Forumet - Snart kan singelkvinnor få rätt till insemination

Snart kan singelkvinnor få rätt till insemination

5267 1 67
Hejhej dags för patriarkatet att lägga sig i igen.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20826431.ab

Regeringen vill ge ensamstående kvinnor rätt till insemination och provrörbefruktning, enligt ett förslag som läggs i dag.
En lagändring har brett stöd i riksdagen.
– Den lagstiftning vi har är gammaldags, skulle jag vilja säga, säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot.

Endast ofrivilligt barnlösa som är gifta eller sambo har i dag möjlighet till assisterad befruktning inom den svenska hälso- och sjukvården. Det vill regeringen ändra på eftersom man anser att dagens lagstiftning är gammaldags.
– Den vilar på föreställningen om att man måste vara två för att uppfostra ett barn. Vi tycker att det där är en omodern syn. Det handlar i stället om vilken kärlek och vilken omsorg man ger barnen, inte om man är en eller två, säger Morgan Johansson.
I dag föreslår man i en remiss till lagrådet att lagen ska ändras så att även singelkvinnor får rätt till insemination och provrörsbefruktning.
Morgan Johansson säger att 700 till 800 kvinnor varje år åker till andra länder för att få behandlingarna, vilka man nu alltså vill ge möjlighet till i Sverige.


Orättvist kan ju tyckas med tanke på att män saknar samma möjlighet att som ensamstående få barn. Det enda alternativ man har är att skaffa sig en partner, så kan vi vänta oss en jämställdhetsåtgärd på detta plan eller förtjänar män rentav inte samma rättigheter som kvinnor?

Vad bra. Många växer redan upp med ensamma mammor även om de så haft gifta heteroföräldrar vid sin födelse, så här anpassar vi oss efter samhället som det redan ser ut. 

Förstår inte hur man orkar vara moralkonservativ, jag blir uttråkad av tanken på att ha det så enkelt, men det är väl också tanken: att ha allt enkelt och lättförklarligt. Vill ni förhindra reformer som bara anpassar sig till en verklighet som redan är ett faktum, så borde ni väl egentligen börja med att motarbeta de människor som redan lever enligt den verkligheten i stället för den moralkonservativa. Men det kanske också är vad ni vill göra och gör. 

Din fråga om varför män inte kan få samma rättigheter bedömer jag som ett sätt för dig att förlöjliga likhetsfeminismen som vanligt, vilket är utråkande även det, men för att ta tillfället i akt: ensamstående män kan få bli pappor genom surrogatmödrar, och det är också en trolig framtida reform. Varsågod och låt tekoppen darra av fasa inför dessa osedliga nymoderniteter.  

Sk "nationalkonservativa" kan väl inte heller klaga när de nu får chansen till fler "svenska barn" födda även av kvinnor som annars kanske inte skulle ha fått barn alls.
Män och kvinnor förtjänar samma möjligheter, jo, men sen får man också se till vad som är praktiskt och medicinskt möjligt. Dyker det upp en möjlighet för män att ensamstående få barn bör det också tillåtas, så länge barnen inte far illa av det. Samma gäller för kvinnor. 

Spana också in:

Tycker absolut att ensamstående ska behandlas lika oavsett kön när det gäller adoption exempelvis, det är löjligt att folk verkar tro att män inte är kapabla/lämpar sig till att uppfostra ett barn på egen hand, men att ba "bröööeh va kvinnor kan insemineras gu va orättvist vi rå!?!?1 kom på ett alternativ för oss nu på en gång buuuuuu" är ju bara knasigt..... det råkar vara en biologisk fördel, i detta fall.
Män kan ju faktiskt få möjligheten att skaffa surrogatmödrar, eller så kan man sänka adoptionskraven för män (som är högre gentemot kvinnor).

Surrogatmödrarskap har ju feminister ojjat sig över tidigare för att vara en form av prostitution. Det här är ju praktiskt taget samma grej fastän med andra motiv. Och jag tror ju inte det är av en händelse heller som de motsätter sig det förslag som hade inneburit ett steg framåt för männen.
Det som jag tycker är den mest centrala frågan är hur bra det är för barnet med en ensamstående förälder. Påverkar det barnet negativt på något sätt och hur skulle en ensamstående kunna kompensera för eventuella förluster? Eller förlorar ett barn ingenting på att vara utan en förälder? 
när jag tänker mer noggrant kring detta jag, att även utan insemination kommer det finnas singelmammor.  är dock starkt emot singelmamma grejen. tänker mig att barnbidraget bör omfördelas dem som behöver det mest men pengarna måste tas från något om antalet singelmammor ökar måste skatten höjas. och det innebär plus för företag att lämna sverige.
valet står mellan barnens välmående eller om jobben i den privata sektorn(fint ord) även om jag tvivlar en smula.