Forumet - sömnproblem = drogberoende?

sömnproblem = drogberoende?

194 0 2
Jag är lite osäker om jag sätter denna i rätt forum. Iaf.

Sen ett bra tag tillbaka har jag haft mer eller mindre sömnproblem. Studierna har gått skit och hittills har jag inte klarat en enda tenta sen i höstas.

Jag kunde tidigare somna på 1 hel 10mg sömntablett, men numera behöver jag två st för att ens ha en chans och nu är dem slut och sen de tog slut så har jag endast en dag somnat innan klockan 03,00(då däckade jag klockan 23,45 ungefär efter att ha druckit nästan 20öl).

Så. min fråga är: Är mina sömnproblem något konstigt tecken på drogberoende(av sömntabletterna) och hur borde jag lösa problemen med sömnen? Jag har ett jobb att sköta i sommar, där jag troligen(inte fått schemat än) kommer att jobba mellan 12-21 eller 8-18. Hur skall jag lösa problemet?
Herr Leijonsparf har en god poäng. Om sömntabletterna du tar är bensodazepiner eller bensodiazepinderivat så är de också toleranshöjande - det är en snabb toleranshöjning det rör sig om och den sömngivande effekten avtar vanligen relativt snabbt.

Fass och dylika sidor brukar mena att bensodiazepiner ska användas vid tillfälliga sömnproblem, men i verkligheten så används det ofta även vid långvariga sömnproblem.

Om du tar någonting som är toleranshöjande så har du helt enkelt fått upp toleransen så pass mycket att du behöver en högre dos för att somna. Det betyder inte att du är beroende som så - det är bara samma princip som att du behöver mer alkohol för att bli full om du dricker ofta än om du sällan dricker.

Det du kan göra är att antingen be din läkare att höja dosen, eller byta sömnmedel.