Forumet - Slutsats: Varför vänstern finns kvar i Sverige

Slutsats: Varför vänstern finns kvar i Sverige

7690 0 50
Mona Sahlin och Lars Ohly och de andra grottmänniskorna som vill dra Sverige med sig ner i graven.
Wake up, det finns ingen arbetarklass i Sverige, med lite ansträngning kan man skaffa sig ett bra jobb.
Speciellt med lite utbildning också, vilket vi inte har några som helst problem med att skaffa i Sverige.

Anyway, min slutsats är att alla partier som fortfarande håller vid den utdaterade ideologin socialism, eller kommunism whatever you like, gör det för att det är det enda jobbet de är bra på.
Och de tjänar jävligt gott på det också.

Spana också in:

vill börja med att säga är ej vänster pga: är folkpartist

men bara för att det finns utbildning att få kmr det aldrig betyda att alla kommer klara av de utbildningarna.
ibland handlar det om bristande motivation, och ibland handlar det om annat.
Sen är det ju så att även om alla utbildar sig så finns det ju bara ett visst antal jobb, jobben blir ju inte fler bara för att det finns fler människor som har tillräcklig med kompetens för dem.

Artline90:

Not really, jag är femton.


no offence, men det förklarar ju en del...
passaro:

Oh, sweet, du är en av de där idioterna som har en föreställning om att 'arbetarklassen' fortfarande bara skulle innefatta folk som jobbar med hårt kroppsarbete och allt vad det innebär.


det är inte som om en poäng helt saknas. jag menar, "förhållande till produktionsmedlen" är en rätt diffus term i ett samhälle där en överväldigande majoritet har besparingar, i någon form, i fonder och aktier. om inte i form av ett sparkonto i vanlig bemärkelse, så i pensionssparande, osv. kanske inte verkar jätterelevant, men radikalt annorlunda om man jämför med marx samtid. begreppet och definitionen känns rätt överspelade.
Leijonsparf:

det är inte som om en poäng helt saknas. jag menar, "förhållande till produktionsmedlen" är en rätt diffus term i ett samhälle där en överväldigande majoritet har besparingar,


Håller delvis med, även det något jag tänkt på. Det avgörande är väl dock om man livnär sig helt eller delvis på andras mervärde. Att en familj drar in några hundra om året på fonder innebär ju inte att de inte är arbetarklass - de är fortfarande tvugna att sälja sitt arbete. En företagsägare däremot drar ju ofta in så mycket pengar på ägandet att detta drastiskt påverkar hur mycket han egentligen behöver jobba så att säga.
Stringburka:

Att en familj drar in några hundra om året på fonder innebär ju inte att de inte är arbetarklass - de är fortfarande tvugna att sälja sitt arbete


känn dig fri att räkna på hur mycket kapital en genomsnittlig 50-åring förvaltar över. är en företagsägare arbetarklass om den är en dålig administratör och istället väljer att lönearbeta? andra faktorer är hur denne förhåller sig till de som producerar dennes mat, kläder, osv. definitionerna innebär ingenting längre, och de är varken användbara eller meningsfulla.