Forumet - Socialismen i Sydeuropa nära KOLLAPS

Socialismen i Sydeuropa nära KOLLAPS

2911 0 27
Alla som följer nyheter och politik om dagarna lär ju inte ha kunnat undgå Greklands kris. Grekland är inte de enda som närmar sig slutets rand, även Spanien och Portugal ligger illa till. Är det ett sammanträffande att detta just omfattar socialistiskt styrda länder som Grekland, Spanien och Portugal?

Grekland är ett land som styrs av en fullständigt rubbad socialistisk regering och är närmast konkursmässigt idag. Den grekiska socialistiska regeringen har lyckats med det omöjliga. De kvitterar ut 43 miljarder(!!!!!!) kr per år i forum EU-bidrag men har ändå en av de sämst fungerande ekonomierna i världen, ja ni läste rätt, sämst i hela världen.

(Sverige betalar ca 30 miljarder per år till EU och "får tillbaka" ca 12 miljarder. Det blir minus 18 miljarder netto).

För dessa EU-bidrag kostar den socialistiska grekiska regeringen efter påtryckningar från de grekiska fackförbunden på sig bland annat frikostiga pensioner redan från en absurt låg pensionsålder (i snitt 53 år). Pensionen motsvarar 80 procent av lönen och den betalas ut skattefritt under 14 månader per år. Ja, du läste rätt, 14 månader. 20 procent av Greklands BNP går idag till pensioner![tard] Och vilka får betala det? Jo, länder som Sverige som har kontroll på sin ekonomi, även i dåliga tider.

Jag pratade med en grek vars morsa fick runt 300 000kr i avgångsvederlag när hon pensionerades från sitt jobb som tandtekniker. Hon kunde från 55års ålder årligen kvittera ut 14x13400kr/mån skattefritt. Det blir 2 extra månadslöner per år efter pension. Samtidigt fick hennes man 400 000kr i avgångsvederlag när han slutade som statsanställd ekonom. Han kunde från 56års ålder årligen kvittera ut 14x16500kr/mån skattefritt.

Är det inte sjukt med en sådant stort socialt skyddsnät? Hur kan socialister ens teoretiskt i deras hjärnor få det att gå ihop att ett land som inte ens tar ut rimliga skatter ska lyckas fungera med ett så sjukt socialt system?

Det är inte bara pensionerna som är rubbade. Greklands statliga anställda har även de 14 skattefria månadsutbetalningar som är skattefria upp till 12 000 euro (ca 120 000kr jämfört med Sveriges 17 000-19 000 skattefritt).

Det är verkligen inte synd om Grekland. Litauen genomförde så sent som förra året en sparchock som minskade landets offentliga utgifter med hela 8,5 procent. Och detta i ett land som inte är i närheten av det sociala skyddsnät som grekerna åtnjutit med hjälp av lånade pengar.

Allt detta är till följd av de skrämmande och avskyvärda grekiska fackförbunden som har alldeles för stort inflytande i den grekiska politiken. Just nu hålls det stora demonstrationer i Aten. Där gnäller folket och fackförbunden för att man blir av med den 13:e och 14:e månadslönen och för att pensionsåldern ska höjas från i snitt 53 år till 67 år - dvs samma som i Sverige.[zzz] Dessutom klassar Greklands fackförbund 580 yrken som farliga och anser att de ska få ännu bättre bonusar och avtal - däribland radiopratare och hårfrisörer.

Grekland är inte det enda land som lider av dessa problem som nämnd ovan. Det dröjer inte länge till innan de två socialistiska länderna Spanien och Portugal även de är i Greklands situation. De har liknande pensionssystem och sociala skyddsnät som Grekland och lider redan av riktigt dålig ekonomi. Budgetunderskottet i Spanien var år 2009 hela 11,4 procent av BNP, vilket kan jämföras med Greklands 12,7 procent. Båda länderna ligger betydligt över de max 3 procent som EU tillåter.

Så här kan det kan gå när fackförbunden släpps lösa, totalt kaos förr eller senare

Spana också in:

Chryseus:

Alla som följer nyheter och politik om dagarna lär ju inte ha kunnat undgå Greklands kris. Grekland är inte de enda som närmar sig slutets rand, även Spanien och Portugal ligger illa till. Är det ett sammanträffande att detta just omfattar socialistiskt styrda länder som Grekland, Spanien och Portugal?


Inget utav dessa länder styrs av några socialistiska partier utan snarare socialdemokratiska.

Mer avgörande är snarare att samtliga utav dessa tre länder var högerdiktaturer så sent som vid mitten av 70-talet. Detta är länder vars moderna historia dominerats av konservatism och högerpolitik.
Britterna kallar dem PIGS. Portugal, Italien, Grekland och Spanien. Alla 4 med mer eller mindre pajasekonomier som är som ett svart hål i EUs budget.

Vi svenskar betalar varje år 18 miljarder för att greker skall kunna gå i pension vid 53 års ålder, bra deal för oss!

Borde ju sparka ut fanskapen från EU, de kan gå med i Afrikanska Unionen eller liknande.
Spartakus:

Mer avgörande är snarare att samtliga utav dessa tre länder var högerdiktaturer så sent som vid mitten av 70-talet. Detta är länder vars moderna historia dominerats av konservatism och högerpolitik.


Jaså du skyller på hur det har varit? Och hur har Tysklands moderna historia sett ut menar du? Ändå är de Europas största ekonomi utan att ens vara i närheten av samma kris som de socialistiska länderna i syd.

Nej du, kom med dina dåliga undanflykter på något annat forum där folk köper det. Här går det inte.
Chryseus:

Jaså du skyller på hur det har varit? Och hur har Tysklands moderna historia sett ut menar du?


Helt annorlunda. Fascismen föll 1945 i Tyskland, dvs. 30 år tidigare. Och den var mycket mer modern där än i Italien, Spanien och Portugal. Jämför Tredje Riket med Mussolinis Italien. Ända sedan reformationen har Nordeuropa varit mer industrialiserat ekonomiskt utvecklat än Sydeuropa.

En viktig orsak till krisen som vi inte får glömma är EMU. Att ha en gemensam penning- och valutapolitik i ett så heterogent ekonomiskt område som Europa är helt enkelt inte vettigt någonstans. Kom ihåg att emedan Greklands offentliga finanser varit illa skötta sedan länge så har ex. Spanien haft en tämligen stabil och välskött ekonomi. Se ex:
http://www.newsmill.se/artikel/2010/05/01/valutaunionen-riskerar-att-upplosas
Spartakus:

Helt annorlunda. Fascismen föll 1945 i Tyskland, dvs. 30 år tidigare.


Verkligen inte annorlunda. Du har möjligtvis inte hört talas om uppdelningen och splittringen av det tyska folket? Dvs Väst- och Östtyskland? Som sagt, kom inte och snacka om historiska händelser. Grekland får 43 miljarder från EU årligen och har inte lyckats skära ner på sina sjukligt höga offentliga utgifter trots det. Allt är pga dåligt skött socialistisk styrning där fackförbunden haft för stort inflytande i politiken.

Spartakus:

Spanien haft en tämligen stabil och välskött ekonomi. Se ex:


Spanien har långt ifrån haft en välskött ekonomi om man ser till deras sociala skyddsnät som är helt orimliga. Det är nu de får betala priset för det. Tillsammans med Portugal, Italien och dels Frankrike som också de har väldigt påkostade avtal.

Du får tro att EMU kommer upplösas, det gör inte jag. Tre länder är inte avgörande. Det jag skulle föreslå är att man UTESLUTER dessa länder som använder EU-bidragen till sina sjuka system, från både EMU och EU. Då hade vi haft en mycket bättre situation för hela EU där bidragen kan gå till något vettigt istället.
För övrigt så far du såväl som borgerlig media med rena påhitt. Pensionsåldern är självklart inte 53 år i Grekland. Dessa siffror som media far med berör endast en liten, liten andel av de grekiska offentliganställda.

Den bild som målas upp är att det grekiska folket är lata, de jobbar inte så mycket och de får massa oförtjänta förmåner osv. och allt är fackens fel.

Man försöker måla upp arbetare som bortskämda och arbetarkamp som någonting farligt, så att man därefter kan slå tillbaka mot det. Men krisen är inte arbetarnas fel! Det är makteliten som bär det fulla ansvaret och det är de som borde betala.
Chryseus:

Så här kan det kan gå när fackförbunden släpps lösa, totalt kaos förr eller senare


Yeop.


Gamlingarna borde jobba längre, palla stänga in dem på hem i vilket fall!

Spartakus:

. Pensionsåldern är självklart inte 53 år i Grekland. Dessa siffror som media far med berör endast en liten, liten andel av de grekiska offentliganställda.


Nej, men det är många som faktiskt får den åldern.

Har en släkting som nästan lyckades bli pensionär i 40-årsåldern liksom, dock väntade hon lite längre, facket hon va med i va CAH_RAZY :)
Spartakus:

Dessa siffror som media far med berör endast en liten, liten andel av de grekiska offentliganställda.


[zzz] ... struntprat igen. Genomsnittsåldern för pension i Grekland är 53 år, punkt slut.

Det finns f.ö ca 2 miljoner statligt anställda i Grekland. Man kan jämföra med Belgien (som ungefär har lika mycket befolkning som Grekland) som har 300 000 statsanställda.

Spartakus:

Man försöker måla upp arbetare som bortskämda och arbetarkamp som någonting farligt, så att man därefter kan slå tillbaka mot det. Men krisen är inte arbetarnas fel! Det är makteliten som bär det fulla ansvaret och det är de som borde betala.


Skitsnack! Det är det grekiska folket som har röstat dit "makteliten" om och om igen. Sen om det är arbetarfolk eller verkställande direktörer på företag som har röstat dit dem kvittar. Det är majoriteten av det grekiska folket.

Men en sak har du rätt i. Facken i Grekland tillhör ju faktiskt "makteliten".. så på så vis är det helt rätt[smile] Det är helt och hållet deras fel. Att du själv blundar för det är ju RIKTIGT skrämmande.