Forumet - [smile]

[smile]

473 0 17

Spana också in:

AHHHHH:

Hur gör man för att få alla rätt på ett matteprov?


1. Man har gjort de grundläggande uppgifterna inom det valda området i matte. Tex. geometri, procent, algebra, etc.
2. Man har gjort de svårare uppgifterna; c-uppgifter/soluppgifter/stjärnuppgifter. Helt enkelt uppgifter som inte är så faktabaserade. Utan att man måste tänka efter lite.
3. Att man förstått hur man gör.
4. Att man har förstått varför man har gjort som man har gjort.
5. Att man förstår hur det skulle bli om man gjorde på ett annat sätt.
6. Att man hittar genvägar eller andra omvägar att lösa uppgifter; dels på kortare tid, och dels kortare uträkningar.
7. Att man är säker på sin kunskap. Och att man är säker i sig själv.
8. Att man har åtminstone lite baskunskaper i matte
9. Att man läser uppgiften noggrant, och försöker verkligen förstå vad de är ute efter. Vad vill dom få svar på? Ofta får man en impulsiv tanke, och drar iväg direkt med pennan. Vänta istället. Tänk efter. Finns det ett annan tänkbar metod att lösa den på? Inte? Kör då med den första.
10. Att man skriver prydligt. Slarvar man, så blir lätt hänt svaret fel. Bokstaven z och siffran 2, är ett vanligt exempel. Eller bokstaven s och siffran 5. Och många skriver även av uppgiften fel, ja, då blir ju automatisk svaret fel. Skriv tydligt!
11. Att skriva så många steg- för- steg som möjligt när man löser uppgifter. Så man förstår vad det är man gör. Även fast man själv vet, så underlättar det otroligt mycket. Och det minskar felberäkningar upp till 50 % eller nåt. Iaf. när det gäller algebra och ekvationer.
12. Att man kontrollerar sina uträkningar och svaret. Är det rimligt?
3*3 kan lätt bli ibland 6, om man är tankspridd. Samt att 6-åriga Kalle köper 3 ton godis. Hm.. låter inte särskilt troligt om han inte är superrik, eller nåt. Vilket ger direkt en magkänsla: Kontrollera uträkningarna. Och förmodligen har man missat nåt, och har då turen att ändra det.

13. Att man är kreativ och har roligt medan man lär sig och räknar.

Eller eventuellt: Att man har en himlans massa tur! [bigsmile][y]
jordgubbsflickan:

8. Att man har åtminstone lite baskunskaper i matte


det är där det brister. jag har glömt hur man räknar ut tal i division, typ ställer upp dem och räknar ut dem. om det är mer än en siffra i nämnaren blir det fel. sånt var man jättesäker på i 6an ; S

jordgubbsflickan:

Ofta får man en impulsiv tanke, och drar iväg direkt med pennan. Vänta istället. Tänk efter. Finns det ett annan tänkbar metod att lösa den på? Inte? Kör då med den första.


tack ^^

jordgubbsflickan:

Eller eventuellt: Att man har en himlans massa tur!


håller på den [wink][crazy]
AHHHHH:

jordgubbsflickan: Eller eventuellt: Att man har en himlans massa tur!
håller på den [wink][crazy]


Nja, handlar mest om säkerhet [smile]

AHHHHH:

jordgubbsflickan: 8. Att man har åtminstone lite baskunskaper i matte
det är där det brister. jag har glömt hur man räknar ut tal i division, typ ställer upp dem och räknar ut dem. om det är mer än en siffra i nämnaren blir det fel. sånt var man jättesäker på i 6an ; S


Men då är det ju exakt det, utöver annat som du bör lägga lite extra tid på.

Och det är just det som är grejen. Anledningen till att du har "glömt" det, är för att du inte har lärt dig det ordentligt från hela början. Hade du lärt dig, hade du förstått. Hade du förstått, hade du inte glömt det.

Du kan ju i princip det som du har "glömt", bara att du inte kan tillräckligt, och är osäker på det.

Kan även ha med att göra, att du inte har övat tillräckligt på det. Bara för att du gör en uppgift, betyder det inte att du kan det få all framtid. Utan det behövs hela tiden repetition och påminnelse :)

Du behöver i princip inte göra så många uppgifter, så länge du har förstått hur man har löst dom och varför man har löst dom på det sättet. Och regelbundet någon gång använder tex. just då tal i division.
jordgubbsflickan:

Och det är just det som är grejen. Anledningen till att du har "glömt" det, är för att du inte har lärt dig det ordentligt från hela början. Hade du lärt dig, hade du förstått. Hade du förstått, hade du inte glömt det


nja jag förstod hur man gjorde och kunde det tidigare det handlar om att jag aldrig ställer upp divisioner nu för tiden. tar det alltid på miniräknaren och nu har jag inte ens ngn som kan förklara hur man gör så jag kan ju inte lära mig det heller [shake] typ hur räknar man ut; 42,65 / 4,54 genom att ställa upp det. har helt glömt bort det typ [sad]