Forumet - sluta röka = tjock ??

sluta röka = tjock ??

862 0 25
Jag är 16 år , snart 17. Jag har rökt i 3 och ett halvt år.
NU vill jag sluta, har velat det länge, och jag har dragit ner på det mkt ! förut rökte ja kanske 7 cig om dagen, men inte varje dag. Klarade mig liksom 2 veckor i somras när ja reste bort.
Jag har verkligen försökt sluta röka, jag vet att jag kan, MEN jag är LIVRÄDD för att gå upp i vikt.
Nej jag äter inte massa krims krams, äter rätt nyttigt och går på promenader då och då. Men har hört att ämnesomstättningen strular och gör en tjock?
Jag har aldrig varit tjock, är 170 lång och väger 57.
Jag tycker inte jag är beronde, jag röker mer med vänner för det är socialt.
SNÄLLA HAR ni något tips? kmr ja gå upp i vikt?
eller gäller de bara dom som har rökt i flera flera år?
tacksam för svar !![smile]
du kanske kommer börja äta mer som substitut för rökningen och då finns det ju en risk att du går upp lite i vikt

det kan du iofs göra ändå eftersom rökningen har gjort att din ämnesomsättning har gått på högvarv och nu kommer hamna i "normal takt" när du slutar med nikotinet

men det betyder ju nödvändigtvis inte att du kommer bli tjock/fet

Spana också in:

Nikotin dämpar aptiten och kan öka ämnesomsättningen, vilket gör att en del personer går ner i vikt när de börjar röka, och samma saker gör att en del personer går upp i vikt när de slutar röka. Om du inte förändrar dina matvanor samtidigt som du slutar röka så lär dock skillnaden i ämnesomsättning inte resultera i någon betydande viktuppgång.
mwoah:

jag har ändrat mina matvanor, men saken är den , jag är inte riktigt beroende, klarar mig utan cigaretter. Men är det inte troligare att människor som har rökt i 10+ år går upp i vikt ?Jag småäter inte alls. äter frukost, lunch, middag. det är allt.


Inte nödvändigtvis. Det beror delvis på hur förändrad ämnesomsättning man har i relation till hur ens ämnesomsättning ser ut efter att man slutat röka, men främst på hur mycket man äter när man röker och hur mycket man äter efter att man slutat. Om man upplever det som jobbigt att sluta så är det väl större chanser att man småäter för att distrahera sig, till exempel.
mwoah:

Men har hört att ämnesomstättningen strular


Ja, nikotin kan höja din ämnesomsättning. Men detta är inte direkt märkbart. Det är snarare så att nikotin som någon högre upp skrev dämpar aptiten. Därför äter du mindre när du röker. Eller ja,d et blir lättare att äta mindre.

Ät nyttigt, drick mycket vatten och träna hårt när du slutar röka så kommer det bli lättare för dig (träningen är till för de endorfinkickar du får av hård träning, snarare än att behålla din nuvarande vikt)
mwoah:

räcker detta tycker ni?[cute]


All träning är bättre än ingen. Men jag tror inte att du kommer få "den där" endorfinkicken av den träningen.

Jogga i typ 40 min i hyfsad takt, lyft tungt i en timme eller något av likvärdig ansträngning så får du nog en skön kick. [y] Blir friskare, kommer i bättre form och tänker inte lika mycket på hur jobbigt det är att sluta röka.
mwoah:

vad menar du med det?


Träningen blir ett substitut för rökningen. Du får en skön endorfinkick istället för att stilla nikotinbegäret. Men:

mwoah:

jag tycker inte det är jobbigt alls o sluta röka,


Fast det var ju ingen fara för dig. [party]

mwoah:

hur enkelt som helst för mig, är bara rädd för viktuppgången, drf tränar jag[smile]


Anledningen till att folk går upp är för att de äter mer och oftare. Gärna småätande på godis också, därför att de är röksugna.