Forumet - Snabba och långsamma muskler?

Snabba och långsamma muskler?

1712 0 16
Tja! Jag har en fråga om snabba och långsamma muskler.
Är det snabba muskler som är stora och starka, och långsamma som är mer uthålliga? Min lärare sa att när man föds har en del människor mer långsamma muskelfibrer än snabba, och andra har fler snabba än långsamma. Jag tror att jag har fler långsamma muskelfibrer än snabba, och jag undrar om man på något sätt kan göra så att dom långsamma fibrerna blir snabbare, typ om man kör färre reps när man tränar. Jag vill ha en stor, biffig kropp!

Spana också in:

Kladdkakan92:

Jag tror att jag har fler långsamma muskelfibrer än snabba, och jag undrar om man på något sätt kan göra så att dom långsamma fibrerna blir snabbare, typ om man kör färre reps när man tränar.


Gäddor har mycket snabba muskelfibrer (men blir snabbt trötta) därför är deras muskelfibrer vita.
Lax däremot är en långsam men uthållig fisk, den har mer röda muskelfibrer.
Det ser man ju på köttet också.
Men det där är genetiskt så jag tror inte man kan påverka andelen snabba och uthålliga muskelfibrer - men jag är inte säker.
Däremot så vet jag inte heller som andelen muskelfibrer påverkar om du blir kort och biffig - det kan vara helt andra saker som avgör.
Du kan få snabba muskelfiber att bete sig som långsamma, men inte tvärt om. Däremot kan du ju såklart öka tvärsnittsytan på dina muskler genom styrketräning, så börja gymma så blir du biffig, även om du förmodligen inte kommer kunna bli särskilt explosiv om du nu har fler långsamma muskelfiber.