Aviseringar
Rensa alla

Slutsats: Varför vänstern finns kvar i Sverige


Ämnesstartare

Artline90:

Kan inte vara så svårt att få jobb,

öppna ögonen innan du uttalar dig inom ett område som du ej behärskar


   
SvaraCitera

Artline90:

Not really, jag är femton.

haha <3


   
SvaraCitera

Leijonsparf:

det är inte som om en poäng helt saknas. jag menar, "förhållande till produktionsmedlen" är en rätt diffus term i ett samhälle där en överväldigande majoritet har besparingar,

Håller delvis med, även det något jag tänkt på. Det avgörande är väl dock om man livnär sig helt eller delvis på andras mervärde. Att en familj drar in några hundra om året på fonder innebär ju inte att de inte är arbetarklass - de är fortfarande tvugna att sälja sitt arbete. En företagsägare däremot drar ju ofta in så mycket pengar på ägandet att detta drastiskt påverkar hur mycket han egentligen behöver jobba så att säga.


   
SvaraCitera

Kom tillbaka när du sett verkligheten [zzz]


   
SvaraCitera

Föraktar verkligen folk som nystar in sig i trivialiteter


   
SvaraCitera

Stringburka:

Att en familj drar in några hundra om året på fonder innebär ju inte att de inte är arbetarklass - de är fortfarande tvugna att sälja sitt arbete

känn dig fri att räkna på hur mycket kapital en genomsnittlig 50-åring förvaltar över. är en företagsägare arbetarklass om den är en dålig administratör och istället väljer att lönearbeta? andra faktorer är hur denne förhåller sig till de som producerar dennes mat, kläder, osv. definitionerna innebär ingenting längre, och de är varken användbara eller meningsfulla.


   
SvaraCitera

Artline90:

Haha oh man, nu fick jag snabbt många haters.
Ska läsa på mer om sånt här och ha diskussionen när jag är äldre istället. [blush]

Klokt. Du kanske inte är så dum i alla fall.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -

Leijonsparf:

definitionerna innebär ingenting längre, och de är varken användbara eller meningsfulla.

Så vilka definitionen föreslår du? För det är ju ändå bortom allt tvivel att vi lever i ett klassamhälle med enorma skillnader i makt och rikedom mellan människor. Eller hur?

Jag håller med dig om att det finns ett problem med att göra en modell över klassamhället, men det är ingen ursäkt för att ge upp projektet. En modell kan aldrig någonsin motsvara verkligheten för då vore den inte längre bilden utan det avbildade. Det är viktigt att inte förväxla dessa båda saker, då är man farligt ute, man måste kunna skilja på vad som är bild och vad som är det avbildade.

Matematikern Kurt Gödel slog i sitt ofullständighetsteorem fast just detta att ett begränsat och formellt system aldrig kan vara fullständigt och motsägelsefritt på samma gång. En ändlig beskrivning kan aldrig beskriva en oändlig värld.

Vi blir således aldrig kvitt vårt omdöme. Men bara för att verkligheten alltid är mer komplex och nyanserad än våra beskrivningar av den så betyder det inte att det är lönlöst att försöka kategorisera och modellera det samhälle vi lever i och de klasser som ändå får sägas existera.

Ett annat problem är ju att ju närmare verkligheten modellen är desto svårare och mer komplex blir själva modellen att ta till sig och förstå. Vi som är socialister beskriver ofta klassamhället på några rader och då blir det förstås inte så bra och vem som helst kan hitta undantag eller tvetydigheter, men samma svårigheter har ju vem som helst som försöker beskriva någonting komplext på ett par rader. Ändå behövs det för att man ska kunna nå ut till folk.

I Sverige så är aktieägandet mer utbrett än i något annat land, här äger praktiskt taget alla aktier. Det är visserligen inget frivilligt ägande utan någonting som påförts oss genom det nya idiotiska pensionssystemet som infördes år 2000.

Det finns också en del arbetare som gjort valet att köpa aktier för lönen i hopp om att tjäna pengar, men det handlar sällan om summor man kan försörja sig på utan det är på sin höjd en extra inkomst som inte befriar en från nödvändigheten av att lönearbeta.

Och i vilket fall så ger dessa aktier arbetaren ingen makt över Telia eller Boliden AB. För det skulle han behöva tjugo-trettio procent av aktiestocken, och A-aktier med full rösträtt, inte de sketna B-aktier som de flesta företag säljs till allmänheten.

Vad arbetaren som köper aktier gör är faktiskt att ge företaget ett mindre lån, ungefär som om han hade köpt en obligation eller lånat ut pengarna till Handelsbanken. Sett i det ljuset så är det svårt att föreställa sig att det skulle förändra någonting i grunden.

Det finns också en del som kombinerar lönearbete med en egen verksamhet, dessa är på samma gång proletärer som småborgare. Det kan man vara, egentligen inte alls speciellt märkvärdigt.

Sedan har vi cheferna som är anställda och erhåller lön, men som ofta är privilegierade och makt över de anställda. De kan finnas på lite olika nivåer, att vara en låg chef är säkert jävligt med hat underifrån och press ovanifrån utan att egentligen ha så mycket eget spelrum.

Klassamhället är inte svart eller vitt, men uppenbarligen existerar det. Det är ändå en enormt skillnad mellan vanligt folk och kapitalisterna och deras högt uppsatta. Det är skillnader vad beträffar inte bara rikedom och makt utan också intressen och livsförhållanden, olika sätt att vara och olika sätt att tänka.

En medeltida bonde tänkte inte samma tankar som en medeltida kung (även om kungen med hjälp av kyrkan försökte få det så) som i sin tur tänkte annorlunda tankar än en modern småborgare. En arbetare i dag tänker också andra tankar än en samtida kapitalist men det beror inte på att arbetaren skulle vara mindre intelligent eller ha mindre kunskap än kapitalisten (även om näringslivets ideologismedjor gärna hävdar detta) utanför att denne ingår i ett annat socialt och ekonomiskt sammanhang.

Om arbetaren skulle tänka samma tankar som kapitalisten så skulle hon vara tacksam för att kapitalisten skänkt henne ett jobb och möjlighet till en lön. Hon skulle tänka att det ändå är bra att kapitalisten får vinsterna då ansvar måste löna sig och att massa pengar ändå inte är någonting för sådana som henne. Hon skulle tänka att det måste fungera så här, det har det väl alltid gjort och hur skulle det annars se ut? Som i Sovjet kanske... Och eftersom de med rikedom och makt också har tolkningsföreträde och många arenor i vilka deras världsbild kommer till uttryck - vilket ofta sker i medvetna kampanjer, men i största allmänhet som omedvetna återspeglingar av klassrelationerna - medan arbetarna inte ens har A-pressen längre så är det inte sällsynt att arbetare tänker tankar som egentligen inte är deras.

Men vanligare är det likväl att arbetaren knyter näven i fickan och förbannar chefen i fikarummet. Att hon sedan fortsätter att gå till jobbet nästa dag beror inte främst på ideologi utan på den materiella verkligheten, vad fan skulle hon annars göra?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Alla riksdagspartier är ju lika dana, eller anser du att en höjning på skatten på 2-3% innebär att man är höger?


   
SvaraCitera

Artline90:

Not really, jag är femton.
Men jag pluggar hårt och får bra betyg, medan många slackar.
Kan inte vara så svårt att få jobb, men om det är det så hjälper det inte att gnälla om det.

Alla människor gör vad deras tidigare erfarenheter har programmerat dem att göra. Om ens familjekultur påtalar höga betyg som någonting positivt och belönar det, självklart kommer man att vara duktig i skolan. Det finns givetvis tusentals andra faktorer också...

Anyway, det jag ville komma till var det att det inte är så lätt för alla, eller så skulle alla göra det. Finns det förresten bra jobb åt alla? Skulle inte arbetmarknaden stagnera då, eftersom all tävling skulle upphöra?

Ville bara säga att saker inte är så enkla som de alltid verkar.


   
SvaraCitera

Wake up Mona Sahlin är inte vänster [shake]


   
SvaraCitera

Artline90:

Slutsats: Varför vänstern finns kvar i Sverige

Mona Sahlin och Lars Ohly och de andra grottmänniskorna som vill dra Sverige med sig ner i graven.

Wake up, det finns ingen arbetarklass i Sverige, med lite ansträngning kan man skaffa sig ett bra jobb.
Speciellt med lite utbildning också, vilket vi inte har några som helst problem med att skaffa i Sverige.

Anyway, min slutsats är att alla partier som fortfarande håller vid den utdaterade ideologin socialism, eller kommunism whatever you like, gör det för att det är det enda jobbet de är bra på.
Och de tjänar jävligt gott på det också.

Håller fullständigt med dig! Det mest beklagliga är dessutom att hela vänsterbyket antingen är tämligen ointelligenta eller på ett manupelativt sätt försöker hjärntvätta sina egna grupperingar. Jag sörjer över att vänsterspöket fortfarande lever kvar i Sverige år 2010. [sad] [sad] [sad] [sad] [sad] [sad]


   
SvaraCitera

BevaraSverigeSvenskt:

antingen är tämligen ointelligenta eller på ett manupelativt sätt försöker hjärntvätta sina egna grupperingar.

HAHAHAHHAHHA det säger sverigedemokraten!
jag hoppas att du är troll, för din egen skull.


   
SvaraCitera

1981 var Sverige det mest jämlika landet i världen enligt internationella jämförelser. Då tjänade en direktör åtta gånger mer än sin lägst betalde arbetare. Idag är den siffran ca 58. Jag tycker det talar för varför överklassen inte behöver gödas mer.

F.ö tycker jag Stringburka har en väldigt bra poäng. Definitionen för dagens arbetarklass bör vara en helt annan. Arbetarklass är inte endast de gamla vanliga knegarna, snickarna, målarna, städarna osv.

Själv läser jag en högskoleutbildning som, när jag tagit examen, antagligen kommer placera mig någonstans i det vi kallar medelklassen, om man räknar årsinkomst. Dock så kommer jag med all säkerhet inte äga något kapital i större skala, vara arbetsgivare/arbetsköpare eller liknande.

Därmed har jag mer gemensamt med den traditionella arbetarklassen än med någon annan grupp i samhället, rent socioekonomiskt. Medelklassen har inga gigantiska kapital. Om jag en vacker dag får barn som själva önskar läsa på högskolan och den håller samma mått som nu men skolgången betalas ur egen ficka (såsom i t.ex USA), skulle den kosta runt 1.5 miljoner om året. Vilket medelklass pröjsar det?

En jävla höftledsoperation kostar fan 80 000 spänn i Sverige. Sällan vanligt folk bara kan punga ut med det hur som helst.

Jag kommer fortfarande, precis som arbetarklassen, betala mindre i skatt än vad jag får ut i välfärd; skola, sjukvård, försäkringar, kidsen om det nu blir så.

Det är dags att skapa en modernare klassmedvetenhet. Det finns en del skillnader, såsom arbetsmiljöer, arbetsförhållanden, etc men i realiteten är arbetarklassens och medelklassens intressen generellt i samhället desamma. Danderyd-borna håller varandra om ryggen, varför gör inte vi detsamma?


   
SvaraCitera

Roadtripemo:

HAHAHAHHAHHA det säger sverigedemokraten!
jag hoppas att du är troll, för din egen skull.

Varför tror du att (s) får så låga siffror i alla omröstningar för? Jo, folket är intelligentare än vad både Mona Muslim och Ohly är. Men det fattar inte Mona Muslim och Lars Ohly själva. [bigsmile]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

enjävlaröding:

Därmed har jag mer gemensamt med den traditionella arbetarklassen än med någon annan grupp i samhället, rent socioekonomiskt.

Vad spelar det för roll vilken klass du tycker att du tillhör, man brukar tala om att medelklassen är de som tjänar mellan 60% och 150% av medianinkomsten (kan finnas nyare sifror på det). Om du nu gör det, varför vill du låtsas att du är arbetarklass? Precis som du säger har inte medelklassen några gigantiska kapital, just precis därför kallas de medelklassen.

enjävlaröding:

Därmed har jag mer gemensamt med den traditionella arbetarklassen än med någon annan grupp i samhället, rent socioekonomiskt.

Nej, du kommer att ha mer gemensamt med just medelklassen.


   
SvaraCitera