill att leran ska vara. Brukar gå att köpa i välsorterade konst/artistbutiker, eller beställa online.
Typisk polymerbaserad figurlera, håller sig länge och krymper inte. Hittade en sida med lite tips och trix.

Till armatur borde papper omlindat med ståltråd funka. Särskilt bra med ståltråd om du vill ta det längre än bara huvuden.

Image​​​

Image

Image

Etc.
Miceparade:

Super Sculpey.


Kan inte annat än hålla med, Super Sculpey är sjukt bra när man skulpterar.

Jag rekomenderar att checka ConceptArt.org's forum, speciellt deras första eller deras andra tutorial för att se en steg för steg guide om hur processen går att göra skulpturer..
För att inte tala om allt ögongodis på sidan :D

Kidrobots custom del av sitt forum är också en bra sida för tips, dock så är det i stort sätt bara "custom toys" där (du'h), men dem har några bra tips ändå, t.ex. här...

Squidoo har några bra länkar till guider och tips också..
ööörkarn:

Lergods borde du inte använda dig av. Det kräver en fet ugn för att det ska härda ordentligt


Vi har åtminstone ett krukmakeri här som bränner åt vem som helst, så det är inget problem :)

Miceparade:

Super Sculpey


Det är väl en polymerlera? Vill hålla mig till naturmaterial :)
tycker inte detta låter speciellt seriöst, alltså hur du ska lägag upp arbetet. i skolan använde vi vanlig lera, som man bränner i ugn. det finns ju såklart olika arbetssätt till olika slags material, men då gjorde vi iallafall så att vi tog små bitar och sne lägger du det som en ring på bordet, det är alltså halösen. sedan bygger du upp med fler och fler bitar. anledningen till att du tar små bitar att bygga av och inte stora på en gåmg är att det är lätatre att forma leran snyggt sen. detso mindre bitar desto bättre. sedan bygger du på bakhuvudet och hakan osv. bit til näsan, öron osv. huvudet blir ihåligt så inte så fasligt mycket material går åt, inte lika tungt heller. men detta gällde då vanlig lera. vet inte vad den kallas, men skollera? den är grå och blir rödare i nyansen näör man bränner. finns i rektangulära kuber med plast runt. just det. var noga med att svepa runt plast/plastpåsar tätt då leran torkar fort. på detta sätt kan du öåta det stå veckovis emellan tillfällena du arbetar, mycket praktiskt. sedan kan du bara spruta på vatten med vattenflaska eller ta emd händerna om det känns fölr svårarbetat. men om det blir geggigt på fingrarna har du tagit för mycket. kom ihåg att inte ta på vatten i början, uatn gör formen först och sen putsar du.
lovepayyouback:

sedan bygger du upp med fler och fler bitar. anledningen till att du tar små bitar att bygga av och inte stora på en gåmg är att det är lätatre att forma leran snyggt sen. detso mindre bitar desto bättre.


Ja vill man ha en massa luftbubblor i leran så är det ett utmärkt tillvägagångssätt... Det finns risk för att hela skiten sprängs i ugnen om man fjantar på med småkluttar.

Man tar helt enkelt en fet klump och knådar till den så den blir mjuk och formbar.