Forumet - SO uppgift

SO uppgift

1634 0 20
Hej, jag håller på med en uppgift i skolan där jag ska skriva en reflekterande text där jag skall förklarar varför U-ländernas handel med den rika världen inte nödvändigtvis gör U-länderna rikare utan kanske ännu fattigare.

någon som är kunnig inom detta och kan ge mig tips på vad jag kan skriva?

Spana också in:

GencoOil:

Därför att multiinternationella västerländska företag exploaterar naturresurser i U-länderna och exporterar varorna till väst vilket innebär att väst får både den ekonomiska vinsten och råvarorna. Kvar står sedan U-länderna med byxorna nere utan pengar och råvaror.


Nja, u-länderna får ju betalt för sina råvaror. Däremot tjänar man betydligt mer på att förädla råvarorna, vilket de inte gör i någon större utsträckning.

U-länder säljer råvaror, får lite pengar ---> i-länder köper råvaror ganska billigt, förädlar dom, säljer dom till konsumenter, får mycket pengar.
GencoOil:

Ja det låter ju ganska rimligt eller hur? Men det är naivt att tro att försäljningen inte skulle vara präglad av en enorm korruption vilket innebär att de som tar beslut gynnas av försäljningen


Självfallet kan man anta att det råder korruption. Men samtidigt är det naitv att tro att det inte skulle råda minst lika mycket korruption om de västerländska företagen inte befann sig där.
Horrorshow:

Självfallet kan man anta att det råder korruption. Men samtidigt är det naitv att tro att det inte skulle råda minst lika mycket korruption om de västerländska företagen inte befann sig där.


Absolut![crazy] Men naturresurserna/vinsten skulle då stanna i landet vilket skulle leda till att fattigdomen skulle motverkas
GencoOil:

Absolut! Men naturresurserna/vinsten skulle då stanna i landet vilket skulle leda till att fattigdomen skulle motverkas


Det har du helt rätt i. Tyvärr har jag svårt att tro att efterfrågan på dessa naturresurser är tillräckligt stor i u-länderna. Företag i I-länderna kan helt enkelt betala mer än vad de inhemska företagen kan. Skulle man inte låta i-länderna utvinna naturresursera skulle man förlora inkomst istället. Lite av ett moment 22.
Horrorshow:

Företag i I-länderna kan helt enkelt betala mer än vad de inhemska företagen kan


Bara för att ett västerländskt företag inte äger naturresurserna betyder det inte att U-länderna inte skulle kunna sälja till I-länder. Oj! Det blev många "inte" i den meningen[tard]

Exploaterar man inte heller U-länderna så kommer en annan marknad och ett annat utbud att växa fram. något som kommer minska svälten och fattigdomen i landet.
GencoOil:

Bara för att ett västerländskt företag inte äger naturresurserna betyder det inte att U-länderna inte skulle kunna sälja till I-länder.


Fast poängen är ju att man inte tjänar några stora pengar på att sälja råvaror. Även om inhemska företag skulle sälja naturresurser till i-länder är det ändå i-länderna och företagen där som gör ordentlig vinst, i och med att dessa förädlar råvarorna. I många fall säljer dom tillbaka en förädlad produkt till u-landet. Problemet ligger i att u-länder inte tillverkar slutprodukter i samma utsträckning.