Forumet - Sömnstöring?

Sömnstöring?

233 0 15
Hej!

Nu är det såhär att jag har en väldigt nära vän till mig som verkar ha någon form av sömnstörning eller något...

Hon är väldigt deprimerad i perioder och sover för mycket.. Hon klarar inte att ta sig upp till skolan, och jag börjar nu bli riktigt orolig..

Idag tex. sov hon från 00.00 cirka och sen till 15:30.... Ingen skola idag heller.. Och hon vill klara det... Hon har sin mamma som väcker henne, men det hjälper inte...

För snart 3 år sedan avled henne pojkvän hemma hos henne i hennes säng.. Hon har haft samtal om detta men fyllde 18 och ville då inte fortsätta eftersom hon ej fick gå mer på BUP..
Jag tror detta blivit ett riktigt trauma för henne, för hon klarar inte av att komma över det riktigt.

Hon har haft förhållande efter det, men gått sådär...
Hon skriver ofta och säger till mig att hon vill vara där han är, men nu verkar hon fått mer livsgnista i livet, men ändå får hon inte bort dessa sömn svårigheterna...

Vet någon vad detta kan bero på och om hon kan få hjälp någonstans? Väldigt tacksam för svar!!! Gäller min bästa vän....
[love]

Spana också in:

Hur dog han? Jag menar det är inte direkt vanligt att någon dör i ens säng.

Förövrigt så borde hon gå till sjukhuset och få regelbunden kontakt med kurator/psykolog. Sen kan man utvärdera om hon är en lämlig kandidat för sleeping pills och/eller antidepp.

Men gå till vårdcentralen, följ med henne dit om hon inte pallar gå ensam. Det finns mycket hjälp att få och hon borde verkligen försöka ta den hjälpen om hon inte klarar av att må bättre själv.
IceFalk:

Hur dog han? Jag menar det är inte direkt vanligt att någon dör i ens säng.


Dem vet inte riktigt varför. Men han hade en lätt cpskada på vänster sida (inget jag märkte av) och fick 3 månader innan diagnosen epilepsi, och antagligen fick han ett anfall som hans hjärta inte klarade av.


Hon har försökt få kontakt och få hennes mamma att hjälpa henne för hon kan ringa själv men vet inte vad hon ska säga.. Och hennes mamma tror på det att piller inte hjälper mot allt.. Hon känner själv att hon inte får någon hjälp hemma för att hennes lilla syster får all uppmärksamhet.

Hoppas jag kan få henne att ringa :(
Jag har samma problem, sover hela dagarna , missar skolan som jag verkligen vill klara.
Spelar ingen roll om jag sover 17 timmar eller i två dygn ( vilket jag gör ofta utan att vakna däremellan ), för när jag vaknar är jag likförbannat lika trött som innan .

Jag vet ej säkert vad detta beror på , och det hör antagligen ihop med att hennes pojkvän avled , men det allra viktigaste är att varken du eller någon annan tvingar henne att gå och prata med någon.
Det förvärrar bara allt, då hon kommer känna sig liten och försvarslös, och de är de sista hon behöver nu.

Vill hon inte sitta och berätta om sina mörkaste hemligheter till en främling så gör hon inte de, no big deal .
Hon kommer prata när hon verkligen är redo, vilket faktiskt kan ta många år.

Jag har frågat runt om mina sömnproblem och ska nu in på HB test, ( blodtest ) för att kolla om jag har diabetes eller liknande.
Håll ett vakande öga på din vän , om hon utöver sömnproblemet dricker mycket vätska och/eller ofta är sugen på något så är de bara att be henne kolla upp de .

Kan ha en logisk förklaring! [y]
sotnoten:

Hoppas jag kan få henne att ringa :(


Ja! Absolut. Det kan vara det viktigaste beslutet i hennes liv.

Om hon inte vet vad hon ska säga kanske ni kan ha suttit inne och skrivit ner vad som är bra?

Ring först till sjukhuset och säg att ni vill ha en tid till en kurator eller psykolog, antingen så kommer de ge er en tid till en vanlig allmänläkare som bedömer din kompis psykiska hälsa och skriver sen en remiss till en psykolog/kurator. Får ni en remiss tror jag att ni får en kallelse hemskickad med datum och tid till första mötet. Kom ihåg att det kan ta upp till tre månader dock, ibland är det tyvärr ännu längre väntetid men sjukhus har en tremånaderspolicy.

Om växeln kopplar er direkt till den psykiska avdelningen så behöver hon inte gå på ett läkarbesök utan kommer då direkt till psykologen.

Lycka till! Och om du är stark så stå på dig och försök verkligen hjälpa. Jag hade turen att ha en mamma som stod på sig och fixade så att jag kom till BUP men hade jag inte haft min familj hade jag varit så sjukt tacksam om en av mina kompisar hjälpte till.

Det du gör är beundransvärt och jag är otroligt glad över att du vill hjälpa din kompis.
sotnoten:

Vet någon vad detta kan bero på och om hon kan få hjälp någonstans? Väldigt tacksam för svar!!! Gäller min bästa vän....


Alltså jag tycker att du och hon ska resa iväg en 3 månader eller något o göra något sjukt kul bara....

Har själv 2 bästa kompisar som dött, en mördad o den andra olycka. Och det som måste ske är att man går vidare. Jag brukar tänka typ så här: "De hade inte bvelat att jag ska slösa bort mitt liv på att sörja dom, de hade velat att jag går vidare". Resonera logiskt och smart. Men res iväg med henne :)
IceFalk:

Det du gör är beundransvärt och jag är otroligt glad över att du vill hjälpa din kompis.


Det klart man vill hjälpa henne.. Jag vet hur det är att må dåligt... Har själv mycket i mitt liv, men jag klarar ju av vardagen iaf :)blessmycurse:

men det allra viktigaste är att varken du eller någon annan tvingar henne att gå och prata med någon.


Får se hur vi gör. Vi tvingar inte någon, men det är hon som bett mig att se om det finns någon hjälp. Hon vill inte ha det såhär mer.