Forumet - Sociala medier och psykisk ohälsa

Sociala medier och psykisk ohälsa

1433 0 4
Hej
Jag är en 17, snart 18 årig tjej som kämpar emot psykisk ohälsa sedan x antal år tillbaka, främst ätstörningar. Jag har inte tänkt att skriva hela min sjukdomshistoria då det inte känns relevant, men jag hoppas att ni ändå får en tillräckligt bra bild av min situation för att kunna hjälpa mig/komma med era tips och råd.
Man kan aldrig helt säkert veta vad som triggade igång en ätstörning, men det går att hitta bidragande faktorer. En sak som triggade igång min ätstörning var Instagram. Jag kände mig helt enkelt inte tillräckligt smal för att kunna lägga upp bilder där mina ben (lår) syntes. Jag jämförde mig ständigt med andra tjejer i min ålder; allt ifrån väldigt nära vänner till okända människor på stan. Med min redan då låga självkänsla var jag säker på att mina smala kompisar var mer omtyckta än mig. Hösten 2015 bestämde jag mig för att ”ta tag i problemet”, vilket resulterade i x antal inläggningar på sjukhus/olika äs-kliniker. Något år sedan valde jag att radera Instagram, dels på grund av jämförelse men också för att det var många som slutade följa mig på grund av min inaktivitet (vilket inte är konstigt alls). Nu kommer vi till min fråga/det jag vill ha hjälp med: Jag överväger att skaffa ett konto på Instagram igen, men jag vet inte om det skulle vara till min fördel. Till hösten börjar jag ettan på gymnasiet då jag har missat mycket i skolan på grund av inläggningar. En helt ny skola. Jag tror (?) att det skulle underlätta för mig att komma in i klassen och ”hänga med” med ett Instagram konto, en bra och lätt första fråga att ställa ”Vad heter du på Instagram?” Sedan tycker jag även att det är väldigt kul att fotografera och få vara kreativ. Men redan nu, innan jag har skaffat ett konto, kan jag se flera nackdelar: jämförelse, rädslan att de som följde mig förut inte kommer göra det nu, pressen att ta perfekta bilder osv... Som sagt ser jag redan nu att det roliga med att ta bilder snabbt försvinner och beroendet av bekräftelse ökar. Jag vet att jag måste välja själv, men jag tar gärna emot era råd. Känner du likadant? Har du en ”sund” relation till Instagram (om det nu ens finns)? Ös på med kommentarer!

Jag hoppas att den här tråden även ska kunna hjälpa någon annan som går igenom något liknande.

Sopptuna: Det verkar lika bra att undvika instagram, då det finns en risk att det får dig att få sämre igen. Det finns så många sociala medier folk använder nuförtiden så du kan ha något annat som passar dig bättre (snapchat, messenger och allt det där).
Eller hur! Bra där.
(!!) Ladda inte ner Insta igen eftersom du anar att du kan må dåligt av det. Du kommer kunna skaffa vänner utan att använda sociala medier. Man kan snacka om något som hänt i skolan eller intressen till exempel att du gillar att vara kreativ som du skrev här. Jag har inte Instagram eftersom jag kände press på att posta nya bilder - jag testade men raderade det kort efter då det bara gav mig mer vardaglig stess.-

Om du nu mot alla förhoppningar installerar Instagram ändå så försök att följa kroppsaktivister och andra som "hyllar kroppars olikheter" så att säga. Följ inte människor som skulle kunna ge dig en sämre självbild eller bli missnöjd med dig själv. . .

Spana också in: