Forumet - Snatteri och moral

Snatteri och moral

929 0 30

Spana också in:

KungYxe:

Hur "fel" är det att snatta enligt er, moraliskt sett?


Moral är borgerligtDold text: ? :P

KungYxe:

Brukar ni snatta? Isåfall hur ofta och varför? Vad brukar ni ta?


Nä, gjorde när jag var yngre. Gjorde det relativt ofta under den senare halvan utav högstadiet och även en del i gymnasieålder. För att jag inte ville betala. Snattade ärligt talat mest godis. En gång snattade jag en ost. Det var lite kul, sådär.
Det är fel, i mina ögon. Inte lika fel som att stjäla från en privatperson eftersom företag ofta inte upplever samma känslomässiga trauma och inte tar så mycket stryk ekonomiskt, men ändå fel.
Det är ju en produkt av något slag som butiken betalat för och genom att stjäla den går butiken med förlust på den produkten.

Men snatta är något många testar någon gång. Jag snattade godis i tonåren.
Vill inte ställa upp på kapitalism så finner inget fel i att bryta sig ut från att vara beroende av pengar för att kunna överleva. Snattar rätt mycket. Ser inget fel med det alls, och om andra tycker att det finns "fel" med det så bryr jag mig faktiskt inte. Företagen har försäkringar för sånt. Jag snattar inte på typ en turklivs pga skulle kännas konstigt men storföretag struntar jag totalt i, samt klädkedjor.
g*nus:

Har i alla fall hört att de riktigt stora har försäkringar för snatteri, så som restauranger har. Eller i alla fall en marginal.


En marginal har dom definitivt satt för det och man vill inte gå över den men att Bosse butikschef på ICA i Smögen skulle rapportera till försäkringsbolaget varje gång en chokladkaka stals känns orimligt för mig. En resturang känns annorlunda.
Om vi talar om moral som binärt, där något antingen är rätt eller fel så ser jag ingen skillnad mellan att snatta från ett större företag och att snatta från turklivs. Någon har betalat för att köpa in en vara, och när jag tar den varan läggs det en extra marginal på försäljningspriset för att kompensera, så att vi alla gemensamt får betala för det vissa tar.

Om vi ser på det hela på en lite mer flytande skala så tycker jag fortfarande att det är fel, men inte såpass fel att det känns värt att bry sig om. Dock känns det jävligt löjligt att snatta en chokladbit eller whatever. Då stjäl man ju bevisligen inte för att man behöver, utan därför att det är roligt. Att stjäla en ost är ett undantag, då det är hysteriskt lustigt.