Forumet - Sökandet efter bekräftelse, sunt eller osunt?

Sökandet efter bekräftelse, sunt eller osunt?

716 0 17
Jag och en kompis brukar diskutera huruvida det är bra eller dåligt att i stort sett alla söker någon form av bekräftelse från andra.

Min kompis hävdar starkt att det är osunt, och att man ska göra saker för sin egen skull, och inte för att andra ska tycka att man gjort något bra. Medan jag hävdar att det är naturligt och fyller en funktion att folk vill vinna andras respekt, i och med att man kan bli mer benägen att göra bättre saker med mera.

Vad tror/tycker ni? Utveckla gärna era svar utöver "Dåligt" eller "bra".
Funderat mycket över detta och kommer inte fram till någonting. Jag menar, de flesta har ju något slags bekräftelsebehov och jag antar att det är någonting ganska naturligt, liksom?

Jag tror egentligen att det vore extremt mycket hälsosammare för alla om man inte hade det, eftersom jag inte tror på att anpassa sig efter andras preferenser. Om inte annat så går ju mycket onödig tid och energi åt att göra andra nöjda, kraft som man kunnat ägna åt saker som i realiteten skulle förbättra en situation. Jag menar att bekräftelsebehovet missriktar människor lite bort från sig själva. Ehe.
wakajwaka:

Min kompis hävdar starkt att det är osunt, och att man ska göra saker för sin egen skull, och inte för att andra ska tycka att man gjort något bra.


men det är nog inprogrammerat från början att man vill ha bekräftelse, småbarn tex "kolla här" "titta på mej" hela tiden
fast iof, det kanske inte går över för vissa...
Mollymaj:

fast iof, det kanske inte går över för vissa...


tror det är väldigt få som det går över för. Har aldrig träffat en persson som inte söker bekräftelse.

mjölk:

Jag menar att bekräftelsebehovet missriktar människor lite bort från sig själva


Det är sant, men å andra sidan så kan det väldigt ofta motivera folk till att bli bättre?

mjölk:

Funderat mycket över detta och kommer inte fram till någonting


Haha, jag med. Hoppas någon här är extremt insiktsfull och kan komma med bra poängar, tvivlar dock. Finns det någon bra litteratur om detta?

Spana också in:

wakajwaka:

Vad tror/tycker ni? Utveckla gärna era svar utöver "Dåligt" eller "bra".


Först tänkte jag svara att det är något bra, men sen insåg jag att jag menade sökandet efter identitet.

Rent spontant skulle jag säga att det är sunt fram till en viss nivå. Så länge sökandet förblir någorlunda subtilt, inte tar över helt, kan det nog vara rätt sunt. Sen är det väl så att sökandet efter bekräftelse och den bekräftelse vi får formar oss som personer, och påverkar vår personlighetsutveckling.
om du menar att man ska söka efter sanningen om vad folk tycker om en så äre allt annat än sunt, jag göre, jag har gjort det länge för jag har märkt att ingen går att lita på...men jag är fan inte glad över att jag är såhär, men samtidigt hatar jag lögner, jag HATAR lögner!
Självklart behövs det: eftersom människor då och då behöver uppmärksamhet för att andra ska kunna ta del av vad personen har gjort. Att söka bekräftelse kan/bör innebära att man inhämtar information som man vet att andra vill ha och ger den till dem. Sundheten beror på informationen som sprids vidare.

Exempel: "jag är deprimerad, så därför visar jag det" är mycket fördelaktigt, då problemet då kan upptäckas av andra och förhoppningsvis lösas. Ett annat exempel är ju rent allmänt vetenskap: person A publicerar ett papper för att få bekräftelse av sitt arbete, och person B till person Z kontrollerar om det som pappret säger stämmer med hjälp av ett nytt papper osv.

Vetenskap utan bekräftelse är inte mycket till vetenskap.